Etusivulle




Littua keski-ikäiselle opiskelijakylälle
Minna Ahola


Otaniemen Teekkarikylää vuosina 1952-1969 johtanut teekkari h.c. Ossi Törrönen pääsee vihdoin tarjoamaan itse valmistamaansa littua Teekkarikylän 50-vuotisjuhlien vieraille.

"Vuosikymmeniä kestäneen uurastuksen sekä hellittämättömän prosessi- ja maistelukokeilun tuloksena, johon lukuisat teekkaripolvet ovat auliisti antaneet suuriarvoista asiantuntija-apuaan, katson nyt päässeeni littutuotannossani sellaisiin saavutuksiin, että voin perustelluksi säätää seuraavaa: Teekkarikylän 50-vuotisriemujuhlan vääjäämättömästi lähestyessä on tullut aika ryhtyä esivalmisteluihin. Siksi olen nyt päättänyt osallistua tähän riemujuhlintaan tarjoamalla kutsu- ja kunniavieraille itse valmistamaani littua. Lupaukseni vakuudeksi luovutan täten Teekkarikylän kylähallituksen huostaan ja vastuulliseen valvontaan mukana seuraavat 2 (kaksi) alkuperäistä littupulloa käytettäviksi em. riemujuhlassa 13.05.2002."

Näin kirjoitti legendaarinen Ota-Ossi, Teekkarikylän sielunpaimen Ossi Törrönen 20 vuotta sitten. Kukan päivänä 13. toukokuuta 2002 Otaniemen punatiililähiö, Teknillisen Korkeakoulun Ylioppilaskunnan Teekkarikylä täyttää 50 vuotta. Nykyisten teekkarisukupolvien suureksi iloksi jo 87 vuoden kunniakkaaseen ikään yltänyt Törrönen tulee henkilökohtaisesti kunnioittamaan kylän 50-vuotissyntymäpäivää ja lunastaa säädekirjassaan antamat lupauksensa.

Kolme päivää juhlahumua
Kunniavieraina nähdään myös mm. Teknillisen korkeakoulun rehtori Paavo Uronen puolisoineen sekä Teekkarikylän kunniatalonmies, juhlapamauttaja presidentti Martti Ahtisaari ja rouva Eeva Ahtisaari. Hetki tosin ehdittiin pelätä, ettei presidentti ymmärtäisi jättää juhlan kanssa päällekkäin menevää Jeninin vierailua väliin.

Kukan päivän viesti luovutetaan sosiaali- ja terveysministeri Maija Perholle Helsingin Kauppatorilla maanantaina puoliltapäivin. Sen jälkeen juhlat keskittyvät Teekkarikylään erityisesti Servin Mökin ympäristöön ja Polyteekkarimuseoon. Tarjolla on tervahaudan polttoa, terva- ja valokuvanäyttelyitä, Polyteknikkojen Kuoron kvartetin esityksiä, juhlajumalanpalvelus sekä taattua teekkarilaatua edustavat juhlasitsit.

Sitseistä ulos jäävät voivat surutta kerääntyä johonkin kylän saunoista, joissa ohjelmasta huolehtivat mm. TKY:n metalliklubi Mökä ja elokuvakerho Montaasi. Saunakulttuuria on kyläjuhlan kunniaksi harrastettu erityisellä intensiteetillä jo edellisen viikonlopun ajan.

Nylon-sukilla opiskelija-asuntoja
Ossi Törrönen oli ensimmäisten joukossa muuttaessaan Teekkarikylään sen valmistuttua vuonna 1952. 1940- ja 50-lukujen teekkareiden mahtavan panoksen ja rajattoman mielikuvituksen ansioista Teekkarikylä nousi pystyyn pääosin opiskelijavoimin. Arkkitehtonisesta suunnittelusta vastasivat Heikki ja Kaija Sirén sekä Alvar Aalto. Rahaa rakennuttamiseen teekkarit keräsivät mm. aloittamalla appelsiinien ja nylon-sukkien tuonnin sodanjälkeiseen lama-Suomeen.

Teekkarikylä valmistui myös parahiksi toimiakseen Suomen ylpeyden, vuoden 1952 Helsingin olympialaisten kisakylänä. Teekkarikylä on toiminut kisakylänä monesti olympialaisten jälkeenkin ja saa kunnian seuraavan kerran yleisurheilun MM-kisoissa elokuussa 2005.

Lisää tietoa kylän syntymäpäivien ohjelmasta löytyy osoitteesta http://www.tky.hut.fi/kyla50. Kuva

Jämerän kivekset tukevasti Otaniemen kallioperään pultattuina. Kivet ovat peräisin TKY:n ensimmäisen ylioppilaskuntatalon, (Vanhan) Polin, porraskäytävän puretuista pilareista. Vuonna 1903 valmistunut Poli on Helsingin ensimmäinen harmaagraniittilinna ja TKY:n ensimmäinen suuri rakennusprojekti.


Kuva
Jämeräntaival 3 on rakennettu jatkosodan pommituksissa tuhoutuneen Neuvostoliiton suurlähetystön tiilistä. Teekkaritempauksella kaikkiaan 800 000 tiiltä puhdistettiin ja kuljetettiin Helsingistä Otaniemeen talon rakennusmateriaaliksi. TKY:n juhlavuoden banderolli muistuttaa ohikulkijoita vuonna 2002 vietettävistä ylioppilaskunnan 130- ja Teekkarikylän 50-vuotisjuhlista.


Kuva
Ossi Törrösen elämän liikuttavin syntymäpäivä, 70-vuotissynttärit 1985.


Lisää
>> PT 07/2002: Kukan päivän viesti alkoi paketista
>> PT 07/2002: Ossin terveiset