Sijaintisi: Polyteekkari > Arkisto > PT 17/2008 > PT 17/2008 > ”Kohti radikaalia innovaatiopolitiikkaa”

”Kohti radikaalia innovaatiopolitiikkaa”

Vanhan valtaajat keskustelivat kiltisti

Opiskelijoiden pitää auttaa itse itseään, sillä kukaan ei auta meitä meidän puolesta, Jonna Köpilä ja Solja Kovero julistavat.

Teksti: Janne Luotola

"Vuokrat alas, toimeentulo ylös, yliopistolaki ulos", banderolli julistaa Vanhan ylioppilastalon parvekkeelta. Vanha on vallattu. Taas.

Juhlasalin loisteessa opiskelijat Jonna Köpilä ja Solja Kovero toitottavat mikrofoniin, ettei ylioppilaskunta kykene vaikuttamaan poliittisesti. "Ainoastaan me tiedämme itse, mitä haluamme opiskella ja miten."

Kumoukselliset tuomitsevat "tieteen kaupallistavan" yliopistolain. "Uutta yliopistolakia ei vielä ole hyväksytty eduskunnassa, ja meidän tehtävämme on varmistaa, ettei sitä hyväksytäkään!"

Valtaajat ja mukaan tulleet uteliaat keskustelevat asumisesta, toimeentulosta ja yliopiston ongelmista. Erityisesti yliopistolakiesitys saa paljon kritiikkiä. Yliopistojen taloudellisen itsenäisyyden lisääminen kuulostaa keskustelijoista hyvältä mutta päätösvaltaa varojen käytöstä ei tule poistaa yliopistoilta niin kuin esimerkiksi Aalto-yliopistossa.

"Miten opiskelija voi vaikuttaa yliopistossa, jos kerran yliopistojen rehtoreitakaan ei enää kuunnella?" yksi kuuntelijoista kysyy. Toista suututtaa se, että päätöksenteko tapahtuu suljettujen ovien takana. Kolmas esittää vaatimukseksi, että päätösvaltaa yliopistoasioissa annettaisiin opiskelijoille ja henkilökunnalle demokraattisessa suhteessa.

Yhtä mieltä ollaan vain siitä, että nykyinen yliopistolaki kaipaa uudistamista. Lakimuutoksen pitäisi kuitenkin johtaa keskustelua ohjaavan Otto Bruunin sanoin "kohti radikaalia innovaatiopolitiikkaa", jossa yliopistolaiset otettaisiin yliopistoihin liittyvässä päätöksenteossa huomioon.

Järjestäjiä on vaikea erottaa osallistujista. Uusi opiskelijaliike on järjestäytymätön. "Me haluamme pysyä irrallaan organisaatioista", yleisölle puhunut Jonna Köpilä kertoo. "Tämä on täysin avoin ryhmä eikä meillä ole johtajia."

Valtauksen tiedotuksesta vastaava Matias Huttunen kertoo opiskelijaliikkeen nousseen spontaanisti avoimen opintopiirin sähköpostilistalta. Toiminnan ei ole tarkoitus jäädä tähän vaan ainakin kokouksia on tarkoitus jatkaa.

"Keskustelu veti porukkaa enemmän kuin bileet", Huttunen ihmettelee tyytyväisenä jälkikäteen. Keskustelujen jälkeen väki väheni, ja pikkutunneilla valtaajat meinasivat lähteä jo kotiin. Siinä vaiheessa joukkoon liittyi kuitenkin keskustan ja kokoomuksen opiskelijoita. "He ihmettelivät, miksi heitä ei ollut kutsuttu mukaan edustamaan eri näkökulmia. Mutta ei se ollut mikään kutsuvierastilaisuus vaan avoin tilaisuus."

Valtauksen tarkoitus ei ollut Huttusen mukaan muistella edellistä valtausta, jonka 40. vuosipäivän aattona opiskelijat kansoittivat Vanhan toistamiseen. "Tämä on uutta, ei nostalgiaa."

>Katso video OUBSista

Siirry sivun alkuun