Sijaintisi: Polyteekkari > Arkisto > PT 10/2006 > Ihana Aurora

Ihana Aurora

Johanna Mitjonen

Espoon kaupungin museon näyttely: Aurora Karamzin ja vallan näyttämöt on katsaus aristokratian elämään 1800-luvulla. Aurorasta on toivottu toistuvasti näyttelyä. Tavoitteena onkin houkutella 40 000 kävijää näyttelyyn.

Tunnetuksi Aurora Karamzinin on tehnyt hänen mittava hyväntekeväisyystyönsä. Karamzin perusti kouluja, sairaaloita, köyhäinkoteja sekä lastenkoteja sekä Suomessa että Venäjällä. Erityisesti hänet tunnetaan Helsingin diakonissalaitoksen perustajana.

Toukokuussa näyttelyn avajaisten yhteydessä julkaistiin lisäksi kirja: Aurora Karamzin. Aristokratian elämää. Sekä näyttelyssä että kirjassa, Karamzinin elämän ja persoonan kautta peilataan 1800-lukua. Aurora Karamzinin tarina on aito tuhkimotarina: nainen nousi köyhälistöaatelistosta rikkauteen, avioliiton kautta hänelle siunaantui sekä omaisuutta että asema.

Hän avioitui Paul Deminovin kanssa vuonna 1836. Deminov oli sukunsa kaivostoiminnan ansiosta yksi venäjän varakkaimpia miehiä. Aurora Karamzinin kerrotaan olleen voimakastahtoinen suvun matriarkka, joka tiesi mikä on kaikille parasta. Jäätyään leskeksi toisesta miehestään Andrei Karamzinista, Aurora jakoi varakkaana leskenä aikansa Pietarin, Helsingin sekä Espoossa sijaitsevan Träskendan kartanon välillä.
Näyttely esittelee Karamzinin elämäntarinan kautta 1800-luvun eurooppalaista kulttuurihistoriaa. Näyttelyssä esillä on esineistöä niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Kävijä kohtaa Karamzinin elämäntarinaan liittyvät näyttämöt, joita ovat mm. lapsuuden Viipuri, onnellisten kesien Träskenda ja Pietarin hovi.

Siirry sivun alkuun