Etusivulle




Vain joka 12. TKK:n opiskelija haluaisi erota ylioppilaskunnasta jos se olisi mahdollista
Mikko Arvinen




Kuva
Ylioppilaskunnan tärkeimmiksi tehtäviksi katsotaan opiskelijoiden edunvalvonta ja opiskeluun liittyvien palveluiden tarjoaminen. (Kuva: Santtu Kallionpää)


Kuten suurin osa ylioppilaskunnan jäsenmaksun joskus maksaneista tietää, ei ylioppilaskuntaan kuulumiselle ole tällä hetkellä vaihtoehtoja. Tuoreesta ylioppilaskunnan teettämästä jäsen- ja palvelukyselyn tuloksista kuitenkin selviää, että vain kahdeksan prosenttia 451:sta kyselyyn vastanneesta TKY:n jäsenestä haluaisi erota ylioppilaskunnasta jos se olisi mahdollista.

Vaikka jo pelkästään jäsenyyteen kuuluvalla opiskelijakortilla saa nykyisin lukuisia rahan arvoisia etuja, on tulosta pidettävänä hatunnostona myös ylioppilaskunnan toimintaa kohtaan.

Suurin osa vuodenvaihteessa toteutettuun kyselyyn vastanneista TKY:n jäsenistä katsoikin, että ylioppilaskunnan toiminta vastaa hyvin tai kohtalaisen hyvin heidän tarpeitaan. Viidesosa vastaajista kuitenkin katsoi, että TKY:n toiminta ei nykyisellään vastaa heidän odotuksiaan. Yleisesti ottaen nuoremmat opiskelijat olivat vanhempia tyytyväisempiä niin toimintaan kuin tarjottuihin palveluihinkin.

Palveluita arvostetaan

Ylioppilaskunnan tärkeimmiksi tehtäviksi katsottiin edunvalvonta, opiskelijoiden asioiden hoitaminen, palvelut ja jäsenten edustaminen. Ensimmäisen vuoden opiskelijat katsoivat tapahtumien ja muun vapaa-ajan toiminnan järjestämisen ylioppilaskunnan tärkeimmäksi tehtäväksi, mutta toisen vuoden opiskelijat arvostivat eniten opiskeluun liittyviä palveluita.

Vanhempien opiskelijoiden vastauksissa oli suurempaa hajontaa, mutta yleisesti ylioppilaskunnalta odotettiin opiskeluasioihin, korkeakoulun opetukseen ja opiskelijoiden toimeentuloon vaikuttamista, jäsenten hyvinvoinnin edistämistä ja yhdistysten toiminnan tukemista.

Teekkarikylän asukkaat vastasivat muita aktiivisemmin kyselyyn, ja TKY:n tarjoamia asuntoja pidettiinkin tärkeimpänä ylioppilaskunnan tarjoamana palveluna. Muista konkreettisista palveluista nousivat esille esimerkiksi pakettiauto, Dipolibileet, stipendit ja urheilu- ja kulttuuriyhdistysten tarjoamat harrastusmahdollisuudet.

Viidesosa vastaajista piti ylioppilaskunnan järjestämiä harrastusmahdollisuuksia riittämättöminä, mutta yleisesti ottaen vastaajat vaikuttivat tyytyväisiltä olemassa olevaan tarjontaan, ja vain muutama prosentti vastaajista piti ylioppilaskunnan järjestämiä kulttuuri- tai liikuntatapahtumia tarpeettomina. Bileistä kysyttäessä suurimpia ja pienimpiä juhlia katsottiin olevan tarpeeksi, mutta keskisuurille, Smökkibileiden kokoisille tapahtumille tuntuisi olevan nykyistä enemmän kysyntää.

TKY:n imago on ”ihan ok”

Oman ylioppilaskunnan imagosta kysyttäessä ylivoimaisesti suurin osa vastaajista katsoi TKY:n herättävän heissä vain positiivisia mielikuvia.

