Etusivulle




Tenttitulokset myöhässä ja uusintatentti tulossa? Kerro se tenttitulosten myöhästely -automaatille.
Erika Eerola


TKY:n palvelukyselyn mukaan noin 80 % TKY:n jäsenistä ei ole koskaan kuullutkaan tenttitulosten myöhästely -automaatista. Korjataanpa tilannetta.

Kuva
TKY:n opintosihteeri Heidi Falkenbachin mukaan myöhässä olevat tenttitulokset ovat verrattavissa siihen, jos opiskelijat menisivät tenttiin useita päiviä myöhässä.


TKY:n opintosihteeri Heidi Falkenbachin mukaan tenttitulosten myöhästely -automaatti on palvelu, johon opiskelijat voivat anonyymisti ilmoittaa myöhässä olevista tenttituloksista ja opintosuorituksista.

Vaikka tutkintosääntöpykälän mukaan opettaja on velvollinen korjaamaan kokeet ja harjoitustyöt sekä antamaan niistä arvosanat 30 päivän kuluessa, viivästymisiä tulee silti. Mikäli tulokset ovat myöhässä, kannattaa niistä Heidin mukaan ilmoittaa TKY:n opintosektorille joko sähköpostitse tai nettikaavakkeella.

TKY:n sivuilta löytyvään nettikaavakkeeseen merkitään kurssin koodi, kurssin nimi, vastaava opettaja, tenttipäivämäärä ja haluttaessa ongelman tarkempi kuvaus. Heidin mukaan ilmiantoja tulee viikoittain kymmenkunta, ja joskus samastakin kurssista valituksia tulee viiden minuutin sisällä jopa 20 – usein samalta ihmiseltä. ”Tilanteen selvittämiseen riittää, että saan yhdenkin valituksen jostakin kurssista”, Heidi naurahtaa. Tenttikausien jälkeen ilmiantoja tulee taas tavallista enemmän.

Tarkista ensiksi itse tulokset

”Ensimmäisenä tarkistan, onko tentistä tullut tuloksia, sillä joskus voi olla niin, että opiskelija ei ole huomannut tuloksia tai tulokset ovat tulleet valituksen jälkeen. Kun huomaan, että tenttitulokset ovat todellakin myöhässä, otan yhteyttä kurssin vastaavaan opettajaan tai assistenttiin ja kehotan korjaamaan tentit välittömästi. Jos mitään ei tapahdu, otan yhteyttä opintotoimistoon”, Heidi kertoo.

Heidin mukaan yhteydenotto opettajaan kuitenkin yleensä auttaa ja tenttitulokset valmistuvat pian yhteydenoton jälkeen. Yleisin selitys tenttitulosten myöhässäoloon on kiire. ”30-päivän sääntö on kuitenkin kaikkien tiedossa, onhan opiskelijoillakin deadlinet. Aina on olemassa hyviäkin syitä tulosten viivästymiseen, kuten sairastumiset, mutta periaatteessa opettajan pitäisi silloin järjestää joku toinen korjaamaan tentit. Jos opetushenkilökunta kokee mahdottomaksi pysyä aikataulussa, heidän tulisi itse ruveta tekemään jotakin sen eteen, että aikaa saisi pidennettyä”, TKY:n opintosihteeri toteaa.

Miksi palvelua ei tunneta?

Joillekin oppilaille muutaman myöhässä olevan opintoviikon puuttuminen opintorekisteriotteesta saattaa muodostua suureksikin ongelmaksi, sillä esimerkiksi HOAS haluaa vuodenvaihteessa tietää paljonko opintoviikkoja on kertynyt. Myös haettaessa jotakin työpaikkaa tai stipendiä vaatimuksena saattaa olla tietty opintoviikkomäärä. Tällöin myöhässä olevat opintoviikkomerkinnät vasta todella harmittavatkin.

Vaikka tenttitulosten myöhästely -automaatti on ollut TKY:llä jo vuosia, miksi läheskään kaikki opiskelijat eivät kuitenkaan tiedä palvelusta? ”Voi olla, että palvelu on TKY:n sivuilla vähän piilossa, joten täytyy tietää mitä hakee, ja ehkä tätä ei myöskään olla markkinoitu tasaisin väliajoin. Kaikki opiskelijat eivät myöskään välttämättä suhtaudu asiaan niin vakavasti, ja heitä ei henkilökohtaisesti haittaa jos tenttitulokset ovat myöhässä”, Heidi sanoo.

TKY:n opintosihteeri ei ole palvelua kuitenkaan itse opiskellessaan käyttänyt. ”Olen aina ottanut suoraan yhteyttä opettajaan ja mennyt kysymään missä ne tulokset ovat.”