Etusivulle




Sianlihakastike luomupossusta 40 minuutissa




Helsingin kaupunginhallituksen puheenjohtajan Harry Bogomoloffin taannoinen haastattelu Helsingin Sanomien NYT-liitteessä nostatti pienoisen myrskyn vesilasissa. Etenkin kommentit HUS:n sairaanhoidon ”järkeistämisestä” se­kä asunto- ja maahanmuuttopo­litiikasta kirvoittivat kipakkaa kes­kustelua.

”Sen joka tulee tänne, pitää suvaita meitä, eikä toisin päin. Eihän siinä ole järkeä, että me ruvetaan pohtimaan, onko nyt possunlihapäivä vai ei. Se ei ole meidän ongelma, se on heidän ongelma”, Bogomoloff totesi haastattelussa.

Minulla henkilökohtaisesti liittyy possunlihaan vähemmän miellyttäviä muistoja. Silloin kun vielä söin lihaa, kärsin suunnattomasta jänne- ja läskikammosta. Muistan vieläkin, miten pikkutytön mieleni ja hampaani tunsivat tulleensa petetyiksi yllättäessään pihvistä tai lihapullasta jonkin jausahtavan niljakkeen. Sanokaa sitten nirsoksi. Veljeni sen sijaan vaatii yhä joulupöytään kinkun lisäksi perinteistä karjalanpaistiakin.

Sianlihakastike ja makaronimuhennos olivat niitä ruokia, joita en koulussa saanut kurkustani alas sitten millään. Meidän ala-asteellamme lautanen oli syötävä tyhjäksi, vaikka ruoka olisi miten yököttänyt ja noussut ruokatorvea ylös. Jos oli aivan pakko, vasta välituntikellojen soittaessa ruokatunnilta sisään sai käydä kaapimassa lautaselle jääneet lihakastikkeen rippeet kirkkaansiniseen jätetynnyriin. Epäilen, että sen sisältö päätyi uudelleen sikojen ruoaksi.

Sianlihakastike luomupossusta 40 minuutissa


300 g lihaista siankylkeä
3 rkl vehnäjauhoja
1 sipuli
5–6 dl vettä tai lihalientä
(suolaa)
1 tl sinappia


Välineet: veitsi, leikkuulauta, kannellinen paistinpannu, ruoka- ja teelusikka, desin mitta

Leikkaa liha ohuiksi viipaleiksi tai kuutioiksi ja paista pannulla kauniin ruskeaksi. Sekoita joukkoon jauhot ja anna vähän ruskistua. Lisää hienonnettu sipuli. Lisää neste (ja suola). Kuumenna sekoittaen kiehuvaksi. Anna kastikkeen kypsyä hiljalleen kannen alla vähintään puoli tuntia. Mausta sinapilla. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja puolukkasurvoksen kanssa. Hintaa ateriakokonaisuudelle tulee alle euro per nuppi.

Anna-Maria Mäki-Kuutti