Etusivulle




SIK on TKY:n suurvalta
Panu Kontkanen


Otaniemi kaikkine instansseineen on aivan oma maailmansa keskellä vilkasta pääkaupunkiseutua. Päätimme viedä ajatusleikkiä pidemmälle ja pohtia, mitä EU:n virkaa toimittavan TKY:n alta oikein löytyy. Keskityimme killoista suurimpaan, SIK:iin.

Kuva


”Kai me suuruutemme, jämeryytemme ja organisointikykymme myötä Saksa olisimme”, vastaa Sähköinsinöörikillan (SIK) puheenjohtaja Jussi-Pekka Parkkari naurahtaen, kun häneltä kysyy, mihin EU-valtioon SIK on rinnastettavissa. Jos SIK olisi valtio, Parkkaria voisi verrata pääministeriin.

Puheessa on perää, ainakin jos vertaa sähköinsinöörikillan kokoa muihin kiltoihin. ”Ja jos me olemme Saksa, on Koneinsinöörikilta itseoikeutetusti Ranska. Meillähän on keskenämme klassinen viha-rakkaussuhde ja olemme länsiespoolaisen unionimme kaksi suurinta. Kaiken lisäksi KIK:hän on viime aikoina korostanut elämysjaostaan”, hän jatkaa.

Yhteneviä kohtia otaniemeläisestä ja eurooppalaisesta infrastruktuurista löytyy yllättävänkin paljon. ”TKY:hän on selkeä Otaniemen versio Euroopan unionista. TKY:hän kuitenkin määrää yhteiset pelisäännöt, joiden puitteissa kaikki killat toimii”, toteaa killan ulkomestari, valtion ulkoministeriin rinnastuva Outi Koski. ”Ja TKY:ltä saadaan tukea”, jatkaa Juha-Matti Sironen, killan tiedotusmestari. Valtiovirassa hän toimisi liikenneministerinä. Kuten liittovaltiossa on tapana, kattojärjestön pitämä kuri on kuitenkin löyhää. ”Itsenäisestihän me saadaan toimia, TKY ei hirveästi toimiamme määrää”, Outi jatkaa. ”Me kaikki teekkarit vain maksamme ikään kuin EU-veroa TKY:lle jäsenmaksun muodossa. Ja kilta kerää valtion ominaisuudessa omat veronsa killan jäsenmaksuina.”

Eräässä asiassa liittovaltio nimeltään TKY on kuitenkin Euroopan laajuista isoa veljeään edellä: ”Meillä on täällä vapaa liikkuvuus valtiosta toiseen. Tämähän on EU:ssa vasta suunnitteluasteella”, Jussi-Pekka naurahtaa.

Demokraattinen diktatuuri

Valtion ominaispiirteitä löytyy killasta koko ajan enemmän. ”Hallituksen lisäksi hallintorakennelmasta löytyy valtion eduskuntaa vastaava valtuusto, joka valvoo hallituksen työtä”, Jussi-Pekka toteaa. Yksi ero rakenteissa kuitenkin löytyy. Kaikki killat ovat vailla valtion päämiestä. ”Meillä vallitsee täällä parlamentaarinen diktatuuri”, julistaa Jussi-Pekka muiden säestäessä kommenttia naurullaan.

Kuten demokratiassa yleensäkin, killassa on oma lehdistön asuun pukeutunut vallan vahtikoira. Sähköinsinöörikillassa vahdin virkaa toimittaa killan oma lehti Sössö. ”No ehkä me paremminkin ollaan Ilta-Sanomat kuin vaikkapa Hesari”, lehden päätoimittaja Antti Karilainen pohtii. ”Meillä on asiauutisten lisäksi lehden sivuilla paljon viihdettä.”

Omalla maalla

SIK-valtion kansalaisia ovat killan jäsenet. ”Valtiohan pyrkii edistämään kansalaistensa henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Niin mekin täällä killassa, esimerkiksi järjestämällä ’valtiomme’ tuella vaikkapa kulttuuri- tai urheilutapahtumia”, Jussi-Pekka kertaa.

”Ja jos verrataan killan menoeriä esimerkiksi Suomen valtion vastaaviin, suurin rahareikä on koulutus. Koulutamme uusista kansalaisistamme yhteisön jäseniä, mikä vaatii resursseja”, Jussi-Pekka myhäilee.

Missä kaikki sitten tapahtuu? Sokkeloisessa sähkötalossa kaikki asettuu paikoilleen. ”Kiltahuone toimii totta kai pääkaupunkina ja sen hallituskoppi on eduskuntatalo”, Outi kiteyttää. ”Ja tämä toisen kerroksen kokoushuone on Turku, jonne järjestetään silloin tällöin kongressimatkoja”, hän jatkaa.

Ja kuin kunnon vanhan ajan suomalaisella valtiomiehellä ikään, on Jussi-Pekalla mielessään menetetyt mannut: ”Wanha Polihan on totta kai Viipuri. Se siintää kaihoisana mielessä...”

Lisää
>> PT 05/2003: Sähköinsinöörikilta