Etusivulle




Jing – pikkukaupungin kasvatti
Laura Koskenrouta




Kuva


Hapanimelä tuoksu on arkipäivää monissa otaniemeläisasunnoissa. Kiinalaiset ovat TKK:n suurin ulkomaalaisten opiskelijoiden vähemmistöryhmä, mutta opiskelijariennoissa heitä ei juuri näe.

Otaniemen kiinalaisyhteisö ei pidä kovaa meteliä itsestään ja sen ympärille onkin kietoutunut salaperäisyyden verho. Raotimme sitä hieman ja tutustuimme tietoliikennetekniikan opiskelija Jin Jingiin.

Jing on kotoisin Zheng Zhoun kaupungista, joka sijaitsee Keltaisen joen rannalla noin 700 km Pekingistä. Zheng Zhou, Henanin provinssin pääkaupunki, on paikallinen Kouvola, Kiinan kahden päärautatiereitin tärkeä solmukohta. Jingin mukaan kaupunki "ei ole kovin suuri" koska siellä on vain 7 miljoonaa asukasta (!). Jämeräntaipaleen soluhuoneen ikkunasta avautuva merinäköala Laajalahdelle on kotimaisemiin verrattuna ihmeellisen avara.

Tenttimahdollisuus/kurssi
Suomeen Jing tuli, koska meillä on maine edistyksellisenä maana tietoliikennetekniikan alalla, ja Helsingissä oli valmiiksi sukulaisia. Jingin sisar Qing oli tullut Otaniemeen sähkölle opiskelemaan jo 1995.

Jing seurasi hänen jälkiään saatuaan ensin Zheng Zhoun tekniikan yliopistosta Bachelor of Sciencen paperit, pääaineenaan tietojenkäsittelytiede. Nyt hän on Otaniemessä vierasopiskelijana (guest student) eli hänellä on vuoden opiskeluoikeus TKK:lla.

Jos hän saa tuona aikana 20 opintoviikkoa vähintään kolmosen keskiarvolla, hän saa oikeuden suorittaa diplomi-insinöörin tutkinnon loppuun. Jing onkin päättänyt opiskella ahkerasti saavuttaakseen tavoitteensa.

- Herään aikaisin aamulla ja luen iltaan asti. Jing on tottunut Kiinassa kurinalaiseen lukemistyyliin, koska siellä opiskelijoilla on vain yksi mahdollisuus tenttiä kurssinsa. Jos reputtaa, seuraava mahdollisuus on tehdä rästitentti siinä vaiheessa kun tutkinto on muuten valmis. Neljä tenttimahdollisuutta per kurssi on kiinalaiselle ylellisyyttä.

Kommunistilauluja vappuna
Kiinalainen opiskelijaelämästä saa muutenkin hieman karun kuvan Jingin puheita kuunnellessa. Opiskelijayhdistykset ovat lähinnä urheiluseuratyyppisiä ja opiskelijabileitä ei kuulemma järjestetä lainkaan.

Työn juhlaa Wappua vietetään toki Kiinassakin, mutta hieman toisenlaisin menoin kuin meillä. Opiskelijat kokoontuvat tanssimaan ja laulamaan kommunistisen puolueen suuruudesta kertovia lauluja. Jing itse suhtautuu Puolueeseen varauksella. - Tosiasiat osoittavat, että markkinataloudessa ihmisten elintaso on parempi.

Kielimuuri on korkea
Korkea kielimuuri hankaloittaa elämää Suomessa ja aasialaiselle kärsivällisyydelle on käyttöä. Joskus on turhauttavaa istua suomenkielisillä luennoilla ja yrittää saada jotain irti englanninkielisistä kalvoista. Muutenkin monet arkielämän askareet, kuten kaupassa käynti, tuottavat suomen kieltä taitamattomalle ongelmia.

Jing kertoo olevansa kauppojen hyllyjen ääressä kuin Liisa Ihmemaassa, kun hintalaput ja tuotteet ovat välillä vaikeita yhdistää toisiinsa.

- Hedelmä- ja vihannesosastolla on helpompaa, koska vaakojen näppäimissä on yleensä kuvat. Lisäksi Jing valittelee sitä, että maailman tai edes Helsingin menosta ei tiedä juuri mitään, koska lähes kaikki informaatio ympärillä on suomeksi.

Kulttuurishokista Jing ei myönnä kärsineensä kieltä lukuunottamatta. Saunassa käynti on tullut tutuksi ja kotonakin opiskelukavereilla on Nokian kännykät. Suomen kesää hän odottaa kuin kuka tahansa Suomen talvesta selvinnyt.

- Zhuang Zhoussa kesät ovat liian kuumia, lämpötilat kohoavat jopa 40 asteeseen. Uskon, että Suomen kesä on oikein miellyttävä!