Etusivulle




Fuksimajurille työ tulee ennen huvia
Erika Eerola




Kuva
- Vaikka alkoholia olisi tarjolla, sitä ei silti ole pakko
juoda, Lauri painottaa.


Ensimmäisestä opiskeluvuodestaan fuksimajuri Lauri Kovanen, 22, muistaa erityisesti kiltansa pikkujoulut. Lauri oli laskenut pisteidensä riittävän välikokeeseen osallistumiseen. Bileiden aikana kuitenkin selvisi, että laskaripisteistä puuttui pari pistettä. Seuraavana päivänä oli herättävä ajoissa laskemaan matikkaa, koska pisteet oli saatava kasaan saman päivän aikana.

- Ensin työ, sitten huvi – se on paljon mukavampi asetelma, automaatio- ja systeemitekniikan neljännen vuoden opiskelija naurahtaa.

Lauri kehuu omaa fuksivuottaan mielenkiintoiseksi.
- Vuosi oli isoin muutos omassa elämässäni siihen asti.

Alkusyksy oli Laurin mukaan aikamoista hullunmyllyä, sillä kaikenlaista tapahtumaa ja ohjelmaa oli aamusta iltaan.
- Siihen aikaan Teekkarikylässä oli kahden hengen huoneita. Asuin samassa huoneessa ISOhenkilöni kanssa, joten en ollut ihan niin hukassa, Lauri myöntää.

Lauri toteaa odottaneensa enemmän koulumaista menoa, mutta akateeminen vapaus yllätti. Luennoilla ei ollut aina aivan pakko käydä, koska kavereilta sai lainattua luentomuistiinpanoja. Fuksivuoden kokonaissaldona oli kuitenkin yli 30 opintoviikkoa.

Fuksina Lauri lähti mukaan killan toimintaan, seuraavana vuonna hän toimikin jo killan fuksikapteenina, ja kolmantena opiskeluvuotena hänet valittiin fuksimajuriksi.

Fuksimajuri vastaa ylioppilaskunnassa fukseihin liittyvistä asioista ja johtaa fuksitoimikuntaa. Fuksimajurin alaisina toimivat 18 fuksikapteenia, jotka vastaavat omissa killoissaan tai osakunnassaan fukseihin liittyvistä asioista. Fuksikapteenien alaisia taas ovat 500–600 ISOhenkilöä, jotka toimivat isoveljinä tai -siskoina fukseille. Lisäksi ISOhenkilöistä pitävät huolta kiltojen ISOhenkilövastaavat.

Fukseista huolehtiville opiskelijoille on olemassa yksi kirjoittamaton sääntö ja sanonta: fuksia ei kuksita. Laurin mukaan taustalla on ajatus, jonka mukaan vanhemman opiskelijan asemaa ei saa käyttää hyväksi. Fukseille vanhemmat opiskelijat ovat usein auktoriteetteja.

- Jos nyt tulee kuitenkin jotakin, on se toki ihan ok, ihmisiähän täällä ollaan. Esimerkiksi pari vuotta sitten yksi ISOhenkilö löysi nykyisen tyttöystävänsä killan varaslähdöstä. Tyttö oli silloin fuksi.

Fuksitytöille kuitenkin tiedoksi, että Lauri seurustelee.

Lauri ei ihmettele, että joillakin fukseilla voi olla mielikuva siitä, että teekkareiden omin juttu on juominen.
- Toivon kuitenkin, että fuksivuoden aikana selviää, mikä se juttu oikeasti on!

Laurin mielestä alkoholi kuuluu kuvaan niin paljon kuin kukin haluaa, mikään pakko ei ole juoda. Fuksivuosi voi olla huippu myös vähemmällä alkoholinkäytöllä tai jopa kokonaan ilman alkoholia.

Jos matkan varrelle kuitenkin osuu tienpientareella makaava juopunut fuksi, kannattaa Laurin mukaan selvittää onko fuksi pelkästään sammunut ja ylipäänsä hengissä.
- Jos saat fuksin hereille, selvitä mistä killasta hän on, soita fuksikapteeneille ja kerro heille. Ainakin Teekkarikylässä fuksin voi kantaa nukkumaan esimerkiksi JMT1:n aulaan sohvalle.

Ja tuleville fukseille vinkiksi:
- Alkusyksystä kannattaa ottaa kaikki irti, tutustua ihmisiin ja pitää huolta koulunkäynnistä syksyn aikana. Opiskelu on yhteistyötä, luennoilla on kiva olla kun on tuttuja ihmisiä. Ongelmat on tehty ratkottaviksi yhdessä, Lauri muistuttaa.