Polyteekkari |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Raksamies kirjoitti numeronsa tauluun. Mikko Teerenhovi esittelee työmaiden numerotauluja. |
![]() |
![]() |
Raksa.info on Mikko Teerenhovin kehittämä palvelu, josta kaupunkilaiset voivat selvittää Helsingin eri työmaiden perustiedot. Rakennustyömaalla olevasta kyltistä löytyy numero, jonka perusteella palvelun nettisivuilta selviää esimerkiksi kohteen arvioitu valmistumisaika, rakennuttaja ja rakennuslupapäätös. Tiedot saa halutessaan myös matkapuhelimeen.
Mistä idea raksa.infoon?
"Ajatus lähti Helsinki Design Weekin ja Helsingin kaupungin järjestämästä Tuunaa Stadi -kilpailusta vuosi sitten keväällä. Kilpailussa haettiin tietysti perinteistä design-juttua, esimerkiksi miten pystyisi koristamaan rakennustyömaita. Itse lähestyin asiaa siltä kantilta, että viihtyisyys lisääntyy tiedon kautta. Osallistuin ja menestyinkin aika hyvin, ja kilpailun myötä lähdettiin sitten kehittämään pidemmälle raksa.infoa."
Piinaavatko työmaat itseäsi?
"Kilpailuidea lähti konkreettisesti juuri omasta elämästä. Kotini lähellä oli tuolloin työmaa, jossa ruvettiin aina poraamaan aikaisin. Lähdin selvittämään kuka toiminnasta vastaa, eikä se sitten ollutkaan yhtään helppo homma. Työmaalla ei ollut edes minkäänlaista kylttiä."
Mikä työmaissa ärsyttää eniten?
"Tietysti niistä syntyy melu- ja liikennehaittaa. Toisaalta kaikki ymmärtää, että muuten ei uutta rakenneta. Osa työmaista on todella huonosti järjestettyjä, suorastaan vaarallisia. Uskon, että jo perusinformaation tarjoaminen tekee aika paljon: kauanko työ kestää, keneen asiasta voi olla yhteydessä, ja niin edelleen. Tiedottaminen tuo helpotusta ärsytykseen."
Miten raksa.info on otettu vastaan?
"Erittäin hyvin. Teimme käyttäjätutkimuksen syksyn aikana, ja siinä oli melkein vain positiivista palautetta. Kaupunkilaiset kokevat, että tälle on tarvetta: 75 % vastanneista oli kiinnostuneita käyttämään palvelua. Yleisin palaute oli, että nettiin haluttaisi enemmän kohteita. Sekin on tietysti tavallaan positiivista."
Palvelusta on tällä hetkellä käytössä pilottiversio. Mikä oma roolisi on raksa.infon kehittämisessä?
"Meillä on tällä hetkellä neuvottelut kesken yhteistyökumppaneiden ja Helsingin kaupungin kanssa. Katsotaan, olisiko palvelua mahdollista jatkaa muihin kuntiin. Nyt vielä keskitytään Helsinkiin, että saataisiin info tänne mahdollisimman kattavana. Olen vielä tiiviisti mukana, mutta mitään ei ole lyöty lukkoon jatkosta. Ehkä sitten tuotekehitysneuvottelujen jälkeen roolini vähenee radikaalistikin, en vielä osaa sanoa."
Minkälaisia projekteja on tulevaisuuden tähtäimessä?
"Minulla on ajatuksia erityyppisistä, raksa.infonkin tapaisista palveluista. Infonhan voi käsittää eri tavalla eri näkökulmista, tavallaan se on vain julkista tiedottamista. Julkisen tiedon tuomista kaupunkilaisille voisi tehostaa. Nyt ollaan aika pihalla siitä, mitä päätöksiä oikeasti tapahtuu ja missä. En ole rajoittunut pelkästään rakennusalaan, mutta katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Raksa.infon puolella keskitytään tulevaisuudessa erityisesti mobiilipuoleen."
Olet myös Public Side Oy:n toimitusjohtaja. Minkälainen on tyypillinen työpäiväsi?
"Ei voi määritellä, päivät vaihtelevat niin radikaalisti. Jotkut päivät menevät palavereissa juostessa, toiset työhuoneessa koneen ääressä. Ja pyörinhän mä vielä tuolla Otaniemessäkin, arkkitehtiosastolla."
Niin, aloitit opintosi vuonna 2004. Milloinkas meinaat valmistua?
"Taidan pyrkiä semmoiseen perusarkkitehdin kymmenen vuoden tahtiin."
Mitä muuta tuunaisit stadissa?
"Nyt on juuri tullut aika radikaaleja lausuntoja Jussi Pajuselta yksityisautoilusta. Se on kylmää kyytiä, keskustassa liikenteeseen liittyviä asioita kannattaisi miettiä aika lailla. Oma tytär aloitti juuri koulun, ja olen kauhulla seurannut koulumatkaa ja yksityisautojen liikennekulttuuria. Eli siinä olisi paljon tekemistä."