Polyteekkari |
Nykyisellään ylikuormittuneen tutkinnon suorittaminen vaatii opiskelijalta yli 40 tunnin työviikkoa. Jos siihen ei pysty, eivät opinnot etene vaaditussa tahdissa. Ja harvalla etenee. Kun huoli laahaavista opinnoista painaa, onko kiltatoiminta vaarassa?
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
"Kävin jo ennen puheenjohtajavuotta valtaosassa tapahtumista, eikä se vaikuttanut opiskeluun", TiK:n puheenjohtaja Jyry Suvilehto sanoo. |
![]() |
![]() |
Vuoden 2005 tutkintouudistus vaikuttaa eniten killan aktiivisiin toimijoihin. Vastuutehtävistä ei luisteta, eivätkä aktiivit sitä haluakaan. Priorisointijärjestys kuuluu, että ensin karsitaan kursseista ja töistä, jos kiireet painavat liikaa päälle.
"Paineet suorittaa tarvittavat kurssit kiltatoiminnan ohella ovat kovat. Ne aiheuttavat henkistä pahoinvointia", Tietokilta ry:n (TiK) viime vuoden puheenjohtaja Otto Hilska kertoo.
Vuonna 2004 aloittanut Hilska valitsi vastuutehtävät opiskelujen yli ja keräsi opintopisteitä hitaampaa tahtia, noin 15 lukukauden aikana. Vuosi opetti kuitenkin käytännön asioita, joita matematiikan tunneilta ei saa.
"Huolestuttaa suunta, jossa ei ole aikaa panostaa mihinkään muuhun kuin opiskeluun", hän pohtii.
TiK:n jäsenmäärä on hieman laskenut, mutta syynä voi olla yhtä hyvin pienentyneet sisäänottomäärät kuin rankka opiskelu.
Nykyinen puheenjohtaja Jyry Suvilehto vakuuttaa, että vanha sananlasku "yliopisto kouluttaa virkamiehen, mutta yliopistoyhteisö kasvattaa kansalaisen" puolustaa edelleen paikkaansa. Kiltojen palveluja käytetään aktiivisesti ja niillä on monia tärkeitä tehtäviä, kuten fuksikasvatus. Fuksit pitävätkin edelleen kiltatoimintaa opiskelun osana, lisääntyneestä stressistä huolimatta.
"Kuitenkaan kilta ei ole mikään isänmaa, jonka puolesta tarvitsee kaatua", Suvilehto muistuttaa kaikkia aktiiveja.
Rakennusinsinöörikillan sihteeri Nasti Korhonen on tuore tulokas kiltatoiminnassa. Viime vuonna hän toimi kiltahuoneella hengailun lisäksi myös toimihenkilönä. Toisena opiskeluvuonna hän päätti rikastuttaa sosiaalista elämää entisestään ja päätyi sihteeriksi.
"Viimeisen kahden vuoden ajan toimijoiden tilanne on ollut hyvä, nyt on menty aktiivisempaan suuntaan", Korhonen kertoo.
Fuksivuonna ainakin tuntui, että kiltatoiminta menee opiskelun edelle, hän kuittaa pelot kiltatoiminnan hiipumisesta.
Myös Informaatioverkostojen kilta Athenen varapuheenjohtaja Emma Kaupin mukaan toimijoita on löytynyt killan pienuudesta huolimatta.
"Meillä hallitus täyttyi saman tien ja paikoista sai jopa tapella. Harvoin aikaisemminkaan on ollut ongelmaa paikkojen täyttymisessä."
Syyksi hän arvelee, että pieni porukka pakotetaan heti fuksivuonna hitsautumaan yhteen. Kaikki kärsivät yhdessä, eikä stressi siksi pääse iskemään. Silti tilanne rasittaa.
"Käytännössä katsoen on laitonta, että meidän tutkinto on liian laaja. Kaikki tietää, että opinnot ovat laajempia kuin miltä ulospäin näyttää. Ei me kaikki voida olla niin tyhmiä, että ei edetä aikataulussa", Kauppi puuskahtaa.
Hän on viihtynyt opiskeluaikansa aktiivin roolissa opiskeluvauhdista huolimatta.
"Killassa oleminen on ehdottomasti plussaa, se monipuolistaa elämää. Tarvitsen myös oman ajan. Se, mitä silloin teen, ei vaikuta opiskeluun."
Vaikuttaa siltä, että kiltatoiminta säilyy ainakin vielä osana opiskelijoiden elämää. Miten jaksamisen käy tulevaisuudessa, se on jo toinen kysymys.
Hanna Hihnala