POLYTEEKKARI - POLYTEKAREN
 
 

Pääkirjoitus: Jäävätkö yliopistojen menot yritysten maksettaviksi?

Opetusministeriön uuden yliopistolakiesityksen on moitittu palvelevan elinkeinoelämän etua. Jokin on kuitenkin vinossa, sillä jopa Aalto-korkeakoulusäätiö esittää esityksestä pelkonsa:
"Valtion rahoitusta ei saa vähentää se, että yliopisto saa täydentävää rahoitusta tai pääomatuottoja."
Tätä on myös yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoidenkin syytä pelätä.
Korkeakoulujen saamat lahjoitukset ovat nimenomaan lahjoituksia - ylimääräistä rahoitusta, jolla yritetään tukea paremmin aloja, joita yksityiset tahot haluavat edistää enemmän. Valtio ei voi luistaa vastuustaan korkeakoulujen pääasiallisena rahoittajana eikä voi olettaa, että kukaan yksityinen taho ottaisi vastuun koulujen ylläpitämisestä.
Säätiöyliopiston lain säätämisessä vaikuttaa syntyvän tilanne, jossa yritykset saavat valtaa ohjata rahoitusta ja valtio voi tiukentaa rahahanojaan. Pahinta ei ole yliopiston henkilökunnan ja opiskelijoiden jääminen taustalle vaan se, että opetusministeriö näyttää ottaneen jopa yritysmäisemmän linjan kuin elinkeinoelämän edustajat.
Kun yritykset alkavat osoittaa yhteiskuntavastuutaan, valtio alkaa näemmä osoittaa yhteiskuntavapauttaan.
Yliopistojen rahoituksesta 64 prosenttia tulee suoraan valtiolta, TKK:n rahoituksesta 53,6 prosenttia. Jos maassa aiotaan säilyttää nykyisen laajuinen yliopistokoulutus, rahoitusta on lisättävä, kuten Suomen ylioppilaskuntien liitto vaatii.
Voi tietenkin olla, että valtio pitää kiinni myös omasta osuudestaan korkeakouluopetuksen rahoituksessa. Jos valtio ei luistakaan vastuustaan, herää kysymys, mihin koko yliopistouudistusta tarvitaan? Ilmeisesti siihen, että korkeakoulujen johdolla ei uudistuksen jälkeen ole enää entisenlaista valtaa päättää oman korkeakoulunsa sisäisestä resurssien jaosta.
Kokonaan toinen kysymys on se, tarvitaanko maassa nykyisen laajuista korkeakoulututkinnon suorittanutta väestönosaa, jos tälläkään hetkellä kaikille ei riitä töitä. Ehkä tässä ongelmassa valtion ohjaus on perusteltua, jos yliopistot eivät itse tunnusta yhteiskuntavastuutaan:
Jos kouluttaa, täytyy myös taata työelämässä koulutusta vastaavaa työtä.

Janne Luotola

Siirry sivun alkuun

Päivitetty 13.2.2009


tulostusversio
 
 
Polyteekkari —
Suomen paras teekkarilehti
Jämeräntaival 7 A, 02150 Espoo,
puh. (09) 468 3307
[email protected]