![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
||||
Lohta ja vihannesriisiä 40 minuutissa
Ystäväni sisko oli kesätöissä Norjassa. Kahdeksan hengen solussa asui paljon ulkomaalaisia, muun muassa ghanalainen Jane. Kerran tämä päätti laittaa ruoaksi kirjolohta. Ei muuta kuin uuninluukku auki ja kala sisään! Mitään alustaa tai astiaa lohi ei toki kaipaisi. Ateria kärventyi kiinni uunin ritilään. Jane irrotti sen ja kiikutti parvekkeelle jäähtymään. Ghanalaiset saavat nimensä sen mukaan, minä päivänä syntyvät. Jos tie vie ulkomaille, englanninkielisen nimen saa valita itse. Jane ja James ovat nimistä suosituimpia. Niinpä oslolaisessa asuntolassakin nähtiin samanaikaisesti neljä ghanalaista Jamesia. Lohenpaistaja-Janella oli tapana myös ruokkia puluja solukämpässä. Niitä hän houkutteli leivänmuruilla avonaisesta parvekkeenovesta. Humoristisella ystävälläni tarinoita riittää. Tämä tamperelaistunut teekkaridaami tietää legendan jos toisenkin Tampereen Mikontalosta. Kyseinen TOASin betonimonumentti sijaitsee Hervannassa, ja siinä asuukin paljon teekkareita. Tarina kertoo, että eräässä mikontalolaisessa huoneistossa alettiin ihmetellä katosta tippuvaa vettä. Asukkaat kutsuivat paikalle talonmiehen, ja kävi ilmi, että yläkerran naapureilla oli keittiössään riisipelto. Arkisena faktana Mikontalossa pidetään sitä, että erityisesti kiinalaiset opiskelijat paistavat mielellään ruokia paljaalla keittolevyllä.
Lohta ja vihannesriisiä 40 minuutissa
(kahdelle)
Kirjolohifilee (n. 400 g) 4 e Sitruuna 0,30 e 2 dl 10 minuutin riisiä 0,50 e Amerikan kasvissekoitus -pakaste 1,26 e Yhteensä 6,26 e Lisäksi tarvitset sitruunapippuria, suolaa ja vettä. Varaa keittiövälineiksi uunivuoka, kattila ja tarjoiluastiat. Voit paistaa lohen myös pellillä, mutta vuoraa silloin pelti leivinpaperilla. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Laita 3,5 dl vettä kiehumaan. Kun vesi kiehuu, lisää joukkoon 2 dl (tai ohjeen mukaan) riisiä ja pussillinen Amerikan kasvissekoitusta. Nosta lohifilee uunivuoalle tai -pellille. Purista puolen sitruunan mehu sen päälle. Mausta sitruunapippurilla. Paista lohta uunissa 20–35 minuuttia kalan paksuudesta riippuen. Vihannesriisi on valmista, kun kaikki neste on imeytynyt. Lohen kypsyyttä voi tutkia tökkimällä sitä haarukalla. Tarjoile viipale sitruunaa juhlavan aterian höysteenä.
|
||||
![]() |