![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
|
![]() |
![]() |
||||
UniCafe muistutti biojätteestä energiansäästöviikolla
Anna-Maria Mäki-Kuutti
[email protected]
Valtakunnallisella energiansäästöviikolla 7.–13.10. tempaistiin tänä vuonna energiankäytön tehostamiseksi. HYY-yhtymän UniCafe-ravintolat osallistuivat viikkoon muistuttamalla ruoan tuotantoon, kuljetukseen, säilytykseen ja valmistukseen kuluvasta energiasta. UniCafen yleisenä ongelmana on biojätteen suuri määrä, jota kertyy päivittäin noin viisisataa kiloa. Servin Mökin UniCafessa käy päivittäin useita satoja ruokailijoita. ”Tänään kun on porsaanleikepäivä, tulee 600, mutta torstain hernekeitto vetää vain 300 syöjää”, kertoo alue-esimies Miika Siekkinen. Ruokaketjun kokonaisenergiankulutusta itse kukin voi pienentää minimoimalla ainakin syntyvän ruokajätteen määrää. Smökissä biojäte ei poikkeuksellisesti tuota ongelmia. ”Täällä ei juuri ruokaa heitetä pois. Riisit, salaatit ja muut lisäkkeet osataan annostella sopivasti ja lautaset syödään tyhjiksi. Leipä kuuluu meillä annoksen hintaan ja se meneekin yleensä loppuun kantapaloja myöten. Muualla tämä on todellinen ongelma”, Siekkinen hämmästelee. |
||||
![]() |