Etusivulle




Keltsu kuohuttaa mieliä
Laura Koskenrouta




Kuva
Dipolin Keltsun eli Mexital Cantinan lopettaminen on aiheuttanut Otaniemessä suuren kohun ja asian ympärillä liikkuu valtavasti huhuja. Mexital Cantinassa kerätään adressia ravintolan toiminnan jatkamisen puolesta ja siihen kerääntyneistä kommenteista päätellen osa ihmisistä luulee, että ravintolatoiminta Keltsun tiloissa on loppumassa kokonaan. Näin ei ole, vaan Keltsu jatkaa uuden yrittäjän voimin. Tilalle tulee otaniemeläisille jo ennestään tuttu Sodexho, joka on luvannut säilyttää paikan kohtuuhintaisen ja tunnelmaltaan leppoisan linjan. Keltsuun voi siis suunnata jatkossakin perinteisille tenttikaljoille.

Syyt ravintoloitsijan vaihtamiseen ovat olleet kovien spekulaatioiden aiheena. TKY:n kiinteistöpäällikkö Matti Kauppilan mukaan Keltsua on viimeksi remontoitu 1980-luvun puolivälissä ja sen tilat ovat päässeet pahasti rapistumaan. Lisäksi esimerkiksi Keltsun ilmastointi ei vastaa nykyisen tupakkalainsäädännön vaatimuksia. Tilat ovat perusteellisen remontin tarpeessa ja peruskorjauksen rahoittaminen vaati TKY:n talousjohtaja Erkki Kosken mukaan vuokran korottamista tasolle, jota Mexital ei ollut valmis maksamaan. Kun Mexitalilla oli ollut muutenkin vaikeuksia maksaa vuokriaan ajoissa, sopimus sanottiin irti maaliskuussa 2001 vuoden irtisanomisajalla.

Dipolin henkilöstöravintolaa hoitava Sodexho oli varteenotettava vaihtoehto uudeksi vuokralaiseksi monesta syystä. Dipoli on suunniteltu niin, että koko talon ravintolatoimintaa voidaan hoitaa kätevimmin keskuskeittiöstä käsin, mikä ei onnistu jos talossa on kaksi ravintoloitsijaa. Keskuskeittiösysteemi oli käytössä vuoteen 1993 asti, kun TKY pyöritti itse talossa ravintolatoimintaa, ja nyt Dipolin tarjoamat mahdollisuudet saadaan taas täysipainoisesti hyödynnettyä. Lisäksi Sodexhon tarjoama vuokra oli noin kaksinkertainen verrattuna siihen, mitä Mexital pystyi maksamaan. Sodexho lupautui myös investoimaan huomattavan summan uuden ravintolan irtaimistoon. Koska TKY ja Sodexho ovat jo ennestään yhteistyökumppaneita, TKY:lle oli luontevaa hyväksyä Sodexhon tarjous.

Valitettavasti ravintoloitsijan vaihtamisprosessi ei ole sujunut ongelmitta. TKY:llä ja nykyisellä vuokralaisella, Mexitalilla on sukset ristissä irtisanomisen suhteen ja osapuolten näkemykset asioista eivät juuri kohtaa. Keltsussa ravintolatoimintaa harjoittava franchising-yrittäjä Riitta Caraveo (Mama-Mex Oy) ei ole eikä ole ollut vuokrasuhteessa TKY:aan, vaan riita on ennen kaikkea tilan päävuokralaisen Mexitalin ja TKY:n välillä.

Helmikuun alussa TKY:n teekkarikylä- ja kiinteistövastaava Janne Viskari julkaisi asiasta TKY:n newsseissä (esim. tky.tiedottaa 1.2.2002) kovasanaisen tiedotteen. Siinä mainittiin esimerkiksi, että Keltsun vuokranmaksu on systemaattisesti laiminlyöty maaliskuisen irtisanomisen jälkeen. Mexital Oy:n omistaja Hannu Honkavaara kiistää väitteen jyrkästi.

Loppuvuodesta 2001 Mexital riitautti irtisanomisen TKY:n kanssa. TKY vastasi purkamalla Mexitalin jäljellä olevan sopimuksen ilman irtisanomisaikaa. Tällä hetkellä Mexital Cantina on siis periaatteessa sopimuksettomassa tilassa. Riidan osapuolten neuvottelut eivät ole tuottaneet tulosta, joten asiassa jouduttaneen käyttämään välimiesmenettelyä. Erkki Kosken näkemys kuitenkin on, että remontti tullaan aloittamaan alkuperäisen suunnitelman mukaisesti aprillipäivänä.

Lisää
>> PT 01/2002: Mitä sanoo Sodexho?