POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Punainen haluaa olla vihreä

Perinteinen vastakkainasettelu vasemmiston ja oikeiston väliltä puuttuu ylioppilaskunnasta tällä hetkellä kokonaan. Mutta nyt vasemmisto yrittää vallata tilaa Otaniemestä.

Kansanedustaja Maria Guzenina-Richardson julistaa.

Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan (TKY) edustajiston 45 paikasta yksikään ei ole demarilla. Espoon kunnanvaltuuston 67 jäsenestä demareita on vain yhdeksän.
"Ihmiset eivät täällä tiedä, että tällainen mahdollisuus on olemassa. Eivätkä teekkarit yleensä ole niin aktiivisia poliittisella saralla", Otaniemen opiskelijademarien puheenjohtaja Teemu Kovanen arvelee toiminnan vähyyden syyksi.
Ylioppilaskunnan Rantasaunalla istuu kymmenkunta nuorta demaria keskustelemassa keskenään sosiaali- ja ympäristöpolitiikasta. Otaniemen opiskelijademareiden (Oodi) ja Espoon demarinuorten yhteinen tapahtuma on tarkoitettu uusien illaksi, mutta suurin osa paikalle tulleista on jo toiminnassa mukana.
Muiden keskellä, sohvan selkänojan päällä istuu kansanedustaja ja Espoon kunnanvaltuuston toinen varapuheenjohtaja Maria Guzenina-Richardson ja tykittää puolueen tavoitteita sosiaalipolitiikassa.
Työn tekemiseen pitää kannustaa. Guzeninan mukaan tämä tapahtuu muun muassa pitämällä asumistuki ennallaan mutta nostamalla sen tulorajaa, jotta yhä useampi ihminen saataisiin asumistuen piiriin. Jos tukien määrää korotettaisiin, se kuluisi kallistuviin vuokriin ja menisivät suoraan vuokranantajien pussiin.
Guzenina vertailee kahta esimerkkiperhettä, joista toisen äiti tekee matalapalkkaisia töitä ja vie lapsensa päivähoitoon, ja toisen äiti on työttömänä ja hoitaa lastaan kotona. "Näiden kahden naisen tuloero on ihan muutamissa kympeissä. Tämähän ei voi olla oikein. Tämä työtön saa sen saman joka tapauksessa ja saa hoitaa vielä lastaan kotona. Jos me saadaan näiden naisten ero neljäänsataan euroon, niin silloin se työtönkin äiti varmaan menee töihin."
Guzenina jatkaa vielä, että kaikkein matalapalkkaisimpien olojen kohentaminen ja verovähennysten kohdentaminen erityisesti pienituloisille vaikuttaa parhaalla tavalla myös koko yhteiskunnan talouteen.
Taantuman aikana parasta olisi juuri pienituloisten työllistäminen. "Köyhät ihmiset käyttävät rahansa ruokaan ja kulutukseen, kun taas he, joille jää joka kuukausi tililleen tuhansia euroja, eivät kuluta enempää, vaan he säästävät sen."
Keskustelua aiheista ei ehdi myöntelyitä enempää syntyä, kun kansanedustajan on pakko ehtiä eteenpäin.
Sosiaalipolitiikasta hypätään ympäristöpolitiikkaan, kun Euroopan parlamentin jäsenen, Riitta Myllerin, erityisavustaja Jenny Lindborg kertoo, miksi päätti lähteä mukaan politiikkaan. "Kun eduskunta hyväksyi viidennen ydinvoimalan, ajattelin, että jos siellä on noin hölmöjä, niin minäkin haluan sinne."
Lindborg tutustui tasapuolisesti lähes kaikkien puolueiden ohjelmiin oikealta ja vasemmalta ja totesi, että halusi vaikuttaa myös sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen. "Demareissa vakuutettiin, että minä voin vaikuttaa puolueessa myös ympäristöasioihin - mutta sitä ei kerrottu, että se ei ole helppoa."
Muutosta on tapahtunut sittemmin suuressa ja kömpelössä puolueessa. Matti Niemi esitti, että SDP:n ydinvoimakannasta jätettäisiin pois ensimmäinen sana. Ehdotuksen muotoilu oli alun perin "Yksin ydinvoiman lisärakentaminen ei ole ratkaisu ilmastonmuutoksen torjuntaan".
Oppositiopuolueen jäsen yltyy haukkumaan nykyistä hallitusta. "Suomi on yrittänyt saada turvetta määritelmänsä perusteella uusiutuvaksi energianlähteeksi, jolloin se voitaisiin lukea mukaan energiavelvoitteeseen, jonka mukaan pitäisi lisätä 10 prosenttia uusiutuvia energianlähteitä."
Lindborg yrittää vakuuttaa ihmisiä myös siitä, että päästörajoitusten ja päästökaupan aiheuttamat taloudelliset rasitteet kääntyvät ennen pitkää voitoksi. "Ilmastonmuutoksen torjunta tulee työllistämään niin paljon, että on järkevää asettaa poliittinen vaatimus, että ohjataan sen suuntaan."
Näkemykset saavat paikalla olijat jo ottamaan kantaa aiheisiin. Suoria vastaväitteitä ei tule mutta Lindborgin tieteellinen tietämys joutuu koetukselle. Häneltä kysytään muun muassa, eikö ilmastonmuutos johdu vain auringonpilkuista ja eikö metaanipäästöjä voida hillitä syöttämällä lehmille vähemmän pierettävää rehua.
Vihreiden teekkarien hallituksen jäsen Tommi Horttana kuuntelee puheita ujuttautuneena demarien joukkoon. "Mielestäni Lindborgin ajatukset olivat kyllä vihreitä, mutta niin kuin hän itse aluksi tunnusti, uskon, että hänen ajatuksiaan on vaikea saada läpi demareissa."
Horttana sanoo oppineensa illan aikana paljon ammattiyhdistystoiminnasta sekä työttömyys- ja perusturvasta.
Uusien ilta jatkuu saunatilojen puolella. Demarien toiminta on vilkastunut viime syksyn kunnallisvaalien jälkeen, kun uusia ja aktiivisia jäseniä on ilmaantunut Oodin toimintaan ja kolme demaria on asettunut ehdolle Aalto-ylioppilaskunnan vaaleihin.
Oodin kokoontumisissa on tarkoitus puhella Otaniemen opiskelijademarien puheenjohtaja Teemu Kovasen mukaan kaikesta muustakin kuin politiikasta. "Joku voi sanoa esimerkiksi jostakin urheilutapahtumasta, että liikkuminenhan olisi hyvää ennalta ehkäisevää terveystoimintaa. Siitä on helppo siirtyä politiikkaan."

Janne Luotola

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 13.3.2009


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]