– Minä koen TKY:n toiminnan rehelliseksi, mahdollisimman puolueettomaksi ja oikeasti opiskelijoista välittäväksi, eräs kolmannen vuoden opiskelija vastasi.

Suurin osa vastaajista kuittasi imagokysymyksen ilmaisuilla ”ihan hyvä”, ”hyvä” tai ”ok”. Lisäksi ylioppilaskuntaa kehuttiin esimerkiksi luotettavaksi, aktiiviseksi ja ammattimaiseksi. Toisaalta joissakin vastauksissa TKY:tä moitittiin elitistisyydestä, jäsenkunnasta etääntyneisyydestä ja turhantärkeästä pikkupolitikoinnista. Erään vastaajan mukaan teekkarikulttuurin imago on kohdallaan, ”mutta tuntuu, että siihen kuuluva reipas meininki ja huumori eivät ole TKY:n mieleen, vaan TKY edustaa pikemminkin ruikuttavaa vähemmistöä”. Toisaalta suurin osa TKY:n etäiseksi kokevista vastaajistakin katsoi, että he voisivat vaikuttaa ylioppilaskunnan toimintaan enemmän, kuin heitä itseään kiinnostaa.

Ruokalistat rulettaa

TKY:n viestintäkanavista www.tky.fi -sivut osoittautuivat ylivoimaisesti suosituimmaksi tiedonvälitystavaksi. Sivuilla arvostettiin varsinkin opiskeluun, ajankohtaisiin asioihin ja TKY:n tarjoamiin palveluihin liittyviä tietoja. Sen sijaan sivuilla oleva Minun TKY:ni -palvelu sai roppakaupalla kylmää vettä niskaansa, sillä vain yksi prosentti vastaajista piti sitä hyödyllisenä. Esimerkiksi palvelusta löytyvien yhteystietojen takia Minun TKY:ni on haluttu laittaa salasanan taakse, mutta ilmeisesti jatkossa voisi miettiä, voisiko osan sivustolla olevista tiedoista laittaa suoraan www-sivuille.

Toiseksi tärkeimpänä viestintäkanavana pidettiin viidakkorumpua, eli muilta opiskelijoilta saatuja tietoja ja kolmanneksi yhdistysten sähköpostilistoja. Polyteekkari sijoittui kyselyssä 13. eri kohdan listalla jaetulle neljännelle sijalle yhdessä Teekkarikalenterin ja TKY:n sähköpostilistan kanssa. Polyteekkari pärjäsi kyselyssä odotetusti varsinkin aina yhtä suosittujen ruokalistojensa ansiosta. Ilahduttavinta oli, että vastaajista vain noin 3% piti lehteä täysin turhana, kun edellisessä, vuonna 2001 toteutetussa kyselyssä Polyteekkarin edeltäjiä, eli Otahuutoa ja Nyytisiä piti turhana neljäsosa vastaajista. Teekkarikalenterin suosiota voi puolestaan pitää pienoisena yllätyksenä, sillä se jätti selvästi taakseen jopa aikaisemmin suositummat uutisryhmät.

Suomen ylioppilaskuntien liiton entisen sosiaalipoliittisen sihteerin Janne Jauhiaisen tekemän selvityksen otos oli 10% TKY:n jäsenkunnasta, eli yhteensä 1119 henkilöä. Kysely lähetettiin aakkosellisena tasaväliotantana eri osastojen opiskelijoille. Vastaajista neljäsosa oli naisia, mikä vastaa hyvin TKK:n opiskelijoiden sukupuolijakaumaa. Vastaajista 62% oli syntynyt 1980-luvulla, ja viidenteen vuosikurssiin saakka vastaukset jakautuivat tasan eri vuosikurssien kesken. Vastausprosentti oli tyydyttävä 40. Ahkerimmin kyselyyn vastattiin kemian tekniikan osastolta ja laiskimmin arkkitehtiosastolta, mistä kyselyyn vastasi alle joka kolmas.

Lisää
>> PT 05/2005: Tunnetko olevasi teekkari?
>> PT 05/2005: Politiikka ei kiinnosta teekkareita