Etusivulle




Opintoajat on rajattu 5+2+2 vuoteen
Sini Numminen




Kampuksella on liikkunut väärää tietoa opintoaikojen rajauksista, joten tehdään muutamia tarkennuksia: Opintoaikojen rajaukset koskettavat vain niitä opiskelijoita, jotka ovat ensi kerran vastaanottaneet opiskelupaikan yliopistossa tänä syksynä. Ylempää korkeakoulututkintoa suorittamaan hyväksytty opiskelija voi valmistua viisivuotista tavoiteaikaa korkeintaan kahta vuotta pidemmässä ajassa. Teekkareilla on siis seitsemän vuotta aikaa valmistua diplomi-insinööriksi.

TKK:lla opinto-oikeus myönnetään suoraan ylempään (DI-) tutkinto-ohjelmaan. Tästä johtuen tekniikan kandidaatin tutkinnon suorittamisaikaa ei ole rajattu toisin kuin jossain on väitetty. Meillä tarkastellaan siis ainoastaan kandidaatin ja DI-tutkintojen yhteenlaskettua suorittamisaikaa!

Jos opiskelija sen sijaan on hyväksytty suorittamaan pelkästään ylempää, kaksivuotista tutkinto-ohjelmaa (meillä DI-ohjelmaa) suoritettuaan kandidaatin tutkinnon jossain toisessa yliopistossa, on hänen opintoaikansa rajattu neljään vuoteen. Tutkinnon suorittamisaikaan ei lasketa poissaoloa, joka johtuu vapaaehtoisen asepalveluksen tai asevelvollisuuden suorittamisesta taikka äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaan pitämisestä. Lisäksi opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi ilman selityksiä yhteensä kahdeksi lukuvuodeksi.

Kun opiskeluaika on kulunut umpeen, yliopisto myöntää lisäaikaa, ’jos opiskelija esittää tavoitteellisen ja toteuttamiskelpoisen suunnitelman opintojen saattamiseksi loppuun. Suunnitelmassa opiskelijan tulee yksilöidä suoritettavat opinnot ja aikataulu tutkinnon loppuun saattamiselle’. (Laki yliopistolain muuttamisesta, HE 12/2005.) Edellä mainitun suunnitelman hyväksymisestä ei kuitenkaan ole vielä annettu tarkempia ohjeita. Toisin sanoen vielä ei ole päätetty, kuka hyväksyy suunnitelmat ja millaisin perustein.

Epäselvyyksiä on herättänyt myös se, koskettavatko opintoaikojen rajaukset niitä, jotka on hyväksytty aikaisemmin yliopistoon, mutta ovat ensi kertaa läsnä olevina kuluvana lukuvuonna. Tällainen tilanne tulee vastaan esimerkiksi vuonna 2004 hyväksyttyjen ja armeijan takia vuoden poissaolleiden opiskelijoiden kohdalla. Heidän opinto-oikeuttaan ei ole ajallisesti rajoitettu. Sen sijaan opiskelijaa, joka on vaihtanut osastoa pääsykokeiden kautta aloittaen tänä syksynä, koskettaa 1.8.2005 voimaanastunut lainsäädäntö opintoaikojen rajauksineen.

Eniten sekaannusta on aiheuttanut se, mitä uuteen tutkintorakenteeseen vaihtaneiden vanhojen opiskelijoiden opintoajalle käy. Tähän on saatu viimein tarkennuksia. Koska opiskelet vanhan opinto-oikeutesi mukaisesti, sinua ei kosketa opintoaikojen rajaukset.

Yhteenvetona todettakoon, että opintoaikojen rajaukset koskettavat vain sellaisia opinto-oikeuksia, jotka astuivat voimaan tänä syksynä. Lisätietoja voit kysyä osastojen opintoneuvojilta, kiltasi opintovastaavalta tai meiltä TKY:ltä (sini.numminen (at) tky.fi).