Etusivulle




Kylävaalien äänestysaktiivisuus kasvoi viime vuodesta
Mikko Arvinen




Kuva
Tuomas Niinimäki, Jukka Larja, Vesa Ruusunen, Janne-Ville Kinnunen, Antti Myllys,
Kaarlo Väisänen ja Johannes Heinonen eivät juurikaan jännittäneet ääniuurnan
avaamista sillä kylävaalien äänistä yli 90 prosenttia annettiin sähköisesti.


Teekkarikylän kyläneuvostovaalit ovat jälleen kerran onnistuneesti takana päin. Loka- marraskuun vaihteessa pidetyt vaalit sujuivat ilman suurempia ongelmia, mutta 1744 äänioikeutetusta Teekkarikylän asukkaasta ja Kylässä vuokralla olevien yhdistysten edustajista äänestämään vaivautui vain 313.

Äänestysprosentiksi muodostui näin 17,9, mikä on vain noin kuudesosa kaikista äänioikeutetuista. Viime vuoteen verrattuna äänestysaktiivisuus nousi kuitenkin yli kolmella prosenttiyksiköllä vuoden 2003 äänestysprosentin oltua 14,57. Vaalilautakunnan puheenjohtaja Vesa Ruusunen ei ollut täysin tyytyväinen äänestysaktiivisuuteen.

– Äänestysprosentin nousu lohduttaa vähän, mutta minä toivoin vähintään 20 prosentin äänestysaktiivisuutta, Vesa Ruusunen sanoi.

Vaalilautakunnan jäsenet Jukka Larja, Tuomas Niinimäki ja Janne-Ville Kinnunen olivat kuitenkin ilahtuneita yhdistysten vaaliaktiivisuudesta, mikä nousi varsinaista äänestysprosenttia korkeammaksi. Teekkarikylässä toimivilla yhdistyksille ja yrityksillä oli äänioikeus vaaleissa.

– Valitettavasti Espoon kaupunki ei käyttänyt vaaleissa yhtä ääntään, Jukka Larja pahoitteli.

Pojat kertoivat ääntenlaskun jälkeen, että paperiäänien laskeminen ja syöttäminen äänestysohjelmaan vei ääntenlaskussa eniten aikaa. Koneellinen ääntenlasku oli ohi muutamassa minuutissa. Äänistä vain 27 kappaletta annettiin perinteisillä äänestyslipuilla paperilla, kun vuonna 2003 vastaava luku oli vielä 82.

STV osoitti toimivuutensa

Vaaleissa käytettiin STV-äänestysjärjestelmää (siirtoäänivaali, Single Transferable Vote), mikä mahdollisti useiden eri ehdokkaiden äänestämisen samalla kertaa.

– STV-vaalitapa on sen verran monimutkainen, että sitä ei meinannut ihan heti hahmottaa. Tietokoneeltakin kesti pari minuuttia laskea kaikki tulokset, Jukka Larja summasi tuloksia.

STV-vaalitapa toimii vaalilautakuntaan kuuluneen Kaarlo Väisäsen mukaan niin, että annetut äänet jaetaan ääntenlaskennassa ensin äänestyslipuissa ensimmäisinä mainittujen kesken. Mikäli joku saa enemmän ääniä kuin läpimenon kannalta on tarpeen, siirtyy ylimääräinen ääniosuus äänestyslipussa seuraavana mainitulle ehdokkaalle. Vaalien viidestä kärkisijasta neljä meni pienimpien vaalilistojen edustajille. Vastaavasti vaalien parikymmentä jumbosijaa jaettiin massiivisilla listoilla vaaleihin lähteineiden BY:n ja Joutomiesten kesken. Jos suurin osa kavereista on itsekin ehdolla, ei läpimenoon vaadittavia ääniä voi riittää kaikille. Sen sijaan perinteisessä listavaalissa lopputulos olisi todennäköisesti saattanut olla hyvin toisenlainen.

Vaalijärjestelmän suunnittelusta vastannut Kalle Kivimaa oli jännittämässä ääntenlaskua ja vaaliohjelman toimivuutta paikanpäällä TKY:n sihteeristössä. Laskenta-algoritmien toteutus vaati taustalle lukuisten eri muuttujien huomioon ottamista.

– Kyllä minä voisin väittää, että kuka tahansa joutuisi perehtymään hetken aikaa vaalijärjestelmän matemaattiseen kuvaukseen ennen kuin siitä ymmärtäisi mitään, Kalle Kivimaa kertoi.

Huolellisesta testauksesta huolimatta äänten tarkastuslaskennassa ohjelmasta löytyi pieni ohjelmointivirhe, millä ei kuitenkaan ollut vaikutusta ennakkotiedoissa kerrottuihin vaalien läpimenijöihin.

Nyt valitut 15 kyläneuvoston uutta jäsentä pääsevät valitsemaan joulukuussa uudet jäsenet Teekkarikylän asumisviihtyvyydestä vastaavaan kyläjaostoon, TKY:n järjestötilojen käytöstä vastaavaan tilakehitystyöryhmään, Kylän suurimpia päätöksiä linjaavaan asuntojaostoon ja taloustoimikuntaan.

Vaalijärjestelmän monimutkaisuuden takia ehdokkaiden saamat äänimäärät eivät valitettavasti ehtineet mukaan tähän lehteen. Ehdokkaiden tarkistetut äänimäärät voi lukea lähiaikoina tky.vaalit -uutisryhmästä.

Lisää
>> PT 15/2004: Lauri A. Kovanen oli vaalien ääniharava