Etusivulle




Otaniemeläiset harmissaan Vaasan tutkinnonanto-oikeudesta
Terhi Upola
Elina Mattila


Vaasan yliopisto on tyytyväinen saatuaan hartaasti tavoittelemansa diplomi-insinöörin tutkinnonanto- oikeuden. Otaniemessä päätös ihmetyttää.

Vaasan yliopisto saa oikeuden teknillistieteellisten tutkintojen antoon. Valtioneuvosto sinetöi päätöksen 5. syyskuuta 2002, ja se tulee voimaan kahden vuoden kuluttua.

Sekä Teknillinen korkeakoulu että sen ylioppilaskunta ovat vastustaneet hanketta siitä lähtien, kun se tuli esille viime syksynä.

"Resurssien hajauttaminen voi laskea opetuksen ja tutkimuksen tasoa", TKK:n rehtori Paavo Uronen uskoo. Ylioppilaskunta on samoilla linjoilla.

Johtaja Markku Mattila Opetusministeriöstä kertoo, että ehtona oikeuden antamiseen Vaasan yliopistolle oli, että rahoituksen tarve ei lisäänny. Tutkinnonanto-oikeus päätettiin myöntää, koska siitä uskottiin olevan hyötyä Vaasan alueen yrityksille ja aluekehitykselle.

TKY:n hallituksen korkeakoulupoliittinen vastaava Maarit Saloranta epäilee hyödyllisyyttä.

"Erään tutkimuksen mukaan korkeakoulutetut hakeutuvat ensisijaisesti haastaviin työtehtäviin eivätkä valitse työpaikkaansa opiskelupaikkakunnan mukaan", Saloranta sanoo.

"Aluepolitiikkaa"

"Aluepolitiikkaa teknillisen korkeakoulutuksen kustannuksella", TKY:n hallituksen puheenjohtaja Aki Silvennoinen kommentoi Vaasan tutkinnonanto-oikeutta.

Opetusministeriön Mattilan mukaan sekä alue- että korkeakoulupolitiikka ovat Suomen hallituksen listalla tärkeitä asioita.

"Kaikissa Suomen hallituksen aluekehitysohjelmissa korostetaan yliopistokoulutuksen ja tutkimuksen merkitystä", Mattila kertoo. TKY:n mielestä aluepolitiikka ei kuulu yliopiston tehtäviin.

"Aluepolitiikka on kuulunut ammattikorkeakouluille, kun taas yliopistojen varsinainen tehtävä on korkein opetus ja tutkimus. Mieles- tämme näiden koulutusväylien tehtäviä ei pitäisi sekoittaa keskenään", Maarit Saloranta sanoo. Salorannan mielestä päätös tuli omituiseen aikaan.

"Opetusministeriö on asettanut kesäkuussa selvitysmiehen tutkimaan teknillisen alan koulutusmäärien tarvetta. On harmillista, että päätös tehtiin ennen tulosten saamista."

Selvitysmies, dosentti Kari- Pekka Estolan on määrä saada työnsä valmiiksi lokakuun loppuun mennessä. Mattilan mukaan Vaasan oikeus antaa DI-tutkintoja ei sinällään vielä lisää aloituspaikkojen määrää.

"Vihdoinkin totta"

Siinä missä aluepolitiikka kiristää hampaita Espoossa, on sillä muualla Suomessa kaunis kaiku. "Hallitukselta hyvä päätös", otsikoi Vaasassa ilmestyvä Pohjalainen tutkinnonanto-oikeutta koskevan pääkirjoituksensa 6. syyskuuta. Vaasalaisten tunnelmat ovat yksiselitteisesti riemukkaat.

Diplomi-insinöörien koulutus on ollut Vaasan yliopiston päätavoite jo kymmenen vuotta. Sitä juhlitaankin nyt pohjalaisen lobbaustaidon mestarinäytteenä. Vaasan yliopistossa on voinut suorittaa parin ensimmäisen vuoden diplomi-insinöörin opintoja vuodesta 1989. Loput tutkinnosta on pitänyt tulla suorittamaan Teknilliseen korkeakouluun, joka on myös antanut tutkinnot.

Vaasalaiset ovat saaneet uuteen koulutukseen merkittävää rahoitustukea kaupungilta ja teollisuudelta. Alueella uskotaan tieteen ja yritysten yhteistyöhön. Vaasassa pidetään selvänä, että kun opinnot on pitänyt viedä loppuun Otaniemessä, moni on jäänyt Etelä-Suomeen myös töihin. Pohjalainen mainitsee lisäksi, että "diplomi-insinöörejä koulutetaan Vaasan yliopistossa juuri niillä aloilla, joilla täällä [Pohjanmaalla] on ennestään vahvaa osaamista". Vaasassa voi lukea sähkö-, energia- ja tietotekniikkaa.

Täysimittainen DI-koulutus alkaa Vaasassa vuonna 2004. Rehtori Matti Jakobsson toivoo, että ensimmäisille valmistujille voitaisiin kirjoittaa todistukset jo tuolloin.