Etusivulle




Bussilla Viikkiin ja takaisin
Elmo Allen


Uusi Tiedelinja 506 avattiin torvisoitolla ja rumpujen pärinällä

Tiedelinja 506 aloitti liikennöinnin maanantaina 29. elokuuta. Avajaisia vietettiin Viikin kampuksella, ja juhla-ajo paikalle lähti klo 11 Innopolilta neljällä bussilla – Retuperän WBK:n nelihenkisen kvintetin säestyksellä. Palokunta seurasi kutsuvieraita bussiin, mutta ohjeisti ystävällisesti juhlavieraita etukäteen, minkä bussin he valitsevat, jotta vieraat voivat halutessaan olla liittymättä heidän seuraansa.

Palokunnasta huolimatta juhlavieraat pystyivät keskustelemaan reitin varrella erilaisista uusista rakennushankkeista. TKY:n hallituksen asumisesta ja kunnallisista kontakteista vastaava Aleksi Päiväläinen haastatteli bussimatkan aikana läpi kaupunkien ykkösketjun. Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Pekka Sauri oli yllättynyt Vantaan päätöksestä jättää joukkoliikenteen opiskelija-alennus 25 prosenttiin, mutta ymmärtää kaupungin vaikean taloustilanteen. Saurin mukaan Helsingissä opiskelija-alennus tullaan vielä nostamaan 50 prosenttiin.

Espoon kaupunginjohtaja Marketta Kokkonen oli tyytyväinen, että maailmanmestaruuskisojen ansiosta TKY oli saanut uudet opiskelija-asunnot nopeasti toteutettua. Helsingin toinen apulaiskaupunginjohtaja Pekka Korpinen taas vitsaili, että mikäli opiskelijat alkavat valmistua uuden tavoiteajan mukaisesti viidessä vuodessa, jää pääkaupunkiseudulla tyhjilleen runsaat määrät opiskelija-asuntoja.

Teknologiaa Tiedelinjalle

Tiedelinjan kaikki bussit on varustettu uusilla infonäytöillä, jotka kertovat bussireitin kampusten ajankohtaisista tapahtumista. Näyttöjen toteutuksessakin on hyödynnetty teekkarivoimia: kesällä Indagon Ltd:llä työskennellyt neljännen vuoden fysiikan opiskelija Eero Nevalainen on suunnitellut bussien GPS-paikkatiedon välityksen ja sen perusteella tiedotteita laukaisevan ohjelmiston. Nevalaisen mukaan innovaatio ei ole niinkään tekniikassa kuin sen soveltamisessa.

– Teknologiana GPS-paikannus on ollut olemassa pitkään. Nyt sitä ruvetaan hyödyntämään uusilla tavoilla, Nevalainen kertoo.

Tiedelinjan näytöt eivät kuitenkaan vielä näytä pysäkkikohtaisia tietoja, vaan niiden käyttö alkanee lokakuussa. Aivan ongelmitta uusi tekniikka ei busseihin ole tullut, vaan juhlabussissa näytöltä pystyi useaan kertaan seuraamaan Linuxin käynnistymistä – lieneekö johtunut ongelmista virransyötössä.

Juhlatilaisuudessa Viikissä kuultiin Ylioppilaskunnan Soittajien esityksen lisäksi YTV:n, Helsingin, Espoon, ja ylioppilaskuntien juhlapuheita. Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja Jaana Saarni totesi puheessaan, että yliopistolaisten pääomat ovat keskittyneet enemmän henkiselle kuin taloudelliselle puolelle, ja että korkeat maksut eivät lisää joukkoliikenteen houkuttelevuutta. Saarni myös muistutti henkilökohtaisten kontaktien tärkeydestä.

– Tietoverkot ovat kuroneet kampusten välimatkat nanosekunneiksi, mutta bitit eivät korvaa ihmisiä. Tällaisena virtuaaliaikanakin niin perinteinen keksintö kuin bussilinja osaamiskeskittymästä toiseen ilman keskustan ruuhkauttamista on merkittävä parannus.

Pitkään suunniteltu hanke

Ensimmäisen ajatuksen kampusalueita yhdistävästä linjasta esitti jo vuonna 1989 Helsingin yliopiston silloinen vararehtori Risto Ihamuotila. Hanke kuitenkin käynnistyi toden teolla vasta vuonna 2001. Linja suunniteltiin tiiviissä yhteistyössä tulevien käyttäjien kanssa, ja eri suunnitteluvaiheisiin osallistui myös opiskelijoiden edustajia kaikilta reitin kampusalueilta.

Linjan aloittaminen oli kuitenkin jäädä säästötoimenpiteiden alle. Taloudellisen kädenväännön seurauksena Tiedelinja päätettiin aloittaa syksyllä 2005, mutta siten, ettei se lisää liikennöintikustannuksia. Tästä syystä päädyttiin monien otaniemeläisten harmittelemaan 502:n lakkauttamiseen.

Tiedelinja liikennöi maanantaista perjantaihin aamuviidestä iltakahdeksaan, ja sen vuoroväli on päivällä 15–20 minuuttia ja muina aikoina 30 minuuttia. YTV arvioi saatujen kokemusten myötä liikenteen lisäämistarvetta.

Linjan kokonaispituus on 21 kilometriä. Lännessä päätepiste on Innopoli ja Teknillinen korkeakoulu ja idässä Viikin kampus. Matkan varrella ovat Meilahden, Kumpulan ja Arabianrannan kampukset. Reitti kulkee myös Pasilan kautta, missä matkustajilla on hyvät vaihtoyhteydet bussi- ja raitiolinjoille sekä lähi- ja kaukojuniin