Etusivulle




Vapaaehtoistyöntekijät ovat mukavia ihmisiä
Hanna Ritvanen




Vapaaehtoistyöhön voi törmätä melkein missä vain. Pienen vaihtoehtoputiikin myyjä ei välttämättä saa työstään palkkaa, mummon vierellä lääkärin odotushuoneessa ei istu lapsenlapsi vaan vapaaehtoinen saattaja, oikeudenkäynnin alkamista rikoksen uhrin vierellä istuen ei odota hänen asianajajansa vaan tukihenkilö. Sotilaskodissa munkkikahveista laskuttaa palkaton työntekijä ja festareilla nyrjähtäneeseen nilkkaan käärii ideaalisidettä vapaaehtoisen ensiapuryhmän jäsen.

Tapasin kerran miehen, joka vietti kaikki lomansa osallistuen täyspäiväisesti erilaisiin vapaaehtoistyöprojekteihin eri maissa. Syy oli yksinkertainen: vapaaehtoistyössä tapaa mukavia ihmisiä. Vapaaehtoistyötä tekevät kansalaisjärjestöt ovatkin varteenotettava apaja myös omaa kultaa kainaloonsa kalasteleville. Yhteiskunnallinen aktivismi on usein enemmän naisten kuin miesten heiniä ja teekkaripoika onkin esimerkiksi Punaisen Ristin vapaaehtoisjoukossa arvostettu harvinaisuus. Vielä houkuttelevampia ovat ihmisoikeus- ja luonnonsuojelujärjestöt, ne kun ovat sympaattisia humanistityttösiä pullollaan. Saattaa ehkä kuulostaa itsekkäältä lähteä tekemään vapaaehtoistyötä vain hauskan seuran vuoksi. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että pelkkä maailmanparannusinto ei kanna kauas. Vapaaehtoistyöhön lähtöä kannattaa harkita tarkkaan, ainakin ennen pidempää sitoutumista.

Vapaaehtoistyötä voi tehdä vaikka kotonaan, tietokoneensa ääressä, mutta työ ulkomailla saattaa olla unohtumaton kokemus. Vapaaehtoisohjelmissa ja kansainvälisillä työleireillä pääsee kosketuksiin vieraan kulttuurin kanssa ja oppii uutta paitsi maailmasta myös itsestään ja omasta maailmankatsomuksestaan. Matkat ja asuminen täytyy yleensä maksaa itse, mutta kannattaa tutkia mahdollisuutta hyväksyttää työ osaksi ammattiharjoittelua. Tällöin saattaa olla mahdollista saada rahallista tukea harjoitteluun TKK:lta. Suurin osa lähtijöistä on naisia, ja kattojärjestö Kehitysyhteistyön palvelukeskus kaipaileekin vapaaehtoisiin lisää miehiä.

Suomalaisten kehitysyhteistyöjärjestöjen tarjoamat vapaaehtoistyöohjelmat ovat turvallisin vaihtoehto kokemattomalle matkailijalle, mutta mikään ei estä etsimästä sopivaa projektia omin päin. Helppo, edullinen ja turvallinen vaihtoehto, jos poliittinen vakaumus antaa myöten, ovat Israelin kibbutsit, joista tietoa löytyy helpommin netin kautta. Tosin todellinen seikkailija liftaa Tel Aviviin ja marssii suoraan välitystoimistoon. Jos Israel ei innosta, on toki muitakin vaihtoehtoja. Todellinen vapaaehtoistyöintoisen raamattu on 600-sivuinen hakuteos nimeltä Worldwide Volunteering, jossa on luetteloitu lähes tuhat vapaaehtoistyöorganisaatiota ja työkohdetta huumenuorista norsuvanhuksiin. Mukana on myös paljon kohteita, joissa vapaaehtoisille kuuluu täysi ylläpito sekä pieni taskuraha.

Mikäli rahat eivät riitä ulkomaille asti, voi vapaaehtoisen välivuoden viettää täällä Suomessakin. Valtio näet tarjoaa lähes jokaiselle nuorelle kansalaiselle mahdollisuuden 6–12 kuukauden mittaiseen ilmaiseen elämysmatkaan maanpuolustukseen liittyvien tehtävien parissa, jotka kylläkään eivät kaikkien kohdalla täytä vapaaehtoistyön tunnusmerkkejä muutoin kuin niistä saatavan rahallisen hyödyn osalta. Työhön kuuluvat edut ovat kuitenkin ylivoimaiset verrattuna moneen muuhun vapaaehtoisorganisaatioon. Koska suurin osa lähtijöistä on miehiä, suosittelemme tätä työmuotoa erityisesti naisille.

Viisi vinkkiä vapaaehtoistyöhön

1. Etsi järjestö, joka toimii sinulle tärkeiden asioiden parissa. Jos eläimet ovat aina kiinnostaneet enemmän kuin lapset, ei ehkä kannata lähteä lastenleirille leikittäjäksi. Tai jos steissillä hengailevat nuorisojengit ovat mielestäsi Helsingin suurin sosiaalinen ongelma, voisit ehkä harkita työtä maahanmuuttajanuorten parissa. Omaan asiaan pitää uskoa, muuten ei jaksa.

2. Mieti, minkälaisessa työssä voisit käyttää työssä tai harrastuksissa hankkimiasi taitoja. Esimerkiksi ATK-asiat ovat monessa järjestössä rempallaan. Jos sydämenasiaasi ajavan järjestön kotisivut saavat säälin kyynelet nousemaan silmiisi, he ehkä tarvitsisivat juuri sinun apuasi.

3. Vaihtoehtoisesti valitse itsellesi ennestään aivan vieras ala ja opi uutta. Monet järjestöt tarjoavat koulutusta omille vapaaehtoisilleen. Jos olet aina halunnut tietää, miten öljyisiä lintuja puhdistetaan tai miten kenttäkeittiö toimii, voit ehkä oppia sen järjestötoiminnassa.

4. Yhdessä on hauskempaa. Etsikää yhteinen vapaaehtoistyö kavereiden kanssa. Ja jos sopivaa järjestöä ei löydy, voi sellaisen aina perustaa itse.

5. Älä ahmi liikaa työtä. On olemassa paljon työmuotoja, jotka eivät edellytä pitkää sitoutumista. Harkitse mihin aikasi riittää ja aloita vähitellen.

Lähde: http://www.independentsector.org/
Lisää
>> PT 06/2005: Tiialle vapaaehtoistyö on kutsumusharrastus
>> PT 06/2005: Naisten Linja auttaa väkivallan uhreja
"Tämä työ on avannut aika paljon silmiä"

>> PT 06/2005: Rakkaudesta eläimiin