Etusivulle




Rekrytointipalvelu uskoo suhdanteiden nousuun
Erika Eerola




IT-alalta kuuluu pitkästä aikaa hyviä uutisia. TKK:n Ura- ja rekrytointipalveluiden mukaan IT-alan rekrytointi näyttäisi olevan piristymässä, vaikka lehtien otsikoissa on nähty vielä syksyllä yt-neuvotteluita ja uutisia irtisanomisista. Tietotekniikan liiton mukaan tietotekniikan ammattilaisten työttömyys on jatkanut laskuaan, työttömyysaste oli vuoden toisella neljänneksellä 3,7%. Myös TT:n mukaan sen jäsenyritykset arvioivat rekrytoivansa vuosina 2005 ja 2006 enemmän diplomi-insinöörejä kuin kuluvana vuonna.

Muutaman hiljaisemman vuoden jälkeen TalentIT-messuilla mukana olevien yritysten määrä kasvoi tänä vuonna, ja monet yritykset hakevat työntekijöitä moniin erilaisiin tehtäviin.

– Nyt haetaan osaajia, sillä noin 2/3 messuilla mukana olevista yrityksistä oli rekrytoimassa. Näyttääkin siltä, että rekrytointi on piristymässä, Ura- ja rekrytointipalveluiden yritysmarkkinoija Riitta Kontio TKK:n Innovaatiokeskuksesta sanoo.

TKK:n opiskelijoiden vetovoima kestää

TKK:n Ura- ja rekrytointipalvelut järjestivät TalentIT-messut nyt seitsemännen kerran. Messut on säilyttänyt paikkansa merkittävänä tapahtumana kilpailevien messujen kadotessa kentältä.

– Yritysten puolelta oli paljon kiinnostusta messuja kohtaan, sillä Teknillisen korkeakoulun opiskelijat on kiinnostava kohderyhmä. Messut ovat säilyttäneet asemansa, ja se johtuu nimenomaan kohdejoukosta. Meiltä löytyy tulevaisuuden osaajia, Ura- ja rekrytointipalveluiden palvelupäällikkö Minna Lehojärvi kertoo.

Kontio ja Lehojärvi pitävät messuja tärkeänä kohtaamispaikkana IT-alan yrityksille ja opiskelijoille.

– Messuilla pääsee suoraan vuorovaikutukseen yritysten kanssa. Vaikka elämme nettiaikaa, henkilökohtaisilla kontakteilla on tärkeä merkitys, sanoo Riitta Kontio.

Omasta toiminnastaan TalentIT-messuilla olivat kertomassa muun muassa YIT ja ABB.

– Opiskelijamessut on luonteva kanava tavata nuoria ja tehdä YIT:tä heille tutuksi mahdollisena tulevaisuuden mahdollisuutena. On myös virkistävää tavata opiskelijoita ja kuulla heiltä, miltä me opiskelijoiden silmissä näytämme, YIT:n rekrytointikoordinaattori Tarja Tolvanen sanoo.

ABB:n Students relations manager Marjut Ojalan mukaan messut ovat ABB:lle hyvä tilaisuus päästä kosketuksiin useiden opiskelijoiden kanssa samanaikaisesti.

– Opiskelijathan ovat meidän ydinkohderyhmämme ja he voivat olla tulevia työntekijöitämme, Ojala toteaa.

Pelkkä teoreettinen koulutus ei riitä

Sekä Ojalan että Tolvasen mukaan suhdannenäkymät näyttävät tällä hetkellä hyviltä ja rekrytointi on vilkastumassa.

– Olin juuri pääkonttorissamme Sveitsissä, ja sieltä näytetään hyvää valoa sille, että markkinat alkavat vetää, ja kilpailu hyvistä osaajista tulee kovenemaan. Esimerkiksi taajuusmuuttajien kauppa käy todella hyvin ympäri maailmaa, Ojala kertoo.

ABB:llä onkin tällä hetkellä useita kymmeniä paikkoja auki. Tällä hetkellä tarvitaan esimerkiksi suunnittelijoita, ohjelmoijia ja tuotekehitysinsinöörejä. Myös opinnäytetyöpaikkoja on tarjolla. Myös YIT katsoo valoisasti tulevaisuuteen.

– Tulevaisuudessa toiminta mahdollisesti laajenee ja kasvaa, mikä saa aikaan sen, että tarvitaan uusia osaajia taloon, Tolvanen sanoo.

YIT:llä tarvitaan tällä hetkellä työntekijöitä tuotannon työntekijöistä kehitys- ja projekti-ihmisiin. Myös paikkoja diplomityön tekemiseksi löytyy.

– Arvio vuodelle 2005 on noin 15–20 diplomityötä, Tolvanen kertoo.

YIT:n rekrytointi pysyy tulevaisuudessa ainakin samanlaisena kuin tähän asti.

– Meillä on vuosittain otettu taloon sisään uutta porukkaa. Mikään ei ainakaan kerro siitä, että rekrytointi olisi huononemaan päin. Voikin sanoa, että suhtaudumme positiivisesti tulevaisuuteen. Kyllähän se näkyy esimerkiksi siinä, että meillä on sunnuntaisin Hesareissa työpaikkailmoituksia ja koko ajan haetaan lisää väkeä, Tolvanen toteaa.

Sekä Tolvanen että Ojala arvostavat tulevissa työntekijöissä moniosaamista, pelkkä teoreettinen koulutus ei tänä päivänä enää riitä. Tolvasen mukaan YIT:lle halutaan aktiivisia, työstään innostuneita, ennakkoluulottomia, osaavia ja innokkaita nuoria henkilöitä, jotka ovat valmiita tekemään paljon työtä oman uransa edistämiseksi.

Ojala painottaa vuorovaikutus- ja tiimityöskentelytaitoja sekä muutakin kielitaitoa englannin kielen lisäksi.

– Nykyään vaatimukset ovat niin kovat, että kaikilta vaaditaan moniosaajan taitoja, vaikka se tuntuukin kliseeltä, Ojala sanoo.