Etusivulle




Speksiläinen, muttei teekkari
Panu Kontkanen


Yksi ehdottomista kevään merkeistä on Speksin saapuminen opiskelijoiden keskuuteen. Kiireistään huolimatta teekkarispeksin ohjaajalla Ken Eklöfillä oli aikaa istahtaa toimittajan kanssa kahvikupin ääreen.

Kuva


”Koukkuunhan tähän jää”, sanoo toista vuotta teekkarispeksin tahtipuikkoa heiluttava ohjaaja Ken Eklöf. ”Minua kiehtoo se, että teekkareissa piilee mahtava taiteellinen luovuus. Monet ovat mielestäni täysivertaisia ammattilaisia alallaan, kuten vaikka viulun soitossa. Siihen on varmaan syynä se, että tänne on vaikeaa päästä ja ne, jotka pääsee sisälle ovat sitten lahjakkaita monilla eri aloilla”, Eklöf pohtii selvästi tyytyväisenä ohjastettavistaan.

Eklöfin mielestä teekkariryhmän kanssa on ollut äärimmäisen antoisaa työskennellä. ”Kuulun ohjaajiin, jotka arvostavat näyttelijöitä sekä heidän ajatuksiaan ja ideoitaan. Haluan kuunnella heidän ideoitaan ja jalostaa niitä eteenpäin toimiviksi ratkaisuiksi. Tuntuu siltä, että varsinkin tänä vuonna tekijäjoukko on erityisen luovaa. Ideoita on tullut paljon. On ollut pohjaa mistä jalostaa”, ohjaaja iloitsee. ”En halua erotella ammatti- ja harrastelijateatteria toisistaan. Taide kumpuaa kuitenkin sydämestä, jota pitää olla, oli ammattilainen tai ei. Täällä speksiä tehdään täydellä sydämellä. Tämä onkin henkireikäni.”

Ensimmäinen suuri ohjaustyö

Teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi valmistuneen Eklöfin ensikosketus teekkarikulttuuriin tuli nimenomaan speksin kautta. ”Kollegani Krisu Lindroos ohjasi kaksi aiempaa speksiä ja hän suositteli hommaa”, Eklöf muistelee. ”Speksin ohjaa siis neljättä vuotta peräkkäin suomenruotsalainen”, hän naurahtaa pilke silmäkulmassa.

Samoin ensimmäinen ohjattu teekkarispeksi toimi Eklöfin ensimmäisenä suurempana ohjaustyönä. Kyse ei ole aivan pienestä produktiosta. Esiintyjiä näyttelijöineen, tanssijoineen ja soittajineen on noin 35 ja koko organisaation ihmismäärä kohoaa aina 80 henkilöön. ”Aiemmin olen toiminut ohjaajana joissain pikkujoulukabareissa sekä apulaisohjaajana teatterikorkeassa. Mutta ensimmäinen suurempi ohjaustyöni tämä on”, Eklöf kertoo. Teatterialalla hän on kuitenkin kokenut vanha kettu. Eklöf on toiminut muun muassa 11 vuotta näyttelijänä Svenska Teaternissa, perustanut yhden improvisaatioryhmän ja vetänyt improkurssia, josta myös speksin esiintyjät seuloutuvat. ”Mielestäni parhaat ohjaajilla on näyttelijä­tausta, koska varsinkin kun joutuu ohjaamaan lavalla suurempaa näyttelijäjoukkoa, täytyy tietää miten näyttelijä ajattelee ja mitä heiltä voi vaatia”, hän jatkaa.

Speksi villissä lännessä

Tämänvuotisessa speksissä, ”Kultakuumeessa” liikutaan villissä lännessä, 1800-luvun puolivälin Kaliforniassa kultarynnäkön aikoihin. Eklöf vaikuttaa näytelmään äärimmäisen tyytyväiseltä, kun ensi-iltaan on aikaa vajaat pari viikkoa. ”Varsinkin tämä vuosi on lähtenyt käyntiin hyvin. Viime vuosi, joka oli ensimmäiseni, meni vähän ’harjoitellessa’”, hän summaa. ”Kävin katsomassa viime vuonna melkein kaikki esitykset, jolloin pystyin huomaamaan sen, miten näytös elää muun muassa omstarteineen kerta toisensa jälkeen. Tältä pohjalta oli hyvä jatkaa tänä vuonna”, Eklöf jatkaa.

Kyse ei kuitenkaan ole siitä, että ohjaaja olisi oppinut tuntemaan tekijät edellisestä vuodesta. Tekijäjoukon vaihtuvuus on verraten suuri. ”Vain kaksi näyttelijää ja kolme tanssijaa jatkoi viime vuoden esillä olevasta porukasta”, ohjaaja kertoo.

Siitä, jatkuuko Eklöfin speksiohjaajan ura myös ensi vuonna, mies on myhäilevän vaitonainen. ”En oikein tiedä vielä. Teen ratkaisuni tulevan ensi-illan jälkeen. Sen voin kuitenkin sanoa, että päivääkään en vaihtaisi pois.