Teekkarispeksi yhdistyksenä täyttää tänä vuonna 20 vuotta, mutta speksit ovat näytelleet tärkeää osaa teekkarikulttuurissa jo paljon sitä kauemmin. Interaktiivisen musiikkinäytelmän idea on alun perin lähtöisin Uppsalan yliopistosta, josta se kopioitiin Suomeen 1930-luvulla. Speksin arveltiin soveltuvan hyvin osaksi tempausta, sillä kumpaankin kuuluu reipasta yhdessä tekemisen meininkiä, hurttia huumoria ja kansan hauskuuttamista. Lisäksi molemmilla on mahdollista hankkia paitsi mammonaa, myös ennen kaikkea myönteistä julkisuutta tekijöilleen.
Ensimmäinen suomalainen speksi näki päivänvalon maaliskuussa 1933. Nimellä Mu-Mu-speksi kulkenut esitys oli itse asiassa Jämeräpartaisen insinöörin käskystä toteutettu spektaakkelimainen tempaus, jonka valmisteluihin osallistui yhteensä 350 alimpien kolmen vuosikurssin opiskelijaa. Määrä on suuri - etenkin suhteessa silloisiin opiskelijamääriin!
Mu-Mu kertoi teekkarimaisella veijariudellaan 30-luvun pula-ajasta, ja pääsylippuinakin toimivat silloiseen kananmunapulaan kantaa ottaen puusta sorvatut kananmunat. Esityspaikkana oli Wanhan Polin eli nykyisen Hotelli Linnan juhlasali, johon sisäänkäynti onnistui kätevästi tarkoitusta varten rakennetun pitkän liukumäen kautta. Tempaus sai runsaasti julkisuutta Suomen lehdistössä, ja Uusi Suomi kirjoittikin ensi-iltaa seuranneena päivänä, että "Mu-Mu on Jämeräpartaisen Insinöörin johtama yritys teatteritaiteen uudistamiseksi sellaiseksi, että yleisö läkähtyy nauruun".
Tempauksen tavoitteena oli kerätä ylioppilaskunnalle varoja tulevaa remonttia varten sekä kartuttaa samalla Suomen olympialaisrahastoa. Vaikka näyttävyyteen panostaminen kasvattikin joidenkin mielestä kulupuolta liiaksi, päämäärään päästiin hyvin. Mu-Mu-speksin suuren suosion johdattamana teekkarispeksi on sittemmin kulkenut tempausten kanssa pitkään rinta rinnan. Speksejä on esitetty mm. seuraavien tempausten yhteydessä: Tutki-Tuumaa-Tuota (1953), Vienti turvaa tuotannon: Sampo (1960) sekä Tekniikan Suomi maailman kartalle (1964).
Speksien tärkeys ja suosio osana teekkaritempauksia osoittavat, että teekkaritempaukset eivät ole vain insinöörimäistä teknisyydellä brassailua, vaan taiteellisuus ja luovuus ovat olleet niissä aina tärkeässä osassa. Yhteistyö erilaisten osaajien välillä onkin ollut tempauksissa erittäin keskeistä opettaen samalla tempaajapolvelle toisensa jälkeen laaja-alaisia "junailutaitoja".
Nykyään speksien teko ei toki ole enää teekkarien yksinoikeus, vaan niiden toteuttaminen viihdyttää myös vaikkapa oikeus- tai kauppatieteiden ylioppilaita. Ja koska yhteistyössä on voimaa, kenties saamme tulevaisuudessa nauttia myös AYY-speksin poikkitieteellisestä huumorin kukinnasta. Uusi ylioppilaskunta lieneekin otollinen kasvualusta uudelle yhteiselle kulttuurille aina spekseistä jopa tempauksiin!
Tempaajat