Etusivulle




Kestävä kampus vielä kateissa
Anna-Maria Mäki-Kuutti


Tänä aamuna raitiovaunupysäkin setä ei dyykannut roskiksesta pulloja vaan poimi maassa lojuvat irtoroskat ja kantoi ne keräysastiaan. Onko setä katoava luonnonvara?

Käsi ylös: kuka EI haluaisi asua, opiskella ja työskennellä puhtaassa, viihtyisässä ja turvallisessa elinympäristössä? Tyhmä kysymys.

Periaatteessa useimmat kannattavat ekologisesti kestävää kehitystä ja kantavat huolta ympäristön tilasta. Käytännössä kuitenkin kestävän kehityksen ja ympäristönsuojelun periaatteiden toteuttaminen osoittautuu usein suunniteltua työläämmäksi, kalliimmaksi ja hitaammaksi prosessiksi.

Opetusministeriö velvoitti Suomen korkeakoulut suunnittelemaan omat kestävän kehityksen ohjelmansa vuoden 1996 loppuun mennessä. Tavoitteena oli tietoisuuden lisääminen ympäristöasioista sekä ekologisesti kestävän kehityksen toimiminen koko yliopistoyhteisössä, myös muussa korkeakoulun toiminnassa kuin opetuksessa ja tutkimuksessa.

Missä viipyy TKK:n ympäristöstrategia?

TKK:ta ei voi syyttää ainakaan imagoa kiillottavasta viherpesusta – korkeakoululla kun ei ole tähän päivään mennessä ollut varsinaista ympäristöohjelmaa lainkaan.

”TKK:n virallinen ympäristöstrategia rajoittuu Tila- ja turvallisuusasiain toimistossa laadittuihin kiinteistönhoitoa koskeviin ympäristöohjeisiin”, kertoo Kehittämisyksikön suunnittelupäällikkö Kaisa Ala.

Hallintojohtaja Esa Luomala vahvistaa asian: ”Tämän vuoden joulukuussa on hallitukseen tulossa ensimmäinen kestävän kehityksen strategiapaperi. Hyviä käytäntöjä olemme toki kehittäneet jo vuosia.”

Kehittämiseen on saatu aineksia muun muasssa ympäristösuojelulaboratorion opiskelijatöistä.

Laboratorioinsinööri ja työsuojelupäällikkö Lasse Wallius on vastannut jätteiden lajittelusta ja kierrätyksestä TKK:n kiinteistöissä.

”Meillä käytännöt ovat syntyneet tarpeista lähtöisin. Kaikki alkoi jätteidenkäsittelystä”, Wallius kertoo. ”Lajittelemme paperin, pahvin, kartongin, lasin, metallin ja biojätteen erikseen. Lisäksi keräämme talteen ongelmajätettä kuten akkuja ja ladattavia paristoja.”

Keräyspisteitä on sijoitettu päärakennukseen sekä tietyille osastoille, mutta ne ovat kaikkien yhteiskäytössä. Otakaari 5:een vuokrattiin juuri yhteinen energiajätteen keräysastia.

TKK:n suurimmissa yksiköissä jäteasioista vastaavat ympäristöyhdyshenkilöt. Ylioppilaskunnassa opis­kelija-asumiseen, joukkoliikenteeseen ja opiskelijaruokailuun liittyviä asioita hoitaa TKY:n sosiaalipoliittinen sektori ja Teekkarikylän omia asuntoja ja kiinteistöjä hoitaa kyläsektori.

Lisää
>> PT 11/2002: UniCafe muistutti biojätteestä energiansäästöviikolla