Sijaintisi: Polyteekkari > Uusin lehti > PT 9/2009 > VAPAALLA > Insinörtti: Paperimiehille töitä

Insinörtti: Paperimiehille töitä

Kyllä ottaa päähän tämä kevät. Aurinko paistaa eikä saa koskaan nukkua edes kahteentoista. Migreenikin saa uutta hönkää kaikesta siitä loistosta ja paistosta. Ja teinit riehuvat kiimaisina, sekä siitepöly, katupöly ja pienhuikkaset tuhoavat kaikki mahdollisuudet yhteen ainoaan sellaiseen päivään, että voisi joskus olla tyytyväinen johonkin.
Joku insinörtti voisi ratkaista häikäisyongelman keksimällä vaikka käänteisen hehkulampun. Tai näinä virheiden arvojen aikoina käänteisen ledivalon! Sitä vain menisi nukkumaan keskellä kirkasta yötä ja kytkisi pimeyden päälle ja slurp: alt lys er svunnet hen. Vieläkin päheempi applikaatio olisi käänteinen taskulamppu. Voisi tehdä muille jäyniä ja vaikkapa piilottaa heidän avaimensa osoittamalla niitä pimeyskeilalla. Ei myöskään häikäisisi syyspimeällä ajaessa, vaikka vastaantulijalla olisi pitkät päällä, kun vain eliminoisi riittävän suuren osuuden silmiin osuvan valon magneetti- ja sähkökenttien ristitulon itseisarvosta.
Toimintaperiaate on sama kuin aktiivikuulosuojaimissa ja -värähtelyvaimentimissa, jossa häyhäntarkka mittalaitteisto selvittää värähtelyn spektrin ja kehittää vastakkaisessa vaiheessa värähtelevän yhtä voimakkaan kentän. Sinä-passiivi vain painaa nappia ja klik: anturisysteemi mittaa fotonien aallonpituusjakauman, generoi identtisen sähkömagneettisen kentän värähtelymoodien joukon, ja päräyttää sen päälle täsmälleen 180 asteen vaihe-erolla! Siinä olisikin sitten sitä poikaa hankkia vuohia ja neitsyitä, turauttaa norjalaista örinää soimaan, pimeä valo päälle ja kuivaharjoitella uhrimenoja vaikka keskellä kirkasta päivää: In nomine magni dei nostri Satanas, introibo ad altare Domini Inferi!
Virheiden arvojen nimissä kentänvaimennus voisi olla syytä toteuttaa myös puoliaktiivisena tai jopa passiivisena. Samaan tapaan kuin esimerkiksi paperikoneiden värähtelyvaimennus, joka pöllii väpätysenergiansa juuri niistä viboista, joita se koettaa reguloida. (Jotta Paperiliiton työntekijöiden ei tarvitsisi itse pitää niitä koneita paikallaan.) Käänteinen valonlähde imisi kaiken energiansa ympäröivän sähkömagneettisen kentän värähtelystä tukahduttaakseen sen. Ovelaa - toimintaperiaatehan on sama kuin progressiivisessa verotuksessa!
Edes patenttihämminkiä ei pääsisi syntymään, vaikka pimeä valo otettiinkin Hikipedian mukaan kaupalliseen käyttöön jo 1950-luvulla. Pelle Peloton esitteli tuolloin Aku Ankassa pimeäksi maalattua hehkulamppua. Tämähän ei siis ole käänteisen valon kanssa ekvivalentti keksintö, koska se perustuu interferenssin automaattisen säädön sijasta absorptioon. Ei muuta kuin paperit PRH:lle, firma pystyyn ja myyntiin ja loppuelämäksi Summasen biitsille!

Juho Lindholm

Siirry sivun alkuun