Etusivulle




WLAN löytyy pian joka kodista
Vesa Linja-aho


Langaton verkkotekniikka tekee tasaisesti tuloaan koteihin. Langattomat verkot eivät kuitenkaan korvaa langallisia, vaan täydentävät niitä.

Langattomat lähiverkot ovat pikku hiljaa yleistyneet lähes joka kodin mukavuudeksi. Enää ei tarvitse vedellä kaapeleita sikin sokin asuntoon; tukiasema seinälle, verkkopalikka kannettavaan tietokoneeseen ja ei kun lempisohvalle töitä paiskimaan.

Langattomat verkkopalvelut ovat tuttuja myös monelle teekkarille, vaikkei omaa kotiverkkoa olisi pystyttänytkään. ATK-keskus tarjoaa opiskelijoille mahdollisuuden käyttää langatonta verkkoa kampusalueella. Luentokalvojen seuraaminen netistä tai pakkoläsnäololuennolla ajan tappaminen irkkaamalla tai posteja lukemalla piristää päivää kummasti.

Langallinen Internet yhä pop
Yleisin käytössä oleva WLAN-tekniikka* perustuu 2,4 gigahertzin radiotaajuusalueeseen. Muita tällä kaistalla toimivia vekottimia ovat esimerkiksi mikroaaltouuni ja Bluetooth-laitteet. Tutkijat Michael Hall ja Aki Silvennoinen Teknillisen korkeakoulun tietoliikennelaboratoriosta kertovatkin, että juuri häiriöalttius rajoittaa WLANin sovelluksia. WLAN on suunniteltu sisätiloihin toteutettavia pieniä lähi­verkkoja varten, joihin se soveltuukin erinomaisesti. Muutama yritys Suomessa tarjoaa kiinteähintaisia Internet-yhteyksiä koteihin WLAN-teknologian avulla. Vastaan on kuitenkin tullut useita ongelmia. ”Tietoturva on heikko, ja tukiasemaverkko täytyy rakentaa erittäin tiheäksi, jotta palvelu pelaisi edes kohtuullisesti”, Silvennoinen tiivistää. Yhden tukiaseman kantomatka on ideaalitapauksessakin vain muutamia satoja metrejä.
Kivinen siirtotie
Häiriöitä verkkojen toimintataajuuskaistalla lisää sekin, että taajuudella saa lähettää mitä tahansa, kunhan lähetysteho pysyy tiettyjen rajojen sisäpuolella. ”Urbaanin legendan mukaan eräs yritys joutui luopumaan langattomien nettiliittymien tarjoamisesta, kun kilpailija käytteli häirintälähetintä tukiasemien lähellä”, Silvennoinen kertoo. Totta tai ei, moiseen on erittäin vaikeaa puuttua oikeusteitse, koska taajuuskaistan käyttöä ei ole rajoitettu kuin lähetystehon osalta. ”Langaton verkkotekniikka tuskin koskaan korvaa mobiiliverkkoteknologiaa, vaan täydentää sitä”, arvelee Hall. ”Nykyisin käytössä olevan WLAN-tekniikan hyvä hinta–laatu-suhde ei perustu niinkään hyvään laatuun, vaan alhaiseen hintaan”, hän jatkaa pilke silmäkulmassa. Tosin uusia standardeja on tulossa, joten laatukin jatkuvasti paranee.

WLAN on lähes jyrännyt kovien ennakko-odotusten rasittaman Bluetooth-standardin. Bluetoot on sekin radioaaltoihin perustuva tiedonsiirtojärjestelmä, joka on suunniteltu mobiilien laitteiden väliseen kommunikaatioon. WLANilla pystyy tekemään saman minkä Bluetoothillakin, muttei päinvastoin, mikä on haitannut teknologian yleistymistä.

Laaja tutkimussarka
Tietoliikennelaboratoriossa tehdään monipuolista tutkimusta langattoman verkkoteknologian sovelluksista. Tutkimusta kaupallisen langattoman verkkotekniikan soveltuvuutta puheen välitykseen on tehty vasta reilu vuosi, aiheesta on tehty kaksi diplomityötä, ja muutama väitöskirjakin on hyvää vauhtia tekeillä. Projekti on poikinut myös kaksi simulointiohjelmaa, joita voidaan käyttää WLAN-protokollien ja radiosiirtotien tutkimiseen.

Tutkimusvälineiden hintavuus kuitenkin hidastaa projektin etenemistä. Esimerkiksi siirtotien mallinnukseen käytettävä radiokanavasimulaattori maksaa reilut 150 000 euroa.

Sosiaalitekniikasta datasähköön
Osaaminen tietoliikennelaboratoriossa ei rajoitu pelkkiin langattomiin verkkoihin. Muita tutkimusprojekteja ovat muun muassa datan välittäminen sähköverkossa, kuituoptiikka, käyttäjälähtöinen tietoliikennetekniikka ja erityisryhmille suunnitellut tietoliikennepalvelut. Laboratorion kolmannen sukupolven matkaviestinverkkojen tutkimustyö on saanut myös kansainvälistä tunnustusta. Tiedonsiirron matemaattisten menetelmien osaaminen, tutkimus ja opetus muodostavat nekin tärkeän osan laboratorion toimenkuvaa.

Kannettavat tietokoneet yleistyvät jatkuvasti ja samoin niiden Internetiin liittämiseksi tarvittava teknologia. ”Muutaman vuoden kuluttua langattomalla verkkoyhteydellä varustettu kannettava tietokone on lähes yhtä yleinen vempele kuin kännykkä nykyään”, toteaa Hall lopuksi. Vai lienevätkö ne yksi ja sama laite? Aika näyttää.

* WLAN = Wireless Local Area Network