Etusivulle




Afrikkalaisen elämän ylistys


82-vuotias senegalilaisohjaaja Ousmane Sembène on edelleen kriittinen kapinallinen

Kuva


Afrikkalainen elokuva täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Läntisten maiden festivaaleilla harvoin esiin pääsevät tekijät ovat oman maanosansa kuuluisuuksia, ja elokuva on Afrikassa suosittu taidemuoto. Suomen elokuvateattereihin syksyllä tuleva Mooladé - Suojelus osoittaa hyvin miksi. Ousmane Sembènen ohjaama Mooladé sai Suomen ensi-iltansa Sodankylän elokuvajuhlilla kesäkuussa.

Tämä hyvin afrikkalainen elokuva kertoo tyttöjen ympärileikkauksesta sekä kyläyhteisön jäsenten suhtautumisesta traditioon. Vakavasta aiheestaan huolimatta Mooladé onnistuu olemaan humoristinen ja inhimillisyydessään lämminhenkinen elokuvakokemus. Afrikkalaista yhteiskuntaa ja erityisesti sen sankaria, afrikkalaista naista kuvaavana elokuvana se on ohjaajansa työ tyypillisimmillään.

EI KOULUA VAAN KIRJALLISUUTTA

Jo 82-vuotias Ousmane Sembène - tai tuttavallisemmin Sembène - syntyi kalastajaperheeseen Senegalissa 1923. Yläasteelta huonon käytöksen takia erotettu Sembène ei koskaan käynyt loppuun perusopetustaan. Hänet lähettiin 15-vuotiaana pääkaupunkiin Dakariin, jossa hän teki päivisin ruumiillista työtä. Iltaisin nuori Sembène paneutui rakkaan harrastuksensa, kirjallisuuden pariin.

Toisen maailmansodan aikaan, kun Senegal oli vielä Ranskan siirtomaa, Sembène kutsuttiin useiden muiden afrikkalaisten tavoin puolustamaan emämaata saksalaisia vastaan. Sodan loputtua Sembène palasi Dakariin, aktivoitui poliittisesti ja liittyi ammattiyhdistysliikkeeseen.

Jäätyään kuitenkin pian työttömäksi hän Afrikkalaisen elämän ylistys muutti paremman elämän toivossa Marseille´hin, jossa lopulta asui ja työskenteli aina Senegalin itsenäistymiseen eli vuoteen 1960 saakka. Taiteellisen uransa kirjailijana aloittanut Sembène vaihtoi sanat elokuvaan, sillä hän uskoi että se tavoittaa laajemman yleisön myös lukutaidottoman väestön joukossa.

SENSUURIN HAMPAISSA

Marseille´ssa kommunistiseen puolueeseen liittyneelle Sembènelle myönnettiin 1961 stipendi Moskovan elokuvakouluun VGIK:hon. Sembène kehitti elokuvallista kieltään seuraten kuuluisan koulun opettajia ja kansainvälisiä kommunistitaiteilijoita.

Vasemmistolainen maailmankatsomus ja Afrikan maiden itsenäistymistä valmistellut panafrikkalainen liike vaikutti tuolloin ja vaikuttaa yhä ohjaajan töissä. Edistyksellisyys on tehnyt Sembènestä muiden silmissä kapinallisen. Elokuvissaan hän kuvaa niin afrikkalaisten eristyneisyyttä länsimaisissa yhteiskunnissa kuin oman kulttuurinsakin vaikeita aiheita.

Senegalissa on usein vastustettu hänen kantaaottavia elokuviaan, joskus jopa sensuurin keinoin. Harvinaisissa haastatteluissaan Sembène korostaakin omaa rooliaan Afrikan ongelmien ja tavallisten ihmisten, ja erityisesti naisten, sankarillisuuden esiinnostajana.

PALKITTU HUMANISTI

Vasemmistolaisuus on Sembènen maailmassa humanismia ja yhteisistä asioista huolehtimista. Siksi hänen teoksensa ovat muodostuneet tärkeiksi afrikkalaiselle yhteisölle yli valtionrajojen.

Lähes 20 elokuvaa ja kymmenkunta kirjaa tehnyt Sembène on kansainvälisesti tunnustettu elokuvantekijä. Ohjaajaveteraani on osallistunut kansainvälisten elokuvafestivaalien tuomaristoihin muun muassa Berliinissä, Cannesissa sekä useilla afrikkalaisilla festivaaleilla.

Vuonna 2004 valmistunut Mooladé on jo kerännyt useita kansainvälisiä palkintoja, kuten Cannesissa Un Certain Regard -sarjan ykkössijan ja Amerikan fi lmikriitikoiden yhdistyksen parhaan ulkomaisen elokuvan palkinnon.

Mustan Afrikan elokuvan iskäksi kutsutun Sembènen elokuvien maailma on yksi parhaista ikkunoista tavalliseen afrikkalaiseen elämään. Poliittisesta taustastaan huolimatta Sembène on ensisijaisesti taiteilija, jonka teokset ovat elokuvallisesti vaikuttavia. Sembène on kiistattomasti yksi mantereensa elokuvan historiankirjoittajista, jonka vaikutteet näkyvät tulevien sukupolvien töissä.