Etusivulle




Asenteet kovenevat
Santeri Kontinen




Taannoin näin bussissa sellaista, mitä en Suomessa koskaan olisi uskonut näkeväni: muhamettilainen nainen oli pukeutunut asuun, joka paljasti ihoa vain sen verran mitä silmälasit peittävät. Vieressä istui aviomies tuuheassa parrassa.

Ranskassa asuvien islamilaisten nuorten mukaan huivin käytöstä vouhotetaan siellä enemmän kuin vaikkapa Pohjois-Afrikassa. Pojat ja tytöt liikkuvat nykyään piireissä ja monien poikien suusta kuulee mielipiteitä, että kaikki muut naiset paitsi siskot ja äidit, ovat vähintään lumppuja. Hiljattain Hollannissa murhattiin elokuvaohjaaja, joka oli tehnyt pätkän islamilaisiin naisiin kohdistuvasta perheväkivallasta. Toinen poliittiseksi luokiteltava murha tapahtui kun Pim Fortyin ammuttiin. Fortyinin perustama puolue vastustaa avoimesti Hollantiin tapahtuvaa maahanmuuttoa. Itäisessä Saksassa uusnatsit nostavat päätään. Hämmästyttävin rasismin muoto lienee venäläisen natsijärjestön kasvava jäsenmäärä. Yksityiskohtana venäläisestä asenneilmastosta voisi vielä mainita Moskovassa vierailulla olleen arabisheikin, jonka poliisi pysäytti lyhyellä kävelyllä kahdeksan kertaa.

Yhdysvaltain presidentti sanoo ottavansa ohjeita suoraan Jumalalta. Hänen johtamansa hallinto avokätisesti tukee erilaisia kristillisiä yhteisöjä. Uskonnollisten vakaumusten nojalla Yhdysvallat on myös yrittänyt käyttää suunnatonta voimaansa kaikenlaisien lähinnä lääketiedettä suitsivien säädösten toteuttamiseksi. Toisaalta öljyn tuhlaileva käyttö ja sen häikäilemätön hankinta lienee Jumalan mielestä ”ihan ok”. Näin ainakin vaikuttaisi toteutetun politiikan mukaan olevan. Myöskään ilmaston suojelua Jumala ei ilmeisesti pidä kovin tärkeänä.

En tiedä onko se, että naiset pukeutuvat (tai pakotetaan pukeutumaan) kaiken paitsi silmät peittävään kaapuun suvaitsemattomuutta. Suvaitsevaisuutta lienee se, että antaa kaikkien kukkien kukkia. Pitäisikö siis suvaitsemattomuutta suvaita? Myönnän, että todella hätkähdin kun näin linja-autossa istuvan naisen. Voi tietysti olla, että pariskunta oli vain hartaita muslimeja, ja että nainen oli tasavertainen kumppani miehelle. En tiedä. En voi kuitenkaan olla ajattelematta, että niin sanottujen äärimuslimien maine tasa-arvoasioissa ei ole kovin hyvä. Tasa-arvosta keskustellaan Suomessakin kiivaasti ja saattaa olla, että se ei ole kaikilla aloilla toteutunut, mutta silti käsitykseni on, että naisten asema esimerkiksi Afganistanissa Taleban-hallinnon aikana oli paljon huonompi kuin missään muualla. Faktaa ei pääse pakoon millään selittelyllä länsimaalaisten ymmärtämättömyydestä islamilaista kulttuuria kohtaan. Olenko nyt siis rasisti?