Sijaintisi: Polyteekkari > Arkisto > PT 13/2006 > Kuka ketä hä - Efsun Gürlek

Kuka ketä hä - Efsun Gürlek

Turkkilainen vaihtari Efsun ihailee Suomessa Nokiaa ja naisten asemaa

TKK:lla ei ole paljon naisia. Ulkomaisia teekkareita on vielä vähemmän, eikä varsinkaan muslimimaista kotoisin olevaa naisopiskelijaa odottaisi tapaavansa ensimmäisenä. Tuore fuksi Efsun Gürlek, 23, saapui kuitenkin Turkista Suomeen opiskelemaan tietoliikennetekniikka ja on pitänyt TKK:sta ensimmäisen parin viikon aikana.

Efsun, miksi tulit juuri Suomeen?

Olin päättänyt, että ehdottomasti lähden ulkomaille opiskelemaan. Vaihtoehtoina minulla oli muitakin maita kuin Suomi - lähinnä harkitsin USA:ta. Täällä on kuitenkin Nokia, jonne olisi hienoa päästä töihin valmistumisen jälkeen. Lisäksi Suomessa on ilmainen opetus.
 
Mitä teit ja missä asustit ennen Espooseen muuttamista?

Alun perin olen kotoisin Ankarasta eli Turkin pääkaupungista, mutta tänne tulin Kyprokselta. Opiskelin Famagustan yliopistossa tietotekniikkaa ja ehdin olla yhden vuoden assistenttinakin tutkinnon valmistuttua. Työnäkymät siellä päin olivat kuitenkin huonot; kaikki isot yritykset ovat Kyproksen kreikkalaisessa osassa. Pohjoispuolelta, jossa minä tietysti olin, ei pääse sinne.

Olet ollut Suomessa kaksi viikkoa. Miltä täkäläiset ihmiset vaikuttavat?

No se riippuu ihmisestä.

Anteeksi, tarkoitin että keskimäärin. Millaisia suomalaiset ovat muihin verrattuna?

Suomessa tuntuu turvallisemmalta, koska täällä ihmiset ovat hyvin rehellisiä. Mutta toisaalta täällä on myös yksinäisempää, eikä mitään small talkia ole, paitsi, jos ihmiset ovat juoneet. Silloin he ovat mukavampia.

Muuttuuko asia, jos on juotu liikaa?

No todellakin, se on pelkkää sotkua. Minua pelottaa, jos yrittää puhua toiselle ja tuntuu, että hän oksentaa syliini.

Eräs kiinalainen tyttö TKK:lla on sanonut Otaniemeä friikkien, nörttien ja pervojen keskitysleiriksi. Oletko samaa mieltä?

Nörttien osalta kyllä.

Kiinnostaako suomen kieli sinua?

Toki. Haluan oppia tämän kielen ja kulttuurin, koska olen tullut tänne.

Sitten periaatteellisempiin kysymyksiin. Olet kotoisin maasta, jossa islam on ylivoimainen enemmistöuskonto (99 %). Oletko itse muslimi?

En. Minä en oikein usko perinteisiin uskontoihin.

Mihin sitten uskot?

Ajattelen, että joku tai jokin on tehnyt meidät. En tiedä, onko se "jokin" Jumala vai ei, mutta tämä maailma ei voisi olla olemassa ilman korkeampaa voimaa, emmekä me ihmiset liioin.

Täällä Suomessa monet ihmiset kuuluvat kirkkoon, vaikka eivät oikeasti uskoisikaan kristinuskon sisällöstä mitään. Miten on sinun kohdallasi, kuulutko virallisesti muslimiyhteisöön?

En.

Nimitit Suomea moderniksi maaksi ja mainitsit jotain naisten oikeuksista. Kertoisitko tarkemmin?

Suomessa naiset ovat tärkeitä ja heillä on hyvä asema, ja siksi pidän tästä maasta paljon. Monissa muslimimaissa naisia kohdellaan todella pahasti. Minun mielestäni miesten ja naisten tulisi kunnioittaa toisiaan, enkä välttämättä pitäisi joitakin sukupuoliroolejakaan pahana. Mutta islamiin suhtaudun kriittisesti, koska nainen näyttää olevan pelkkä esine monille muslimimiehille.

Mitä mieltä olet muslimihuiveista?

Pään peittäminen on … mikä se sana on?

Efsun kaivaa laukustaan esille Suomi-Turkki-Suomi -sanakirjan ja osoittaa oikeaa riviä.

Niin, se on taantumuksellisuuden merkki. En pidä siitä. Ranskan esimerkki huivien ja muidenkin uskonnollisten symbolien kieltämisestä kouluissa oli oikein.

Mutta eikö tämä rajoita ihmisten uskon ja uskonnon vapautta?

No kyllä ne jotka haluavat saavat pitää huivia minun puolestani, ei se minua kiinnosta. Mutta näiden … hmm, taantumuksellisten seurassa ei voi pukeutua ja olla vapaasti. Islamisteilta voi odottaa melkein mitä tahansa, koska he ajattelevat, että he ovat ainoita ihmisiä joilla on oikeus elää.

Sinulla näyttää olevan tiukkoja mielipiteitä. Kehtaisinko kysyä jotakin yleisemmin Turkin ihmisoikeustilanteesta?

Tähän voisi sanoa, että ei siellä kukaan oikeastaan välitä ihmisistä, joten ei siellä ole oikeuksiakaan. Jos sanoo jotakin sellaista, josta hallitus ei pidä, joutuu vaikeuksiin. Esimerkiksi enoni oli sanomalehden toimittaja ja professori, ja hän jatkoi varoituksista huolimatta silloisen hallituksen kritisoimista. 1999 hänet murhattiin eräänä aamuna pommi-iskussa.

Mitä sanoisit kuuluisista Muhammed-pilakuvista näin lopuksi?

Mitkä kuvat? Olisiko minun pitänyt kuulla niistä? - Ai joo, ne. Minun mielestäni on väärin pilkata ketään. Vastustan toki mellakoitakin, ei ole mitään syytä tappaa ketään.

Haastattelun päätteeksi Efsun kuitenkin huomauttaa, että hän kokee itsensä enemmän teekkariksi kuin yhteiskunnalliseksi ihmiseksi. "Haluan olla teekkarityttö. Sinä kysyit näitä asioita minulta, en minä itse niistä aloittanut keskustelua", hän lopettaa hieman virnistäen.

 Teksti: Tuomas Kangasniemi

Siirry sivun alkuun