Etusivulle




’Täällä Otakaari, edustajistokirjeenvaihtajanne Matti ´3m´ Änkö’
Mikko Arvinen


Otaniemessä sanotaan monesti, että jos te haluatte tietää jostain jotain, käykää katsomassa uutisryhmistä. Ilman Matti Ängön aktiivisuutta TKY:n edustajiston toiminnasta olisi kuitenkin paljon vähem

Matti ’3m’ Änkö on istunut TKY:n edustajistossa varsinaisena jäsenenä yhtäjaksoisesti vuodesta 1996 lähtien. Yhtä kauan edustajiston toiminnasta kiinnostuneet ovat voineet lukea 3m:n epävirallisia kokousraportteja TKY:n newseistä edustajiston ryhmästä.

3m kertoo, että niin ikään tietotekniikkaa opiskelleella edaattori Timo Kiravuolla oli tapana laatia kertomuksia edustajiston kokouksista Otaxin uutisryhmiin jo 1990-luvun alussa. Kun 3m peri Kiravuon paikan Tietokiltaa lähellä olevan Nuoren Aktin edustajana, siirtyivät myös kirjeenvaihtajan tehtävät hänelle.

3m kertoo, että vaikka kokousraporttien laatimisessa on oma vaivansa, on hänellä ollut muutenkin tapana tehdä suhteellisen tarkkoja muistiinpanoja kaikissa kokouksissa.

– Kahden tunnin kokouksen muistiinpanojen muokkaamisessa saattaa mennä neljä tuntia, mutta minulla on ollut periaatteena, että kun tekstin laittaa nyyseihin, ei se ole virallinen pöytäkirja, vaan se on yhden edustajiston jäsenen näkemys kokouksen kulusta. Näin kirjoittaminen on hieman vapaampaa, varsinkin kun sen tekee omana itsenään ilman minkäänlaisen viran velvoitteita, 3m kertoo.

Avarakatseisia totuuksia
Uutisryhmät on myös suhteellisen anteeksiantavainen – vaikkakin joskus myös hieman pirullinen – foorumi mahdollisten virheiden suhteen. Mahdolliset virheet huomataan ja korjataan yleensä lähes välittömästi.

– Jos joku on eri mieltä jostain asiasta, niin nyyseissä kukaan ei estä oikaisemasta asiaa tai esittämästä omaa näkemystään, 3m sanoo.

Uutisryhmissä yksittäisiin väitteisiin pystyy myös palaamaan vielä kauan väitteiden esittämisen jälkeenkin, ja vielä paljon tarkemmin kuin mitä suullisessa argumentoinnissa olisi ikinä mahdollista.
Ainakin viime vuosina 3m:n epäviralliset kertomukset edustajiston kokousten kulusta ovat nousseet varsin arvostettuun ja uskottavaan asemaan. Edustajiston uutisryhmää seuraavilta, varsin tarkkasilmäisiltä aktiiveilta ei yleensä ole tullut huomautuksia 3m:n esittämiin näkemyksiin.

– Kun antaa sopivan neutraalin, objektiivisen ja tasapuolisen kuvan, niin sinne voi piilottaa omat näkemyksensä aika hyvin sekaan, ja jos kukaan ei lähde kiistämään näitä näkemyksiä, niin sitten nämä omat näkemykset saattavat jäädä ihmisten mieleen pidemmäksi aikaa totuutena, 3m nauraa.

Täydelliseen journalistiseen objektiivisuuteen ja tasapuolisuuteen Matti Mikael Mika ei edes pyri, eikä hän halua edes yrittää väittää, että hänen totuutensa olisi ainoa totuus asioista. Pitkä edustajistoura on kuitenkin tuonut kommentteihin selvästi havaittavaa avarakatseisuutta ja tietopohjakin on kunnossa. Kriittisyyttäkään ei kuitenkaan unohdeta.

– On ihan hyväkin, että kaikista kokouksista ei ole saanut aikaiseksi raportteja, sillä joidenkin kokousten jälkeen joillekin edaattoreille olisi saattanut tuottaa vaikeuksia olla sanomatta ikäviä kommentteja suoraan päin naamaa. Pitää kuitenkin muistaa pitää faktat koossa ja koittaa olla asiallinen, vaikka kuinka tekisi mieli täräyttää suoraan, 3m sanoo.

Uutisryhmädemokratiaa
Edustajistovaalien lähestyessä ainakin kaikille ehdokkaille voi suositella edustajiston uutisryhmän seuraamista. Tällä hetkellä ryhmään kirjoittelee aktiivisesti noin kymmenen henkeä, mutta uutisryhmiä seuraavien henkilöiden määrä on yleensä kymmeniä, ellei satoja kertoja suurempi kuin kirjoittajien määrä. Toisaalta lukijamääristä on vaikea saada luotettavaa tietoa.

– Olikohan se Otaxin vai sfnetin huuhaa, josta tehtiin jotain ’lukijatukimusta’, jonka mukaan sillä olisi ollut seitsemän lukijaa – ja joitakin satoja kirjoittajia. Noissa kyselyissä moni ei vain sano, että kyllä minä luen tuota ryhmää.

3m epäilee, että varsinkin monet nuoremmat saattaisivat kokea edustajiston uutisryhmän sen verran hienoksi tontiksi, että kaikki eivät lähde kirjoittamaan sinne vaikka haluaisivatkin. Toisaalta 3m ei usko, että keskusteluun tulisi välttämättä mitään valtavaa laadullista lisäystä, vaikka mukaan tulisi kaksikymmentä uutta ’minä myös’ -postittajaa, jotka kertoisivat olevansa muiden kanssa samaa mieltä.

– Sellainen ’me too’ on aika turha postaus, ellei sillä tuo mitään uutta keskusteluun. Mutta ns. tyhmätkin kysymykset aiheesta voivat olla hyvin hedelmällisiä keskustelun jatkolle ja uusien katsantokantojen luomiselle.

Toisaalta 3m:n mielestä uutisryhmissä hienointa on, että jokainen saa itse päättää oman julkaisukynnyksensä ja ottaa itse vastuun sanomisistaan. Tämän jälkeen jokainen on oman argumentointitaitonsa ja käytöstapojensa varassa.

– Verbaaliakrobatiankaan taipumukset eivät tietenkään ole jakautuneet täysin demokraattisesti. Jos joku on sitä mieltä, että juuri hänen mielipiteensä on se ainoa oikea, mutta ei saa ketään muuta vakuuttuneeksi tästä – ja ahdistuu sitten siitä – niin se on sitten ihan vain tämän yksittäisen taistelijan henkilökohtainen voi-voi. Ei kai se kenkään muun vika ole.