Jossakin vaiheessa se on edessä. Yleinen asevelvollisuus korjaa miehet pois koulunpenkiltä. Hyvät neuvot ovat tarpeen, jos haluaa hyötyä tähänastisista opinnoista siviili- tai varusmiespalvelustehtävän valinnassa sekä opiskeluissa ja työelämässä palveluksen jälkeen.
TKK:uun voi hakea siviilipalvelusmieheksi
TKK:ssa ei ole virallisesti nimettyjä siviilipalvelustehtäviä. Siviilipalveluslain tarkoituksena ei ole käyttää siviilipalvelusmiehiä pysyvänä järjestelynä työtehtävien hoidossa. Käytännössä kuitenkin siviilipalvelusmiehiä on sijoitettu yksiköihin, kun jokin laitos on hakenut sopivaa tutkijaa, tutkimusapulaista tai työntekijää hallinto-, kirjasto- tai it-tehtäviin.
TKK:lla on ollut palveluksessa jo tohtoriksi väitelleitä tohtoreita mutta nykyään siviilipalvelusmiesten keski-ikä on laskenut kolmenkympin kieppeiltä lähemmäs kahtakymmentä, jolloin sivareilla ei ole pohjalla välttämättä mitään tutkintoa.
Tällä hetkellä TKK:ssa suorittaa palvelustaan neljä sivaria, joiden iät vaihtelevat 20:n ja 30:n molemmissa ääripäissä. Vuosi sitten sivareita oli korkeakoululla vielä 11, aikaisempina ennätysvuosina yli parikymmentä.
TKK:uun voi päästä suorittamaan siviilipalvelusta ottamalla yhteyttä siihen paikkaan, jonne haluaa palvelukseen.
Opiskelumielessä palveluksesta ei voi hyötyä. Laki ei kiellä palveluksen suorittamista omassa oppilaitoksessa mutta työtehtäväksi ei saa määrätä opintojen harjoittamista.
"Mielestäni haittavaikutukset ovat opiskelun kannalta samankaltaiset intissä ja sivarissa: opintoja ei voi suorittaa täysipäiväisesti", siviilipalvelusmiehistä vastaava TKK:n erikoissuunnittelija Jukka Korhonen arvioi.
Teekkarisivareiden puheenjohtaja Otto Vehviläinen toteaa opiskelun olevan kuitenkin mahdollista vapaa-ajalla ja jopa palvelusajalla, jos palveluspaikassa joustetaan esimerkiksi tenttien kohdalla.
Palvelus käsittää viisi kahdeksantuntista työpäivää viikossa, joten loppuaika jää vapaaksi. "Jos asuu pääkaupunkiseudulla, pystyy kohtuullisesti suorittamaan opintoja esimerkiksi lauantaitenttien avulla. Lähinnä ongelmaksi voi muodostua se, että kokopäivätyön jälkeen ei välttämättä hirveästi vaan nappaa ottaa sitä koulukirjaa esiin."
Palveluspaikaksi Vehviläinen suosittelee teekkarille jotakin, jossa tietoteknisistä taidoista on etua. "Kaikki kuntien, yliopistojen tai valtion atk-tukitehtävät ovat helppoja valintoja sen suhteen, että ammattitaitoa alaan löytyy ainakin tarpeeksi. Jotkut onnekkaat ovat välillä päässeet johonkin ihan oikeasti omaan alaan liittyvään tutkimustehtävään."
Teekkari voi pyrkiä tekniselle alalle intissä
Teekkari voi astua varusmiespalvelukseen kesken opintojen tai niiden jälkeen. Mieleisiä palvelustehtäviä hakiessa opinnoista
TKK:ssa on epäsuorasti hyötyä. "Johtajakoulutukseen hakiessa siitä on etua, kun on jo mennyt monen siivilän läpi: päässyt ylioppilaaksi ja sisään TKK:uun. Se jo antaa valmiuksia, joita monella muulla ei ole", pääesikunnan tiedotuspäällikkö Eero Karhuvaara vinkkaa.
Palveluspaikoista teknisimmät ovat Karhuvaaran mukaan ilmavoimat, joissa on sekä tietoteknisiä että mekaanisia tehtäviä. Ilmavoimissa tulenjohto-, viesti-, kone- ja aseala soveltunevat hyvin teekkareille.
Opinnot ovat hyväksyttävä syy lykätä palvelukseen astumista. Opintoja palveluksessa ei pysty suorittamaan edes vapaa-aikana. "Palvelus on niin tiivistä, että tentteihin lukeminen on erittäin hankalaa. En suosittele. Muuten kärsivät tenttisuoritukset, palvelus ja sitä myöten koko ihminen."
"Jos tekee sivarin oman alan hommissa, näkisin sen useimmiten enemmän ammatillista kehitystä edistävänä kuin asepalveluksen normaaliyksikössä", TKK:n opintopsykologi Timo Tapola pohtii.
Tapola suosittelee palvelukseen astumista kesällä, jolloin se häiritsee vain yhtä lukuvuotta. Kesken opintojen suoritettava palvelus voi aiheuttaa kuitenkin ongelmia.
"Ensimmäinen ja minusta isoin ongelma on, että opiskelukaverit, joita on opiskelun alun aikana saanut, menevät jatkossa eri tahtia, joten vertaisryhmän tuki heikkenee", Tapola arvioi. "Toinen on asioiden unohtuminen asevelvollisuuden suorittamisen aikana, mikä voi heikentää opiskelutehoa."
"Intti ei haittaa opiskeluja, vaan antaa terveelle nuorelle aikaa kehittyä fyysisesti ja henkisesti johtajana ja tiimin jäsenenä. Varusmiespalvelus on erittäin positiivinen kokemus ja sitä voi hyvin mielin suositella kaikille sukupuoleen katsomatta", Teekkarireserviläisten päällikkö Joonas Hakkila sanoo.
Hakkila korostaa, että intissä oppii stressinsietoa, saa elinikäisiä kaverisuhteita, kehittyy vastuun ottamisessa, ryhmässä tekemisessä ja sosiaalisissa taidoissa.
Erikoispestejä, jotka sopisivat juuri teekkareille, riittää hyvin marginaaliselle joukolle. Sellaisia ovat ainakin elektronisen sodankäynnin koulutus ja lentoteknillinen aliupseerikurssi. Toisaalta monissa aselajeissa vaaditaan laskupäätä kuten tykistössä tulenjohdossa ja pioneerien konejoukkueissa.
Janne Luotola