Etusivulle




Pääkirjoitus 3/2004




Stressi tuntuu päässä

Jotenkin sen vielä ymmärtää, vaikkei hyväksy, jos pienet lapset nimittelevät tai syrjivät toisiaan. Mutta kun aikuinen kiusaa aikuista, se on todella hämmentävää. Sitä ihmettelee, miten kiusaajat kehtaavat. Eikö heillä ole ollenkaan empatiantajua?

Epävarmaa ja pelokasta ihmistä on helppo potkia päähän. Hänhän tuntuu suorastaan kerjäävän sitä! Kiusaaminen – varsinkin aikuisten harrastama henkinen väkivalta – kuitenkin sattuu aina, useimmiten pahasti. Kiusatuksi joutuminen voi pahimmillaan aiheuttaa fyysisiä stressioireita ja jopa itsemurhia. Kiusatuksi joutunut teekkari kertoo kokemastaan stressistä sivulla 8.

Taloustutkimuksen selvityksen mukaan opiskelijat ovat stressaantunein väestöryhmä. Lähes 30 prosenttia opiskelijoista kokee itsensä hyvin tai melko stressaantuneeksi. Eräs tuttu kiteytti opiskelijan arjen huolet napakasti: ”Olisipa mun elämässä edes jotain pysyvää.” Stressi saa mahan sekaisin, ihon kutiamaan ja pään kipeäksi. Stressaantunut ihminen ei ole kovin tehokas saati tyytyväinen.

Valtiolta ei ole luvassa särvintä opiskelijan leivän päälle, päinvastoin. Tällä viikolla selvinnee, mitä mieltä opetusministeriö on opintoaikojen rajauksesta ja viime vuonna ehdotetusta opintotuen asumislisän korottamisesta. Opiskelijajärjestöt pelkäävät pahinta: on kiristettävä sekä vyötä että työtahtia.

Mitä työpaikat tekevät opiskelijoilla, jotka ovat ajaneet itsensä piippuun opiskeluaikana ja vetävät nappia naamaan, jotta paniikkioireet pysyvät aisoissa? Eipä paljon mitään. Hiukan suunnitelmallisuutta siis Tuula, pliis.

Terhi Upola
Päätoimittaja