Etusivulle




Cellular – elokuva, joka ei jää elokuvahistoriaan
Santeri Kontinen


Keski-ikäinen nainen joutuu kaapatuksi kotoaan. Käynnistyy ”jännittävä” ajojahti, jossa pääosassa on Nokian matkapuhelin.

Elokuva menee suoraan asiaan: parin minuutin juonenkehittelyn jälkeen ilkeän näköiset miehet kaappaavat kotiaskareita tekevän Jessica Martinin (Kim Basinger). Kaapattu vaimo suljetaan synkälle ullakolle. Ennen kuin roistot poistuvat, yksi heistä käy hajottamassa tyrmässä olleen puhelimen.

Elokuva toinen päähenkilö on kypsymätön mies-poika Ryan (Chris Evans), joka on juuri saanut pakit tyttökaveriltaan Chloelta (Jessica Biel). Bielin osa jää lopulta aika pieneksi. Samalla kun päähenkilöt esitellään, pääsevät myös julkisuutta halajavat bikinitytöt esittelemään itseään.

Leffan todellinen päähenkilö ja ratkaisuhahmo pääsee esille, kun Ryan riitelee entisen hoitonsa kanssa. Ryan päättää hiukan kettuilla Chloelle ja ottaakin tästä Nokian 6600-mallilla lyhyen ja kuvan laadultaan aivan uskottoman tarkan videopätkän. Kapulalla on elokuvan juonen kannalta aivan oleellinen osa. Lopussa hienot ominaisuudet kerrataan vielä kerran: puhelimella voi vaikkapa ottaa kuvia ja taltioida videota. Lisäksi puhelin on ilmeisesti täysin vesitiivis, sillä lähellä loppua Ryan putoaa mereen ja silti puhelin toimii aivan kuin mitään ei olisi tapahtunut! Myös loppuratkaisu perustuu täysin puhelimen uskomattomiin ominaisuuksiin.

Leffa on aika tavanomainen kaahailutarina. Peltiä menee ruttuun ja hienoja autoja vilisee valkokankaalla. Asiaa tarkemmin tietämättä voisi arvata, että myös Porsche on halunnut näkyvyyttä elokuvassa. ”Omaperäinen” piirre elokuvassa on se, että kaapattu Jessica antaa ohjeita puhelimitse (jonka hän onnistui kasaamaan sen jälkeen kun se oli hajotettu lekalla) nuorelle pelastajalleen. Samanlainen juonikuvio toistui mustavalkoisessa kylmän sodan trillerissä, jossa ydinsodan partaalle ajautuneet suurvallat selvittelivät tilannetta kuumanlinjan välityksellä. Puhelinkeskustelut leimaavat muutenkin tapahtumia koko puolitoistatuntisen ajan.

Rakenteeltaan elokuva on kuin eräänlainen sketsikokoelma. Vaikeudet ja onnelliset sattumat vaihtelevat ilman mitään erityistä syytä. Kännykkään höpöttävältä sankarilta on vähällä loppua akku, mutta ei hätää: tuossa vieressähän onkin kännykkämyymälä, jossa muuten aivan sattumalta on näkyvillä vain Nokian tarvikkeita. Puolivälin tienoilla sankarimme auto (Porsche) on harmillisesti hinattu pois. Tällä kertaa ohi lipuu hinausfirman auto, jota seuraamalla pääsee kätevästi (kaupungin ainoalle?) siirrettyjen autojen varastopaikalle.

Elokuva on ihan hyvää viihdettä, jos ei halua keskittyä elokuvataiteen hienoimpiin vivahteisiin. Parhaan suorituksen elokuvassa tekee William H Macy ryhdikkäänä poliisina. Jos joku odotti pääsevänsä ihailemaan Kim Basingerin ainutlaatuista kauneutta, saattaa hän pettyä. Basinger täyttää pian 51.