POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Aalto sekoittaa asuntopakan

Ensi vuonna ylioppilaskuntien asuntoja havittelee yli 15 000 opiskelijaa

Kolmen korkeakoulun ylioppilaskunnat pohtivat parhaillaan, miten Aalto-asuntojen jako tullaan hoitamaan. Ylioppilaskuntien edustajat ovat tavanneet kerran. "Käytännössä olemme vasta tutustuneet toisten ylioppilaskuntien käytäntöihin", TKY:n Teekkarikylä- ja järjestövastaava Mikko Ikola kertoo. "Ennen kesää pyrimme saamaan aikaan luonnoksen uudesta asuntosäännöstä, ja syksyllä sen pitää olla valmis", Ikola hahmottelee hankkeen aikataulua.
Asuntoasia ei ratkea pelkällä puheella. Kun asuntojenjaosta on päästy yhteisymmärrykseen, sähköinen asunnonhakujärjestelmä täytyy uudistaa.
"Tällä hetkellä TKY:n asuntoja haetaan internetistä osoitteesta campus.tky.fi, jonne täytetään tietoja sähköisesti. KY:llä on käytössä samantapainen järjestelmä. Tarkoitus on, että uudessa ylioppilaskunnassa kaikkia asuntoja voi hakea yhden keskitetyn systeemin kautta."
"Onneksi kävi ilmi, että sama henkilö on koodannut TKY:n ja KY:n asunnonhakujärjestelmät", Ikola mainitsee. Se helpottaa huomattavasti sivustojen yhdistämistä, minkä pitäisi tapahtua syksyn aikana. "Tarkoitus on, että vuodenvaihteessa asuntoja voi hakea uuden järjestelmän mukaisesti."
Ennen kuin päästään vuodevaihteeseen, täytyy ratkaista monta periaatteellista asiaa. Aalto yhdistää kaksi ylioppilaskuntaa, joilla on asuntoja, ja Taideteollisen korkeakoulun ylioppilaskunnan TOKYOn, joka ei tarjoa opiskelijoilleen asuntoja. Aalto-ylioppilaskunnan myötä myös taideopiskelijat saavat oikeuden hakea ylioppilaskunnan asuntoja. "Tietysti on tärkeää, että kaikki asunnot saadaan kaikkien opiskelijoiden käyttöön", toteaa Taideteollisen korkeakoulun ylioppilaskunnan koulutuspoliittinen vastaava Aki Ahonen. Käytännössä taideopiskelijoiden asunnontarve on kuitenkin hieman erilainen kuin teekkari- ja kylteriopiskelijoilla. "Meidän opiskelijamme ovat vähän vanhempia kuin yliopistoissa keskimäärin, joten monilla on jo asunto. Lähinnä asuntoa tarvitsevat ne, jotka muuttavat muualta", Ahonen selittää.
Käytännössä Aalto-yliopiston lisääntynyt asunnonhakijamäärä kirpaisee eniten KY:tä. Kyltereillä on teekkareita enemmän asuntopaikkoja ylioppilaskunnan jäsenmäärään suhteutettuna. Kauppakorkeakoulun opiskelijoista 37 prosenttia asuu ylioppilaskunnan asunnossa, kun teekkareilla vastaava luku on 20 prosenttia. Aalto-yliopistossa ylioppilaskunnan asuntopaikkoja riittää noin 22 prosentille opiskelijamäärästä.
Kaikki ylioppilaskunnat katsovat, että asuntojen sijainti on keskeinen asia. "Kun korkeakoulut ovat ainakin toistaiseksi eri paikoissa, niin se pitäisi ottaa jotenkin asuntojen myöntämisessä huomioon", Ikola sanoo. KY:n hallituksen puheenjohtaja Matti Parpala on samaa mieltä. "On ihan selvää, että uuden asuntosäännön pitää huomioida se, missä opiskelija opiskelee. Tämä on keskeinen asia. Meille on tärkeää, että myös tulevaisuudessa pystyy hakemaan asuntoa kohteen mukaan."
Tällä hetkellä kylterit pystyvät hakemaan asuntoa siitä osasta Helsinkiä, missä haluaisivat asua. KY:llä on asuntoja ympäri kaupunkia Vuosaaresta Leppävaaraan. Vapuksi on valmistumassa himoittu keskustakampusasuntola Arkadiankadulle. Teekkareilla tilanne on toinen. Leppävaaran asuntoja lukuun ottamatta opiskelija-asunnot on keskitetty Teekkarikylään Otaniemeen. TKK:n opiskelijat hakevatkin asuntoa ensisijaisesti asuntotyypin, eivät osoitteen perusteella.
Olennainen ero ylioppilaskuntien asunnoissa on myös se, että valtaosa KY:n asunnoista on yksiöitä. TKY:llä yleisin asuntotyyppi on soluasunto.
Eikä unohdeta sitä kaikkein tärkeintä eroa: TKY:n soluasunnoissa käy kerran viikossa siivooja.

