Sijaintisi: Polyteekkari > Arkisto > PT 12/2007 > Haaveena ura avaruudessa

Haaveena ura avaruudessa

Oletko sinä 30 miljoonan dollarin XPRIZE-voittaja? Missä olet 31.12.2012? Larry Page, Bill Gates ja monet muut huippujohtajat olivat parikymppisiä opiskelijoita kehitellessään ideoitaan ja yritysstrategioitaan. Mikä olisi menestysresepti menestykseen? Päämäärätietoisuus, tarmokas voitontahto ja asenne "luovuttaminen ei ole vaihtoehto" auttavat hieman. 10 % erinomaisesti suoritettuja opintoja erinomaisessa yliopistossa, 10 % rentoa energistä sosiaalista lahjakkuutta, 40 % ystäviä, kollegoita ja yhteistyökumppaneita sekä 40 % työskentelyedellytyksiä, rahoitusta, yhteistyöverkostoja ja kansainvälisiä suhteita? Varma menestysresepti on luoda oma resepti ja muistaa päivittää sitä aika ajoin.

Yksi varteenotettava vaihtoehto on tulla TKK:n AS-osastolle maanantaina 15.10.2007 klo 17-21 tutustumaan TKK:n avaruustoimintaan ja -opetukseen. Saat oivan tilaisuuden luoda kontakteja Space Masters -ohjelman ulkolaisiin ja avaruustekniikan suomalaisiin opiskelijoihin. Suomen avaruusstrategiaan ei vielä kuulu yleisökasvatus, joten vuosittaisen YK:­n World Space Week -tapahtuman strateginen tavoite Suomessa on tehdä avaruusteollisuus tutuksi niin opiskelijoille kuin veronmaksajille. Toisin kuin Suomessa, toiminta kansainvälisellä avaruussektorilla on hyvin monimuotoista ja laaja-alaista.

"It doesn´t take a rocket scientist" -sanonta jo kertoo avaruusteknologian imagosta ja arvostuksesta huipputeknologian huipulla. USA, Eurooppa, Kiina, Venäjä ja Intia eivät suunnittele 2020-luvulle miehitettyjä kuulentoja vain tuottaakseen tieteellistä tutkimusaineistoa, vaan vahvistaakseen teknologista valta-asemaansa. Avaruussektorin EADS, Boeing ja Lockheed Martin -yritysten todellinen kilpailu kohdistuu lentokoneteollisuuteen. Vaikka infrastruktuurin tuottaminen voi avaruusteollisuuden emoyhtiön tilinpäätöksessä näyttää tappiolliselta, tytäryhtiön toiminta voi olla taloudellisesti hyvin tuottoisaa. Vain parfyymiteollisuus pääsee lähelle satelliittiteknologian parissa operoivien huikean kannattavaa 100 % tulosta. Veronmaksaja voi olla tietämätön avaruusteollisuuden todellisista voittajista.

Kaikkein haasteellisimmaksi mielletty avaruusteollisuus ei kuulu vielä Suomen kansainvälistymis- ja teknologiastrategian eikä poikkitieteellisen ja -taiteellisen innovaatio- ja koulutusstrategian ydinalueisiin. Avaruussektorin ajankohtaisten tietojen ja taitojen integroiminen osaksi perus- ja yliopisto-opetusta edesauttavat tulevaisuuden yritysjohtajia ja veronmaksajia tekemään perusteltuja taloudellisia päätöksiä. Myös sellaisten yritysten, yhteisöjen ja yksittäisten opiskelijoiden toimintaa ja näkyvyyttä kansainvälisissä konferensseissa ja teollisuustapahtumissa tulisi tukea taloudellisesti, joiden tutkimusprojektit eivät vielä tänään kuulu kansallisiin hankkeisiin.

Avaruussektorillakin menestyvä vanha partnerimme Ruotsi on ymmärtänyt, että imago ja menestyksellinen brändinhallinta ovat avaintekijöitä myös avaruusteollisuudessa. Taiteilija Genbergin kuuhun lähetettävä punainen tupa on häkellyttävä hanke. Yliopiston imagon kehittäminen on haasteellista. Nobel-palkintoa ei ole helppoa saada. Moon 2.0 - The Google Lunar X PRIZE on yksi mahdollisuus osoittaa suomalaista huippuosaamista. Kun TKK-HKKK-TAIK-työryhmä voittaa yhden XPRIZE-kilpailuista, on uusi opiskelijayhteisö lunastanut siihen asetetut imagolliset toiveet ja tavoitteet.

Teksti: Toimitus ja Päivi Jukola (YK:n World Space Week)

Siirry sivun alkuun