Etusivulle




Mentorointi avaa ikkunoita
Marja Ollila


Teekkarit ja diplomi-insinöörit kohtaavat TKK:n mentorointiohjelmassa.

Kuva


”Hain suunnan muutosta”, sanoo viimeisiä kurssejaan TKK:ssa suoritteleva tuotantotalouden opiskelija Juha Nikola. Vuonna 1993 opintonsa aloittanut Nikola on ehtinyt paiskia töitä ohjelmistoliiketoiminnan parissa yhteensä kolmisen vuotta. Niistä pari vierähti omassa yrityksessä. Kun Nikola palasi luentosalin penkille viime vuonna, ohjelmistoala oli käynyt varsin tutuksi.

”Säikähdin: olenko erikoistunut liian nuorena?”

Liikkeenjohdosta kiinnostunut Nikola halusi kuulla alalla pitkään toimineiden kokemuksia. TKK:n mentorointiohjelmaan lähteminen tuntui siis hyvältä ajatukselta.

”Tällaisia keskustelukumppaneita on vaikeaa löytää muuta kautta.”

Nikolan mentori on energiatekniikan kolutusohjelmasta vuonna 1978 valmistunut Veijo Komulainen. Hän on toiminut energiateollisuuteen liittyvissä liikkeenjohdon tehtävissä jo yli vuosikymmenen, tällä hetkellä liikkeenjohdon konsulttina. Komulaisen innoittivat mentoriksi omat kokemukset opiskeluajalta:

”Eräältä kesätyönantajaltani opin, miten paljon pienellä opastamisella voi saada aikaan. Työnantajani ei ollut tietoinen mentori, mutta toimi samalla tavalla: keskusteli ja auttoi, oli positiivisesti kiinnostunut. Samanlainen vaikuttaja oli koneosaston edesmennyt professori Per-Holger Sahlberg.”

Komulainen päätti antaa hyvän kiertää.

”Jos pienillä asioilla voi vaikuttaa, miksen lähtisi mukaan?”


Tavoitteena tasapuolinen ystävyyssuhde

TKK:n mentorointiohjelma on osa Alumni-toimintaa. Sen tarkoitus on saattaa yhteen opintojaan lopettelevia teekkareita ja jo jonkin aikaa työelämässä toimineita diplomi-insinöörejä. Kohtaamiset ja keskustelut avaavat mentoroitavalle – ja mentorille – uusia näkökulmia työelämään, muun muassa.

”Mentorointia on ollut olemassa iät ja ajat. Kokenein ja vanhin on opettanut nuoremmilleen asioita, jotka siirtyvät vain läsnäolon kautta, vuorovaikutuksessa”, Nikola sanoo.

"Tämä on vanhan elämänmuodon viisautta”, toteaa Komulainen. ”Taustalla on perinteinen mestari–kisälli-ajatus. Nykymentori on mielestäni enemmän ystävä ja sparraaja, asetelmaan ei liity arvoportaikkoa.”

Säänneltyä sisältöä mentoroinnissa on vähän. Ohjelmaan kuuluvat alkutilaisuus sekä väli- ja päätösseminaarit. Muuten toiminta on parin itsensä päätettävissä. Nikola ja Komulainen ovat tavanneet noin kerran kuussa vapaamuotoisen keskustelun merkeissä. Toimintamuoto on hyväksi havaittu:

”Väliseminaarissa esiteltiin lista asioista, joiden pitäisi tulla esille tai toteutua mentoroinnissa”, muistelee Nikola. ”Me pystyimme rastittamaan kahdeksantoista kahdestakymmenestä, vaikka emme olleet nähneet koko listaa.”


Itsetuntemusta ja uusia tuulia

”Mentorointi ei missään tapauksessa ole neuvontaa, vaan molemminpuolista mielen lukkojen avaamista”, sanoo Komulainen. Hänen mukaansa tärkein tavoite on selventää mentoroitavan kuvaa itsestään. Nikola vahvistaa, että keskustelut ovat avanneet silmät.

”On vaikeata tunnistaa, mikä itsessä on poikkeuksellista ja luonteenomaista. Toinen ihminen pystyy siihen paremmin. Nyt osaan kertoa itsestäni enemmän vaikka työhaastattelussa.”

Myös mentorille kanssakäymisellä on annettavaa. ”Saan haistella korkeakouluelämää ja tavata uusia ihmisiä. Olematta liian setämäinen sanon, että on tärkeää ymmärtää kasvavan sukupolven ajatusmaailmaa”, Komulainen kertaa kokemuksiaan.

Mentoriparin ei tarvitse olla samalta alalta hedelmällisen mentorisuhteen muodostamiseksi. Tärkeitä ovat molemminpuolinen luottamus ja hyväksyntä, aivan kuin muissakin ihmissuhteissa.

”Tämä vaatii rohkeaa lähtemistä. Ei saa tyytyä pintapuolisuuteen, vaan pitää tuoda esiin itselle tärkeitä asioita, jotka ovat usein myös epävarmoja ja vaikeita esittää vieraalle”, miettii Nikola.

Nikolaa ja Komulaista yhdistää halu saada uutta ajateltavaa. ”Olen muutosmoottori, oma työurani on ollut yhtä muutoksen hakemista. Haluan tulevaisuudessakin etsiä erilaista”, Komulainen sanoo.

Muodollisesti mentorointiohjelma kestää vuoden. Ihmissuhde ei ole määräaikainen:

”Olen ajatellut hankkia green cardin, sillä tiedän Veijon harrastavan golfia”, paljastaa Nikola. ”Ajatusten vaihto on ollut kivaa, toivottavasti se jatkuu.”


Haku vuoden 2004 mentorointiohjelmaan päättyy 14.11. Ohjelmaan voivat hakea kaikki noin 100 opintoviikkoa suorittaneet teekkarit. Lisätietoja antaa alumnikoordinaattori Mari Talpila, p. 451 4675.