 

Melkein merenranta-asunto

Kaj Franckin katu 4, KY:n asunto

Arabianrannassa Kaj Franckin kadulla talon seinästä kasvaa puu. "Se on pronssia", kertoo kuitenkin kauppatieteiden opiskelija Pasi Väänänen kotitalostaan. Porraskäytävään upotettu puu on osa taidekerrostalon harkittua ulkonäköä.
Väänänen muutti KY:n yksiöön Arabianrantaan heti, kun talo valmistui vuonna 2006. Sitä ennen hän asui vapailta markkinoilta hankitussa kämpässä.
"Täältä oli helppo saada asunto, koska kerralla jakoon tuli 111 uutta kämppää", Väänänen kertoo. Hän on viihtynyt yksiössään hyvin, vaikka opiskelupaikka ei ole aivan vieressä. Raitiovaunulla pääsee kuitenkin keskustaan 25 minuutissa.
Viidettä vuotta opiskeleva Väänänen on ehtinyt jo perustaa oman firman. Valmistuminen on niin lähellä, että mies uskoo seuraavan muuton tapahtuvan omaan asuntoon.
"Tämä on rauhallista ja viihtyisää seutua", Väänänen kehuu asuinpaikkaansa. On mukavaa, kun vastaan tulee lapsiperheitä eikä örveltäviä humalaisia, kuten entisen asunnon läheisyydessä Alppilassa. "Lisäksi lähellä on futis- ja tenniskenttä." Ja tietysti se merenranta.

 

Kaverit pitävät Teekkarikylässä

Otakaari 18, TKY:n asunto


"Tuparit olivat pari viikkoa sitten", kertoo informaatioverkostojen opiskelija Sofi Weckman. Se selittää kirjahyllyyn näyttävästi esille laitetun Jägermeister-minipullojen kokoelman.
Weckman asuu neljän hengen solussa Otaniemessä yhdessä ystäviensä kanssa. "Asuin aikaisemmin kahden hengen solussa, mutta kun kaverien luota vapautui huone, hain sitä." Vaihto yhdestä solusta toiseen sujui helposti sisäisenä siirtona.
"Viihdyn täällä tosi hyvin", Weckman sanoo. Talo on uusi ja siisti, ja kaverien kanssa on mukavaa asua. Weckman ei tosin ehdi olla paljon kotona, sillä hän aloitti syksyllä opiskelun myös Hankenilla.
"Voisin olla kiinnostunut muuttamaan, jos keskustasta saisi asunnon", Weckman pohtii. "Olisihan se kiva, jos niitä tulisi tarjolle Aallon myötä." Todennäköisempää kuitenkin on, että teekkari pysyy Teekkarikylässä. "Koulu on niin lähellä." Ja toiseen kouluun vie bussi numero 102, jonka pysäkki on lähestulkoon Weckmanin ikkunan alla.

Hannele Okkonen

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 13.3.2009


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]