![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
||||
Viiniä, viinä 3/3
Antti Hakkarainen
![]() Vapun alla Polyteknikkojen viiniklubin järjestämä kotiviiniskabakilpailu ei häikäissyt osallistujien määrällä, mutta osallistuneiden viinien keskimääräinen laatutaso oli sitäkin korkeampi. Maisteluraati valitsi parhaaksi viiniksi ainoan osallistujan Erno 2002. Vaikka voittajasta ei ollut suurta epäselvyyttä, suoritettiin viinin arvostelu aivan normaaliseti tuoksun, värin ja maun perusteella. Raati kuvaili tämän valkoviinin tuoksua sanoilla hedelmäinen, raikas, pirskahteleva, mistä jokainen voi jo kuvitella eteensä lasillisen valkkaria. Väri oli sameahko, mikä ehkä kertoo jotain valmistustiimin viinille asettamista tavoitteista. Maisteluraatia sameus ei merkittävästi häirinnyt - olihan kyse kuitenkin kotiviinistä. Maku oli muutamaan sanaan kiteytettynä ei tanninen, ei huono, nuorekas ja perinteinen kotiviini. Kotiviinin valmistus on oma taiteenlajinsa. Se vaatii inspiraatioita, oivalluksia ja kärsivällisyyttä. Vasta kokemuksen myötä on mahdollista saavuttaa taso, jolloin viinistä voi todella nauttia. Mestariviinin valmistajat oppivat toisiltaan ja kilpailutilanne lopulta seuloo jyvät akanoista. Kysyimme Erno 2002 valmistajilta muutaman syvällisen kysymyksen valoitaaksemme kotiviinin valmistusta. - Meillä on entuudestaan viinintekokokemusta vuosien takaa. Tämä oli kuitenkin ensimmäinen virallinen kilpailumme. Kaveripiirissämme viinien kanssa kisailu on ollut jo muutamana vuonna perinteenä, tosin kisaaminen on hieman kuivunut kokoon ja päätimme lähteä suuremmille areenoille koettamaan onneamme, Erno 2002 viinin valmistajat kertovat. Mikä motivaatio ajoi osallistumaan viinikilpailuun?
- Kunnianhimo, usko oman viinin menestykseen. Ei ole kotiviinin voittanutta. Viinin teimme tosin omiin tarkoituksiimme ja viinikilpailu sattui vain valmistumisajankohdan kanssa yksiin. Uskoimme viiniimme ja osallistuimme kilpailuun.
- Eihän kukaan itseään viinin valmistajaksi kutsuva paljasta kaikkia salaisuuksia, joilla hyvä viini syntyy. Varsinkaan voittajaviinin valmistaja. Raaka-aineiden kunnollinen valinta on se, mistä kaikki lähtee. Erno 2002 joukkue valitsi raaka-aineiksi sokerin, veden ja hiivan lisäksi omenan, jonka uskottiin tuovan viiniin oikeanlaista makua. - Valintamme osui tällä kertaa oikeaan, mutta myös vääriä valintoja on tehty aikojen saatossa. Usein kotiviinin valmistajat tekevät virheen jättäessään viinin käymään yksikseen pimeään huoneeseen tai kellariin. Toki viini näinkin valmistuu, mutta oikeanlainen sijoittelu ja huolenpito tekevät viinistä parhaan mahdollinen. Hyvä viini pitää hyvästä seurasta eli tarvitaan hellää huolenpitoa sekä jatkuvaa tarkkailua. Viinistä huolehtimisen merkitystä käymisvaiheessa ei voi vähätellä ja se on jokaisen opittava itsetutkiskelun sekä yrityksen ja erehdyksen avulla. Kun on perusprinsiipit kohdallaan, tulos on taattu. Voitosta huolimatta Erno 2002 valmistajat haluaisivat enemmän haasteita tulevaisuudelta. - Vuosi on pitkä aika, mutta viinin tekoa ei hetkessä opi. Eli alkakaahan heti huomenna harjoittelemaan sitä oman maukkaan viininne tekoa, jottei voitto tulisi ensikin vappuna näin helposti meidän taskuumme. Voittajatiimissä tehtävät oli jaettu kokemuksen ja osaamisen mukaan seuraavasti: Sami Kettunen, koordinaattori/rahoittaja, Matti Nuutinen, viinimestari/huolenpitäjä, Antti Leinonen, viinimestari/pullottaja ja Lassi Laitinen, laittoi omat sormensa myös peliin |
||||
![]() |