Etusivulle




Välittäminen kielletty?
Mikko Arvinen




"Suomen kehitysyhteistyömäärärahat on nostettava YK:n suosittamalle tasolle. Suomen rahoittaman kehitysyhteistyön laatua tulee aktiivisesti seurata ja parantaa. Yliopisto-opiskelijoiden on oltava tietoisia toimintansa globaaleista vaikutuksista.”

Eivätkö kuulostakin hyviltä ja kauniilta ajatuksilta? Eivät ainakaan TKY:n mielestä. Viikonloppuna pidetyssä Suomen Ylioppilaskuntien Liiton liittokokouksessa TKY vaati ehdottomasti edellä mainittujen lauseiden, ja lukuisien vastaavien kappaleiden poistamista SYL:n ensi vuoden toimintasuunnitelmasta. SYL:n tosussa kehitysyhteistyötä ja kestävää kehitystä käsittelevä osio muodostaa vain noin kolmisenkymmentä riviä kymmensivuisessa paperinivaskassa. Lähtökohtaisesti nämä rivit eivät olisi herättäneet minussakaan juuri minkäänlaista mielenkiintoa, ellei TKY olisi ottanut kappaleiden poistamista ulospäin ehkä näkyvimmäksi liittokokous-missiokseen.

Miksi ihmeessä? Opiskelijoille suunnatuista kehy-keräyksistä ei luulisi olevan suurta haittaa kenellekään ja ulkoministeriö maksaa SYL:n pienimuotoiset omat kehitysyhteistyöhank- keet, eli pieni osa Suomen valtion kehitysyhteistyömäärärahoista kanavoidaan SYL:n kautta lähinnä kehittyvien maiden opiskelijoiden auttamiseen. TKY:n mielestä tämän kaltaiset tehtävät eivät kuitenkaan kuulu pitkään kehitysyhteistyöhössä mukana olleelle ylioppilaskuntien liitolle, vaan ”asiantuntijaorganisaatioille”. TKY:n näkemyksen mukaan SYL:n pitäisi keskittyä opiskelijoiden edunvalvontaan ja välttää jäsenkuntaa jakavien mielipiteiden laukomista. Näkemys on sinänsä ymmärrettävä, mutta vaatiiko tämä samalla kaikkien hyväntahtoisten ajatusten unohtamista? Ainakin minulle maailmaa parantavat fraasit ovat merkitykseltään lähinnä symbolisia. Jo se, että nuoret ovat edes huolestuneita köyhien maiden asemasta, pitää sisällään erittäin voimakkaan symbolisen viestin: Me haluamme välittää.

Teekkareiden pitkään jatkunut kiinnostus SYL:n kansalaisjärjestöroolin romuttamiseen sai muutama vuosi sitten lisää pontta, kun SYL:n silloinen hallitus, jota myös teekkarit olivat olleet valitsemassa, keksi vastustaa viidettä ydinvoimalaa ja kannattaa nyt jo hyväksyttyä uutta parisuhdelakia suomalaisten ylioppilaiden nimissä. Kysymykset jakoivat voimakkaasti SYL:n jäsenkuntaa, mutta pitääkö tämä katkeruus yrittää maksattaa nyt kolmannen maailman lapsilla? Eikö voisi vain toivoa, että SYL ei ottaisi kantaa jäsenistöä voimaakkaasti jakaviin kysymyksiin, niin kuin se ei ole itse asiassa enää pitkiin aikoihin tehnytkään? Tai voihan myös kehitysavun maksaminen näköjään jakaa jäsenkunnan mielipiteitä. Kehy-kysymyksissä TKY:n lähimpiin liittolaisiin kuuluneiden tuhatkuntalaisten (kokoomuksen opiskelijaliitto) lausunnoissa nimittäin vilahteli jopa ajatuksia, joidenka mukaan Suomen pitäisi lopettaa kehitysavun maksaminen, nämä rahat kun joudutaan ottamaan verovaroista. Nyyh. Samalla myös TKY:n julkisuuskuvaa saatiin taas kertaheitolla pari pykälää kylmemmäksi ja oikeistolaisemmaksi muiden ylioppilaskuntien silmissä.

Toisaalta jos jäsenkunnan mielipiteitä jakavien kannanottojen laatiminen haluttaisiin kieltää, pitäisi myös TKY:n luopua samalla logiikalla omista kannareistaan. Kaikki ylioppilaskunnan jäsenet kun eivät koskaan ole mistään asiasta täysin yksimielisiä. Ennen liittokokousta TKY:n kokousedustajille vakuutettiin, että moraalista tulkintaa vaativissa kysymyksissä he voisivat äänestää vapaasti omantuntonsa mukaan. Kokouksessa kehitysmaiden hylkäämistä pidettiin kuitenkin niin tärkeänä TKY:lle, että tässäkin kysymyksessä kokousedustajilta vaadittiin ehdotonta ryhmäkuria.

Osa TKY:n kokousedustajista ei kuitenkaan lämmennyt ylioppilaskunnan näkemyksille. Kehy-kysymyksistä äänestettäessä osa varsinaisista edustajista poistui näyttävästi salista, ja jätti kehitysyhteistyön dumppausyritykset varamiesten vastuulle. Teko on kuitenkin vain puoliksi arvostettava, sillä todellista selkärankaa olisi osoittanut, jos he olisivat istuneet paikoillaan ja äänestäneet moraalittomina pitämiään ehdotuksia vastaan. Onneksi suurin osa muiden ylioppilaskuntien edustajista haluaa, että nuori sivistyneistö välittää kehitysmaista myös jatkossa. TKY:n kehy-ehdotukset eivät menneet läpi.