Etusivulle




Tietoteekkareiden omat ohjelmointikurssit lakkautetaan
Terhi Upola


Tietotekniikan osasto suunnittelee osaston omille ja muiden osastojen opiskelijoille tarkoitettujen ohjelmointikurssien yhdistämistä, koska erilliset kurssit tulevat osastolle liian kalliiksi.

Tietotekniikan osasto aikoo lakkauttaa osaston omille opiskelijoille tarkoitetut ohjelmointikurssit. Opiskelijat siirtyvät tankkaamaan samoja kursseja muiden osastojen opiskelijoiden kanssa. Syynä on se, että tietoteekkareiden opettaminen tulee kursseja järjestävälle tietojenkäsittelyopin laboratoriolle huomattavasti kalliimmaksi kuin muiden.
Raha ratkaisee
Osaston sisäisessä rahanjaossa TKO-laboratorio saa tietoteekkareista noin 30 euroa opintoviikkoa kohden, kun muiden osastojen opiskelijoista se nettoaa kaksinkertaisen summan. Harjoitustöihin painottuvasta opetuksesta saa saman rahan kuin luentokursseista.
”Tietoteekkareille ei pystytä enää järjestämään omia, paljon harjoituksia ja henkilökuntaa vaativia kursseja”, sanoo TKO-laboratorion perusopetuksesta vastaava professori Lauri Malmi.
Viime vuodesta lähtien tietotekniikan osasto on saanut korkeakoululta korvamerkittyä rahaa muille annettavaa yhteistä perusopetusta varten. Raha on korvamerkitty, jotta se lisäisi motivaatiota muille tarkoitettujen kurssien järjestämiseen, kertoo suunnittelupäällikkö Anita Rautamäki TKK:n kehittämisyksiköstä.
Osastonjohtaja Olli Simulan mielestä kyse on paitsi rahan puutteesta, myös TKO-laboratorion sisäisestä priorisoinnista.
Ohjelmoinnin peruskursseilla opettavan Seppo Törmän mukaan tietojenkäsittelyopin laboratoriolle on kasaantunut poikkeuksellisen paljon peruskursseja, jotka ovat tarpeellisia kaikille osaston opiskelijoille. Nyt laboratorio haluaisi keskittyä muiden tavoin enemmän syventäviin opintoihin, joiden kehittäminen on viime vuosina jäänyt perusopetuksen jalkoihin.
Taso laskee?
Yhteensä neljä erilaista ohjelmoinnin peruskurssia aiotaan lopettaa. Suunnitelman mukaan osaston omat opiskelijat istuisivat syksystä 2004 alkaen muiden kanssa samoilla kursseilla, mutta heille tarjottaisiin mahdollisuutta tehdä ylimääräisiä harjoitustöitä tai kuunnella muutama lisäluento.
Lisäopintojen sisällöstä ei ole vielä päätetty. Osaston johto on pyytänyt TKO-laboratoriolta esitystä perusopetuksen kustannuksista uudenlaisissa vaihtoehdoissa.
”Uudessa järjestelyssä tavoittelemme säästöjä erityisesti luennointi- ja organisointikustannuksissa”, Lauri Malmi sanoo.
Tietokillan puheenjohtaja Simo Neuvonen pelkää, että kaikille yhteiset kurssit eivät antaisi riittävää pohjaa myöhempiin opintoihin.
”Opetuksen ja sisällön laatu on omilla kursseillamme huomattavasti korkeampi kuin muilla”, Neuvonen sanoo. Uutisryhmäkeskustelussa jotkut opiskelijat ovat pelänneet, että tietotekniikan diplomi-insinöörit eivät pian osaa ohjelmoinnista sen enempää kuin muutkaan. Taustalla on päilynyt myös pelko tutkinnon arvostuksen laskemisesta.
Lauri Malmi on varovaisempi:
”Opetuksen sisältö muuttuu merkittävästi ja opittavien asioiden skaala kapenee, mutta uudessakin suunnitelmassa opetetaan tietotekniikan opiskelijoille enemmän kuin muille.”
Muutos koskisi erityisesti syksyllä 2004 aloittavia fukseja ja niitä nykyisiä opiskelijoita, jotka eivät ole kyseisiä kursseja vielä suorittaneet. Syksyllä 2005 koko TKK siirtyy uuteen tutkintorakenteeseen, jonka kurssitarjonnasta ei ole vielä lopullisia suunnitelmia.