Etusivulle




Rekisteriin järjesty
Anna-Maria Mäki-Kuutti


TKY:n suurimmat killat löytyvät jo yhdistysrekisteristä. Nyt pienemmät seuraavat isojen esimerkkiä ry-tiellä.

Kuva


Suomi on yhdistystoiminnan luvattu maa. Perustuslaissa turvattua yhdistymisvapautta harjoitetaan vilkkaasti ja eri muodoissa myös ylioppilaskunnissa. Järjestösihteeri Alexander Lagerstedt kertoo TKY:n kannustaneen kiltoja rekisteröitymään Patentti- ja rekisterihallituksen yhdistysrekisteriin jo muutaman vuoden ajan. Esimerkiksi SIK, KIK, TIK, AS ja Prodeko rekisteröityivät kolme vuotta sitten.

”Parin vuoden sisällä sama tapahtuu kaikissa killoissa. Ry:n juridinen etu on, että se on oikeustoimikelpoinen ja voi toimia virallisena sopimusosapuolena. Hallituksen tai raadin jäsenet eivät silloin joudu henkilökohtaisesti vastaamaan killan asioista kuten taloudesta.”

Suuntaus on sama muuallakin.

”Esimerkiksi Kauppakorkeakoulun ylioppilaskunta ei hyväksy alaisuuteensa muita kuin rekisteröityjä yhdistyksiä.”

Rekisteröityminen teettää killassa jonkin verran työtä.

”Byrokratia toki lisääntyy. Säännöt ja sääntömuutokset killan on jatkossa hyväksytettävä sekä Patentti- ja rekisterihallituksella että TKY:llä”, Lagerstedt muistuttaa.

Yhdistysrekisteriin merkitään vain aatteelliset yhdistykset. Niiden tarkoitus ei ole voiton tuottaminen vaan esimerkiksi harrastustoiminta. Taloudenpito kuitenkin organisoituu, kun ry:llä pitää olla tilintarkastajat. Lagerstedtin arvion mukaan TKY:n kiltojen budjetit liikkuvat muutaman kymmenen tuhannen ja sadan tuhannen euron välillä.

Kiltojen perinteet eivät muutu

Ensimmäisenä kiltana vuonna 2000 rekisteröityi 2500 jäsenen Sähköinsinöörikilta.

”Valmistelutyö aloitettiin jo vuonna 1997. Prosessi kesti melko pitkään, sillä pohjatyötä oli tehtävä runsaasti vastaavien esimerkkien puuttuessa. Tästä syystä monien kiltojen säännöissä on otettu mallia SIK:sta”, kertoo puheenjohtaja Jussi-Pekka Parkkari.

Rekisteröitymisen syy oli ry:n oikeustoimikelpoisuus, joka vapaut­taa toimintaan osallistuvat henkilökohtaisesta vastuusta.

”Rekisteröityminen on helpottanut henkisesti monien tapahtumien järjestämistä, kun oikeuspuoli on selkiytynyt. Nyt voimme myös järjestää yhdistyksen nimissä julkisia tilaisuuksia”, Parkkari toteaa.

Myös 600-jäsenisen Fyysikkokillan tavoitteena on rekisteröityä tämän kevään aikana.

”Vuoden 2000 lopulla TKY alkoi ohjeistaa kiltoja rekisteröitymään. Tämä oli yksi syy prosessin aloittamiseen. Toiseksi rekisteröityminen virallistaa ja selkiyttää yhdistyksen asemaa mahdollisissa riita-asioissa”, toteaa puheenjohtaja Silja Holopainen.

FK on jo tutustunut yhdistysbyrokratian koukeroihin.

”Vuoden 2001 raati perusti sääntötoimikunnan tekemään killalle uusia sääntöjä. Uudet säännöt hyväksyttiin vuoden 2002 toukokuussa ja lähetettiin Patentti- ja rekisterihallitukselle elokuussa, josta ne tulivat korjattaviksi joulukuussa. Alkukeväästä 2003 pidämme kaksi kokousta, joissa korjatut säännöt hyväksytään. Tämän jälkeen säännöt lähetetään takaisin Patentti- ja rekisterihallitukselle, jossa ne toivottavasti hyväksytään niin pian, että ehdimme hyväksyttää säännöt edarilla vielä ennen kesää”, Holopainen toivoo.

Killan käytännöissä puheenjohtaja ei usko rekisteröitymisen juurikaan näkyvän:

”Fyysikkokilta on toiminut aktiivisesti jo vuodesta 1947. Meille on kehittynyt monia perinteitä, joihin rekisteröityminen ei mitenkään vaikuta.”

Lisää
>> PT 03/2003: Yhdistysrekisteri