Etusivulle




De fem farliga härskarteknikerna
Charlotta Lund




Kuva


Har du någon gång upplevt att ingen lyssnar på vad du säger på ett möte? Eller att dina åsikter inte är värdefulla och kan tas på allvar? Kanske du känner dig överkörd utan att riktigt veta varför. Då är det mycket sannolikt att du blivit utsatt för en eller flera av de fem härskarteknikerna.

De fem härskarteknikerna definierades första gången av den norska socialpsykologiprofessorn och politikern Berit Ås. Då hon blev politiskt aktiv lade hon märke till att det var svårare för henne att få sin röst hörd som kvinna. Hon började iaktta sina manliga kolleger och märkte att de använde sig av olika taktiker. T.ex. lade hon märke till att en av politikerna började prassla med sina papper, skramla med mynt eller gick ut och köpte kaffe så fort det blev hennes tur att säga något. Detta ledde till att allt färre lyssnade på henne. Hon bestämde sig för att själv testa samma metod och utsatte mannen ifråga för samma behandling. Mycket riktigt röstades hans förslag ner. Detta fick henne att inse hur mycket makt det ligger i att kunna manipulera andra, att använda sig av härskartekniker. Och alldeles speciellt farliga blir de olika härskarteknikerna då de används av män mot kvinnor, vilket är det allra vanligaste.

De fem olika härskarteknikerna beskrivs på följande sätt:

1. Osynliggörande
Osynliggörande kan ta sig olika uttryck. Ofta är det fråga om att signalera på olika sätt att det kvinnan säger inte är viktigt eller intressant. Som i fallet med Berit Ås kan det handla om att sabotera kvinnans anförande på ett möte genom att genast börja göra något annat då hon öppnar munnen istället för att lyssna. Ett annat sätt att osynliggöra någon är att helt ignorera det personen säger, att fortsätta mötet utan att kommentera det, precis som inget blivit sagt. När Lisa påpekar en sak reagerar ingen, men när Pelle en stund senare säger precis samma sak leder det minsann till en diskussion. Osynliggörande leder till att kvinnor känner sig bortglömda och förbigångna, eftersom de hela tiden får känna att de är mindre värda.

2. Förlöjligande
Förlöjligande handlar om att göra sig lustig på kvinnans bekostnad. Något som kvinnan tar på allvar görs till ett skämt. Ofta rör det sig om rent och skärt hån av kvinnor och deras insatser, att jämföra kvinnor med djur och kalla dem t.ex. höns, eller att antyda att kvinnor är odugliga för allt utom sex och hushålls- arbete. Olika sexistiska skämt och kommentarer är också förlöjligande. En vanlig form av förlöjligande är också att bortförklara eller släta över kvinnans reaktion på “skämten” eller kommentarerna. Pelle drar en väldigt sexistisk vits, och när Lisa blir upprörd får hon bara höra “ Men lilla gumman det var ju bara ett skämt! “

3. Undanhållande av information
Ofta undanhålls information från kvinnor för att hindra dem från att ingripa i sånt som de skulle reagera på om de visste om det. Pelle och hans kompisar som sitter i samma styrelse som Lisa kanske tar en bastukväll med grabbarna för att diskutera viktiga saker, och dit är Lisa inte välkommen. Många informella beslut och pakter kan bildas på detta sätt utan att Lisa har någon möjlighet att påverka. Undanhållande av information kan också gå ut på att vägra erkänna viktiga fakta som kunde ha betydelse för kvinnans rättigheter eller ställning, som t.ex. att inte medge att det finns en löneskillnad mellan män och kvinnor.

4. Dubbelbestraffning
Dubbelbestraffning pågår då kvinnan blir anklagad oberoende av vad hon gör. När ordförande Lisa försöker lyssna till de andra i styrelsen anklagas hon för svaghet, men när hon driver igenom sin vilja är hon plötsligt bitchig. Kvinnan kämpar förgäves, men vad hon än gör är det fel. Om man går med för långa kjolar är man tråkig och oattraktiv, om man går med för korta kjolar är man slampig. Damn you if you do, damn you if you don’t. Den som är utsatt för dubbelbestraffning känner sig otillräcklig.

5. Påförande av skuld och skam
Denna härskarteknik går helt enkelt ut på att få kvinnan att känna sig underlägsen på olika sätt, och också om att få henne att känna att allt är hennes eget fel. Ofta utsätts hon för detta genom en kombination av andra härskartekniker. Kanske Lisas chef tafsar på Lisa och sedan bara säger att hennes kläder var så utmanande att hon nog ville det själv. Lisa kommer att känna skam för detta fast det inte alls är hennes eget fel. Det extrema exemplet är alla våldtäktsoffer som t.o.m i rättegången får göra att de kan skylla sig själv eftersom de varit berusade eller lättklädda.

De olika härskarteknikerna används ofta helt omedvetet av män, eftersom många helt automatiskt behandlar kvinnor som underlägsna och mindre värda. De är farliga så länge kvinnorna också är omedvetna om dem. Det enda sättet att motarbeta dem är att avslöja dem. Om någon utsätter dig för en av härskarteknikerna måste du övertyga dig själv om att det inte är du som är ointressant och oviktig, utan att det är den andra personen som gjort fel. Ett sätt är att sträcka upp ett visst antal fingrar i luften, beroende på vilken härskarteknik man blivit utsatt för. På det sättet kan man tydligt signalera för sig själv och kanske också för andra kvinnor att man blivit osynliggjord, förlöjligad, undanhållen information, dubbelbestraffad eller påförd skuld och skam.