Etusivulle




Otaniemen ravintolat vertailussa
Mikko Arvinen


Täffällä paras hinta-laatusuhde, Smökissä liian pienet annokset

Keväällä järjestetty Otaniemen alueen ravintoloiden laadunmittaus laittoi opiskelijaruokalat jälleen kerran järjestykseen. Parhaan ravintolan titteliä ei valitettavasti voi kuitenkaan jakaa, sillä sijoitus riippuu liikaa siitä, pitääkö terveellisestä ruoasta ja tuoreesta salaatista vai miehekkäistä rahtariannoksista.
        Ensimmäisessä tapauksessa ruokailijoille voi suositella Vuorimiehentie kahdessa sijaitsevaa MAK-ravintolaa ja jälkimmäisessä Koneen keittiötä. Koneella oli vastaajien mielestä kuitenkin selviä puutteita opiskelijoille ehdottoman tärkeässä hinta-laatusuhteessa, joten näiltä osin voittajaksi voitaisiin valita ruotsinkielisen osakunnan TF:n, jonka pisteet kuitenkin tippuivat viime vuodesta.
        Vastaajien mielestä Täffän hinta-laatusuhde on ylitse muiden, peräti 84 prosenttia vastaajista piti sitä hyvänä tai kiitettävänä. Toisaalta TF:ltä saa tunnetusti nahistunutta tai muuten onnetonta salaattia, surkeaa, ylihinnoiteltua leipää ja kaupan päälle monesti vielä epäystävällistä palvelua. Mutta jos tämä ei haittaa, menee ykköspaikka Teekkarikylän suuntaan. Toisaalta myös päärakennuksen Alvari ja Dipoli menestyivät kautta linjan mainiosti. Alvarille moitteita tuli lähinnä epäviihtyisyydestä, mutta jos hälinä ei haittaa, saa Alvarista hyvää ja monipuolista sapuskaa. Dipoli kilpailee hinta-laatusuhteessa TF:n kanssa, ja myös ruokalistan monipuolisuus ja rehupuoli ovat kunnossa.
        Sodexhon laitosravintoloista Sähkö ja TiTe pärjäsivät kyselyssä keskinkertaisesti, mutta puulafkan sellunkeittäjillä on nyt itsetarkastelun paikka. Ystävällisestä palvelusta tuli kiitoksia, mutta tämä ei auta, jos vain 4 % vastaajista pitää hinta-laatusuhdetta kiitettävänä, ruokalista on yksipuolinen, salaateissa ei ole kehumista ja leipäkin on kuivaa. Kyselyn keskikastiin sijoittunut UniCafen Smökki onnistui parantamaan tulostaan selvästi viime vuodesta, Servin mäellä onnistuttiin petraamaan lähes kaikilla kyselyn osa-alueilla. Valitettavasti annosten koostaa tuli vielä noottia, muuten viikonloppuisinkin kiitettävästi auki oleva  ravintola voisi olla varteenotettava haastaja kyselyn kärkeen.
        Ravintoloiden valintaperusteissa oli selviä eroja eri paikkojen välillä. Puulle ja sähkölle tultiin, koska ne olivat lähellä, mutta Täffän suosioon vaikutti eniten päivän ruokalista. Myös Alvarin ja Dipolin asiakkaat seuraavat tarkasti ruokalistoja ja päättävät niiden mukaan, missä syövät.
        Smökki ja Täffä ovat pääasiassa opiskelijoiden suosiossa, henkilökuntaan törmää todennäköisimmin henkilökuntaruokala Silinterissä, Puulla, Koneella ja Sähköllä. Vastausmäärien voi olettaa kuvaavan suuntaa-antavasti ravintoloiden kävijämääriä. Eniten vastauksia, 297 kappaletta, tuli Alvarista. Täffä oli hyvänä kakkosena, Dipoli kolmantena, TiTe-talo neljäntenä ja TUAS-talo viidentenä 155 vastauksella.
        Pienoisena yllätyksenä voi sen sijaan pitää Smökin sijoittumista vasta kahdeksannelle sijalle 61  vastauksella. Ravintoloiden laadunmittaus on tehty vuodesta 1993 lähtien. Ravintolatoimikunnan puheenjohtaja, TKK:n hallintojohtaja Esa Luomala kertoo, että kyselyn avulla kannetaan huolta Otaniemen alueen ravintoloiden tarjonnan ja palvelun laadusta.
        - Kysely on hyvä tapa siihen, koska sitä kautta päästään vertaamaan eri palvelutuottajia keskenään. Kyselyn kautta saadaan parannusehdotuksia käyttäjiltä ja jo kyselyn olemassaolo panee palvelun tarjoajat tsemppaamaan, Esa Luomala kertoo. Kyselyssä selvitettiin esimerkiksi palvelun sujuvuutta ja palvelualttiutta, ravintolan viihtyisyyttä, ruuan makua, hintaa ja annosten kokoa.