Sijaintisi: Polyteekkari > Arkisto > PT 12/2008 > Kunnallisvaaleissa voi äänestää sähköisesti

Kunnallisvaaleissa voi äänestää sähköisesti

Sähköinenkin ääni on annettava kopissa

Teksti: Janne Luotola

Sähköistä äänestämistä kokeillaan vuoden 2008 kunnallisvaaleissa kolmessa Uudenmaan vaalipiirin kunnassa, Karkkilassa, Kauniaisissa ja Vihdissä. Kokeilukuntien äänioikeutetut voivat äänestää sähköisesti kyseisten kuntien yleisissä ennakkoäänestyspaikoissa sekä vaalipäivän äänestyspaikoissa.

Äänestäminen tapahtuu aiempien vaalien tapaan äänestyspaikalla vaaliviranomaisen valvonnassa. Myös sähköistetyissä äänestyspaikoissa äänestäjä voi halutessaan edelleen äänestää perinteiseen tapaan äänestyslipulla. Etä-äänestys internetin välityksellä ei ole mahdollista.

Sähköistä äänestystä on kahta lajia: äänestyspaikalla tapahtuvaa ja etä-äänestystä. Etä-äänestys on mahdollista ainoastaan Virossa, muuallakin on järjestetty ainoastaan kokeiluja.

"Niissä on se ero, että äänestyspaikalla tapahtuvassa sähköisessä äänestyksessä noudatetaan vaalisalaisuutta eli kukaan ei näe, ketä äänestäjä äänestää. Etä-äänestyksessä vaalisalaisuutta ei voida turvata", Oikeushallinnan tietotekniikkakeskuksen ylitarkastaja Jukka Leino perustelee.

Oikeusministeriön mukaan sähköisellä äänestämisellä voidaan nopeuttaa äänestysmenettelyä, parantaa vaalivarmuutta, vähentää viranomaistyötä ja säästää kustannuksia. Sähköinen äänestäminen ei vaaranna vaalitoimituksen luotettavuutta.

"Sähköinen äänestäminen nopeuttaa ennakkoäänestystä ja vaalipäivänä äänten laskentaa", Leino kertoo.

Sähköisestä äänestämisestä on säädetty laissa vaalilain muuttamisesta (880/2006), joka on voimassa vuoden 2008 loppuun saakka. Sähköisen äänestyksen mahdollisesta laajentamisesta sekä sääntelyn mahdollisesta ulottamisesta pysyvästi koko maahan säädetään aikanaan uudella lailla.

"Lain säätämisen ennustaminen on hankalaa tässä vaiheessa. Kaikki riippuu äänestäjien ja vaaliviranomaisten kokemuksista", Leino sanoo.

Järjestelmä sisältää keskitetyn sähköisen vaaliuurnan, jonne annetut äänet kirjautuvat salattuina. Tietoa äänen antajasta ja siitä, ketä on äänestetty, ei voida yhdistää. Sähköiset ja paperilla annetut äänet lasketaan kuitenkin erikseen.

"Näistä äänistä tilastoidaan, paljonko saatiin sähköisiä ääniä ja paljonko muita ääniä", Leino vahvistaa.

Äänestäminen tapahtuu käytännössä melko samalla tavalla kuin paperiäänenkin antaminen. Vaalivirkailija antaa äänestäjälle äänestyskortin, jonka äänestäjä vie äänestyskoppiin. Siellä äänestäjä syöttää kortin lukijaan ja antaa päätteen kautta äänensä järjestelmään. Sen jälkeen äänestäjä palauttaa kortin.

Tietoturvaan on kiinnitetty paljon huomiota. Heti äänestäjän vahvistettua valintansa ääni salataan ja se siirretään salatulla yhteydellä keskitettyyn vaaliuurnakoneeseen. Vaalipäivän iltana äänet puretaan ja kopioidaan levykkeellä laskentatyöasemalle, joka laskee sähköisten äänten tulokset.

Sähköisen äänestyksen tietoturva ja vaalisalaisuus varmistetaan salausmenetelmillä. Äänet säilytetään salatussa muodossa. Äänten laskenta edellyttää äänten avausryhmää. Järjestelmän käyttöoikeudet on rajattu tiukasti, eikä kukaan yksittäinen taho kykene niitä avaamaan.

Siirry sivun alkuun