POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Suomi nappasi 4 mitalia

Hiihtäjät eivät päässeet universiadeihin

Rockettes harjoittelee kilpailuohjelmaansa Helsingin jäähallilla ennen kilpailuja.

Suomen joukkue saavutti kaksi hopeaa ja kaksi pronssia talviuniversiadeissa. Joukkue jäi niukasti joukkueen viiden mitalin tavoitteesta Kiinan Harbinissa järjestetyissä opiskelijoiden talviolympialaisissa.
Hopeaan ylsivät muodostelmaluistelujoukkue Rockettes ja lumilautailija Pekka Ruokanen Big Airissa. Pronssia saivat naisten jääkiekkojoukkue ja taitoluistelija Kiira Korpi.
"Aika tarkkaan oli tiedossa, mistä mitaleita voitiin odottaa. Jos lumilautailu olisi mennyt nappiin, olisi voinut tulla vielä toinenkin. Ainoa, mikä jäi hiukan kaivelemaan, oli se, ettei tullut sitä kultamitalia", joukkueen johtaja Jukka Tirri kommentoi.
Mitalitaulukossa Suomi pääsi 16. sijalle kaikkiaan viidenkymmenen joukkueen joukosta. Taulukon kärkeen nousivat Kiina (18 kultaa, 18 hopeaa ja 12 pronssia), Venäjä (18 kultaa, 14 hopeaa ja 19 pronssia) ja Korea (12 kultaa, 7 hopeaa ja 9 pronssia).
Suomalaislautailijat sijoittuivat pistesijoille kovatasoisessa halfpipe-kisassa Harbinissa. Saana Pehkonen sijoittui naisten finaalissa viidenneksi, ollen paras kiinalaisten laskijoiden jälkeen. Miesten halfpipessa Pekka Ruokanen sijoittui kuudenneksi aasialaisten jälkeen.
Muodostelmaluistelun voitti Ruotsin Team Surprise. Suomen Rockettesin jälkeen kolmanneksi sijoittui Venäjä. Surprise otti revanssin, kun se MM-kilpailuissa vuosi sitten oli hävinnyt kullan Rockettesille.
"Lyhytohjelmassa yksi luistelija kaatui ja kaatoi toisen mennessään. Siinä se oli se ratkaisu", Tirri harmittelee kirkkaamman mitalin menetystä.
Yksinluistelussa Kiira Korpi hävisi kahdelle japanilaiselle, Yukari Nakanolle ja Nana Takedalle. Kärkikolmikosta kukaan ei onnistunut luistelemaan puhdasta vapaaohjelmaa vaan kaikki joutuivat helpottamaan hyppyjään.
Ensimmäisen päivän lyhytohjelman jälkeen Korpi oli johtanut kilpailua yli kuudella pisteellä. Toisen päivän vapaaohjelma ei enää kantanut. "Hänellä oli ollut loukkaantumisia alkuvuodesta, joten hän pääsi vasta tammikuussa aloittamaan kauden."
Naisten jääkiekossa Kanada vei voiton ja Kiina hopeaa. Pronssia saaneen Suomen jääkiekkojoukkueen teemana oli "raikkaus, reippaus ja rohkeus". "Hyvin he onnistuivat sitä teemaa toteuttamaan. Joukkuetekeminen oli hyvin ammattitaitoista. Pienestä jäi kiinni, että he olisivat päässeet finaaliin."
Harbinin kisoihin saapui yhteensä yli kaksituhatta urheilijaa noin viidestäkymmenestä maasta. Suomen joukkueessa oli 56 kilpailijaa.
Suomen miesten jääkiekkojoukkue ei osallistunut kisoihin taloussyistä. Suomessa päätettiin, että naisten joukkue sai edustaa Suomea, kun naisten jääkiekko otettiin lajeihin mukaan ensimmäistä kertaa universiadien historiassa.
Tällä kertaa Opiskelijoiden Liikuntaliitto (OLL) ja Suomen Jääkiekkoliitto halusivat osallistua universiadeihin naisten joukkueella, kun naisten jääkiekko oli ensimmäistä kertaa kisojen ohjelmassa. Molempien joukkueiden lähettäminen kisoihin olisi tullut liian kalliiksi.
Suomen hiihtolajien urheilijat jäivät myös pois Kiinasta osittain samaan aikaan järjestettyjen pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisojen, osittain Hiihtoliiton vaikean taloustilanteen vuoksi. "Hiihtolajeissa olisi voinut odottaa menestystä, jos olisimme saaneet parhaimmistoa sinne mukaan."
"Aika monet parhaista urheilijoista melkein lajissa kuin lajissa on opiskelijoita tänä päivänä", Tirri toteaa. Suomen Pekingiin lähteneestä olympiajoukkueesta 70 prosenttia oli korkeakouluopiskelijoita tai valmistuneita.
Universiadien historia on jo pitkä. Niitä on järjestetty vuodesta 1959 alkaen parittomina vuosina. Opiskelijuus on yhdistänyt urheilijoita myös silloin, kun kylmä sota on erottanut itäblokin ja länsimaat toisistaan.

Koulun penkiltä jäälle

Kemiallisen tuotannon suunnitteleminen ja muodostelmassa luisteleminen vaativat erilaista keskittymistä, mutta TKK:n Process Systems Engineering (PSE) -ohjelmassa opiskeleva Venla Kuuluvainen kuuluu kahdenkymmenen luistelijattaren Rockettes-joukkueeseen.
Joukkueen Kiinassa esittämän vapaaohjelman teemana oli Galadrielin tarina teoksesta Taru sormusten herrasta. "Se on aivan ihana, musiikit ovat musikaalista. Se on naisellinen ja voimakas." Lyhytohjelman teemana oli mustasukkaisuus. "Se on dramaattinen ja vaatii esittämistä, jotta se tulee katsomoon asti."
Yleisö ei osannut kuitenkaan näyttää suosiotaan. Kiinassa laji on uusi eivätkä katsojat tajunneet taputtaa. "Loppunäytös oli loppuunmyyty, ja silloin he taputtivatkin aika paljon. Siellä oli vapaaehtoisia, jotka kävelivät katsomon edessä kiinankielisten paperikylttien kanssa. Päättelimme, että niissä luki ´taputtakaa´ ja ´olkaa hiljaa´."
Kilpailujen ulkopuolella tilanne oli aivan toinen. Paikalliset ihmiset olivat haltioissaan suomalaisten vaaleasta ihosta ja esitysasuista meikkeineen. "Joka toinen, joka tuli vastaan, halusi ottaa kuvan itsestään meidän kanssa. Tuli ihan filmitähtiolo."
Muiden urheilijoiden kanssa muodostui Kuuluvaisen mielestä tiivis tunnelma. "Opiskelijuus tuo yhteishenkeä ja ilmapiiriin lisää, kun kaikilla on sama lähtökohta, että kukaan ei ole ammattiurheilija."
Harjoittelun takia Kuuluvainen arvioi opintojensa kestävän seitsemisen vuotta. Harjoituksia on viikossa kaksikymmentä tuntia kuuden päivän aikana. Kisaohjelmia on harjoiteltu viime keväästä asti, eikä harjoittelu hellittänyt kisojenkaan jälkeen. Edessä on Suomen mestaruuskilpailut. "Olen luistellut 6-vuotiaasta asti, niin olen oppinut, miten saan asiat tehokkaasti tehtyä."

Janne Luotola

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 13.3.2009


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]