Etusivulle




Loppusaldo – kaksi särkynyttä kovalevyä
PT / Jukka Merinen




Kuva
Työpäällikkö esittelee putkipanosta.


Otaniemessä asustavat teekkarit ovat joutuneet kärsimään päivittäisistä räjäytyksistä usean kuukauden ajan. Louhinta on nyt saatu päätökseen, häiritsevä tärinä on ohi, ja maan alle on syntynyt huomattavan kokoinen luolasto.

Urakoitsija on saanut ilmoituksen kahdesta rikkoutuneesta tietokoneen kovalevystä teekkariasunnoissa. Työpäällikkö Ari Bergström kertoo, että Kalliorakennus ei ole vielä koskaan joutunut kovalevyjä korvaamaan.

- Kotitietokone kestää yllättävän kovaa tärinää, ja konetta siirreltäessäkin tulee helposti suurempia kiihtyvyyksiä.

Räjäytystöiden vahingoissa on käytössä ns. "ankaran vastuun periaate", joka tarkoittaa, että töiden tekijän tulee tarvittaessa todistaa, että vahinko ei ole aiheutunut räjäytystöistä. Taloissa on tärinämittarit, jotka rekisteröivät maan tärinän voimakkuutta.

Herkkähipiäinen ihminen
Räjäytykset aiheuttivat maanpinnassa noin 0.02 G:n suuruisen tärinän. Räjähdys kuului ja tuntui hyvin asunnoissa, varsinkin räjäytyspaikan läheisyydessä. Räjäytyksen alkamisesta kertovat varoitusäänet eivät kuuluneet sisätiloihin, jolloin ensimmäiset värinät säikäyttivät helposti.

-Ihminen on todella herkkä tärinälle, kertoo Bergström,

-Kova ääni tai muu ärsyke ei vaikuta läheskään samalla tavalla. Räjäytysaineena työssä käytettiin aniittia, yksi räjäytyssarja kesti noin 5 sekuntia, ja sinä aikana räjähti panosputki noin 60 eri reiässä. Maallikon mieleen herää kysymys, miksei pamauteta yhtä kunnon pommia monien pienten panosten sijaan.

-Useat pienet panokset hajottavat kallion pienemmiksi kiviksi. Räjäytys täytyy tehdä sarjoissa, jotta kivimassa pääsee purkautumaan. Kiven hajotessa sen tilavuus noin kaksinkertaistuu, jos kallioon laitettaisiin yksi iso räjähde, se käyttäytyisi arvaamattomasti.

Turvallisuus ennen kaikkea
Turvamääräykset ovat räjäytystöissä hyvin tiukat. Itse räjäytys aiheuttaa melkoisen paineaallon, ja silloin kallion sisällä ei saa olla kukaan. Räjäytysten jälkeenkin luolaan saa mennä vasta puolen tunnin jälkeen, sillä ilmaan jää räjäytyksen jäljiltä myrkyllisiä typpioksideja, jotka pitää saada tuuletettua pois.

-Räjäytysonnettomuudet ovat vähentyneet huomattavasti, ne ovat nykyään erittäin harvinaisia. Lähinnä putoava kivimassa saattaa aiheuttaa onnettomuuksia, mutta itse räjähdysaineet ovat varmatoimisia.

Räjäytystyömaalla saa säilyttää räjähdysaineita vain tietyn määrän, joka vastaa noin muutaman päivän tarvetta. Laki jopa määrää, että räjäytysaineiden säilytyskontti ei saa sijaita liian lähellä yleistä tietä. Otaniemen louhintatyö pysyi hyvin aikataulussa eikä onnettomuuksia tapahtunut.

-Erästä kohtaa louhittaessa kallioperä oli erityyppistä kuin oli ennakoitu, ja jouduimme valamaan useita kuutioita betonia lujikkeeksi. Muuten työt sujuivat suunnitelmien mukaan.

-Kallion louhinnassa pitää olla tarkkana, sillä yhden kallion voi luonnollisesti räjäyttää vain kerran.