Etusivulle




TKY järjesti kesyn mutta iloisen vaalipaneelin
Elina Mattila, kuvat Sanna Saastamoinen


Teekkareiden virallinen eduskuntavaalipaneeli saavutti huippusuosion, ja osa kuulijoista joutui seisomaan salin laidoilla.

Kuva


Skandaali koettiin heti paneelin alussa. Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki jätti saapumatta paikalle, koska hän oli lupautunut kahteen paneeliin samanaikaisesti. Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan vaalipaneeli Vanhalla vei voiton.

Tästä eteenpäin TKY:n järjestämä aatteiden mittelö sujui kiltisti. Virallisessa vaalipaneelissa ei koettu lähimainkaan sitä tunteiden paloa ja kiivautta, jota television vaalitentit ovat tulvillaan. Väkeä ja tunnelmaa TKK:n E-salissa kyllä riitti; pelkästään istumapaikoilla jökötti arviolta sataseitsemänkymmentä katselijaa. Yleisö reagoi spontaanisti tilaisuuden kohokohtiin.

Teekkareiden omaan vaalipaneeliin oli kutsuttu kuusi eri puolueiden edustajaa, Arhinmäkeä tuurasi Vasemmistoliiton Jussi Saramo. Muut panelistit olivat demareiden Susanna Rahkonen, keskustan Tanja Karpela, kokoomuksen Marjo Matikainen-Kallström, vihreiden Anni Sinnemäki ja ruotsalaisten Martina Meinander. Kaikki keskustelijat olivat suhteellisen nuoria – ikähaitari ulottui Saramon 23:sta Matikainen-Kallströmin 38:aan vuoteen.

Näkemyserot esiin

Kansanedustajaehdokkaat olivat valinneet tilaisuuteen rauhallisen tyylin. Kukaan ei keskeyttänyt toista, ja ehdokkaiden huulilta pääsi välillä latteuksia, joihin muut eivät tarttuneet. Omintakeisuutta kyllä tavoiteltiin. ”Myöhästyn helposti kaikista paikoista, mutta tajuan asioita”, väläytti Sinnemäki, kun panelisteja pyydettiin kertomaan itsestään yksi hyvä ja yksi huono puoli.

”Tulen toimeen kaikkien kanssa, jopa kokoomuslaisten”, mainitsi Saramo.

Karpela turvautui makuuhuonehuumoriin: ”Kun Saramo aloitti, että tulee hyvin toimeen kokoomuslaisten kanssa, niin en minäkään siinä ihan huonosti ole onnistunut.”

Varsin hauskaksi vaalipaneeli yltyi, kun puheenjohtaja Jani Turku kehotti panelisteja ottamaan esiin ”digitaaliset näyttölaitteet”. Ehdokkaat nostivat vihreää tai punaista pahvilappua Turun esittämille väitteille. Näkemykset olivat pitkälti puoluerajojen mukaiset. Yhtä mieltä oltiin muun muassa siitä, että ulkomaalaisia pitäisi ottaa Suomeen lisää ja ettei sukupuolten tasa-arvoa ole saavutettu. Väittämä ”pidän uudemmasta ranskalaisesta torvimusiikista” pyrskäytti ehdokkaat nauruun, mutta mielipiteet saatiin siinäkin esiin.

TKK:n oma opiskelija Meinander erottui joukosta omien sanojensa mukaan ”nuorena ja innokkaana”. Yleisö olisi saanut jättää pakkoruotsi-huutelunsa vähemmälle.

Poliittista painia

Vaalikeskustelun aiheita olivat muun muassa koulutuspolitiikka, valtion osuus asuntotuotannossa, tuloerot ja tuloverot. Karpela ounasteli veroalea, mihin Saramo kiiruhti vastaamaan: ”Täytyy ihmetellä keskustapuoluetta. Tehdään neljäksi vuodeksi lupauksia, ja sitten ne vanhenevat kahdessa kuukaudessa.”

”Minun kotikasvatus on sellainen, etten minä noin nuoren miehen kanssa lähde kiistelemään”, totesi Karpela korostetun leikkimielisesti.

Tasa-arvo ja naisten asepalvelus kirvoittivat panelistien kielenkantoja. ”Sellainen elokuva on, missä Arnold Schwarzenegger on synnyttänyt”, huomautti Sinnemäki naisten ja miesten fyysisestä erilaisuudesta. Hän arveli, että Suomessa voisi tulevaisuudessa olla molemmille sukupuolille tarkoitettu yhdyskuntapalvelu, jonka vain jotkut suorittaisivat aseellisena.

Karpela saattaisi hyväksyä sukupuolikiintiöt. ”Vähän valistusta ja asennekasvatusta, ei se pahaa tee sekään”, hän tarjoili lääkkeeksi tasa-arvon tilaan.

Rahkonen sanoi, että Ruotsissa vaaditaan jo talouselämänkin johtopaikoille kiintiöitä. ”Siihen suuntaan meilläkin ollaan menossa”, hän povasi.

”En itse halua olla se kiintiönainen missään johtokunnassa”, kommentoi Matikainen-Kallström.

”Mistä tiedät, ettet ole”, vastasi Rahkonen.

”Minä olen kuulemma se kiintiömies täällä tänään”, sanoi Saramo väliin.

Karpela ilmoitti suhtautuvansa yleiseen adoptio-oikeuteen erittäin myönteisesti. ”Hyvä äitiys tai isyys ei riipu siitä, mitä aikuiset tekevät keskenään peiton alla.”

Yleisöä kiinnosti muun muassa panelistien näkemys siitä, pitäisikö valtion tukea länsimetron rakentamista. Yllättäen kaikki ehdokkaat nostivat ylös vihreän läpyskän.

Nuoria ukkojen sekaan

Neljä vuotta sitten eduskuntaan valituista ainoastaan 6,5 prosenttia oli alle 30-vuotiaita. Keskimääräinen kansanedustaja on vähän yli 50-vuotias mies. Viime eduskuntavaaleissa vain 56 prosenttia alle 30-vuotiaista käytti äänioikeuttaan.

Nuorissa äänestäjissä piilee valtava potentiaali, joka voisi nuorentaa kansanedustajien joukon kertaheitolla. Jopa 240 000 nuorta pääsee nyt ensi kertaa uurnille.

TKK:n opiskelijalle äänestysasetelma saattaa olla hämmentävä, sillä asuinpaikka määrää vaalipiirin. Espoolaiset kuuluvat Uudenmaan alueeseen, vaikka ihanne-ehdokas kuinka löytyisi Helsingin listoilta. Samoin Helsingin puolella asuvien on turha haikailla espoolaisten ehdokkaiden perään. TKY:n vaalipanelisteista Saramo, Rahkonen, Karpela ja Matikainen-Kallström ovat ehdolla Uudellamaalla, Meinander ja Sinnemäki puolestaan Helsingissä. Uudenmaan vaalipiiristä valitaan 33 kansanedustajaa ja Helsingistä 21.

Lisää
>> PT 05/2003: Teekkarit lobbaavat tuttujen kansanedustajien kautta
>> PT 05/2003: Kommentti: Poliittinen pallo hukassa