Polyteekkari |
Elina Mattila
Kummisetäni on miehinen mies. Vapaa-aikanaan hän kalastaa, saunoo, tekee raskaita töitä ja kiroilee tarvittaessa. Hän on rakentanut perheelle mökin ja siihen joitakin sivurakennuksia.
Kummisedän imagoon kuuluu, että hän ei liiemmin laittele ruokaa. Kaupassakäyntikin on suoraviivaista: pari kaljaa, lenkkimakkaraa, ehdottomasti ruisleipää. Sedän juustovoileipä on sentin paksuinen järkäle juustoa ja sen alla heiveröinen leipä.
Kerran kummisetä kuitenkin eksyi kokkauksen pariin. Matkalla mökille hän kuuli suolten kiljunnan ja poikkesi siksi lähimpään maalaiskauppaan. Mukaan lähti valmis pizzapohja ja siihen sopivaa täytettä.
Perillä nälkä oli jo hirmuinen. Kummisetä kaivoi herkut pakkauksistaan ja latoi valmispohjan päälle maittavan keon täytettä. Juustolla kuorrutettu taideteos ehti uuniin kohtuullisessa ajassa, vaikka tekijä ei ollutkaan kokenut kokki.
Valmiin pizzan tuoksu nosti veden kielelle, ja kummisetä kaappasi patalaput käsiinsä. Nostaessaan ateriaa sähköuunista hän huomasi kuitenkin vapaata pöytätilaa olevan niukalti. Setä pälyili hätäisesti ympärilleen. Samalla kuuma pelti alkoi poltella sormia. Sopivaa alustaa hehkuvalle pizzalle ei löytynyt, ja tilanne alkoi käydä tukalaksi. Lopulta pizza yritti laskeutumista liedellä pönöttävien kattiloiden päälle. Koko komeus valui kauniissa kaaressa uunin ja seinän väliseen rakoon - mytyksi kymmenen sentin pölypilveen.
En muista, kuka sotkun siivosi.
Panu Kontkanen
Apetit-pizzapohja (3 kpl) .....€ 2,70
2 x tomaattipyre (tlk)........á € 0,25
Eldorado tonnikalaa vedessä
(tlk) ...........................................€ 1,16
Diva herkkusieni (tlk)..........€ 0,42
Diva ananaspala (tlk)..........€ 0,42
Valio pizzajuusto 150g ...... €1,70
1 sipuli ...............................€ 0,18
= € 7,26
Lisäksi tarvitset uunin, pellin ja leivinpaperia, tölkinavaajan
sekä haarukan, lusikan, veitsen ja kumilastan. Lautasta ja
leikkuualustaa tarvitset myös.
Lämmitä uuni n. 225 asteeseen. Ota pizzapohja pois
pakkauksesta ja aseta se leivinpaperilla päällystetylle pellille. Avaa
säilykepurkit. Viipaloi sipuli leikkuualustalla. Levitä tomaattipyre
kumilastalla tasaisesti pizzapohjan päälle. Siirrä tonnikala purkista
haarukalla lautaselle, hienonna sitä ja levitä tasaisesti pizzan
päälle. Asettele viipaloitu sipuli, ananaspalat sekä herkkusienet
tasaisesti pizzan päälle, kuorruta koko komeus tasaisesti
juustoraasteella. Paista n. 12-15 min uunissa. Mausta paiston jälkeen
mielesi mukaan; mm. oregano, kapris ja valkosipuli käyvät.
Tarjoile/nauti lautaselta, syö haarukalla ja veitsellä -
huomaa valmistuksessa käytettyjen ruokailuvälineiden uusiokäyttö.
Juomaa saat ananaspurkin pohjalta.