Etusivulle




Kun ei nappaa
Laura Koskenrouta




Kuva
Tökkiikö opinnot? Laihana lohtuna voi aina luottaa siihen, että kohtalotovereita riittää. Poli on kova koulu ja täältä valmistuminen on kovan työn takana. Karikkoa matkalle riittää matematiikan peruskursseista aina diplomityöhön asti, ja moni jättääkin leikin suosiolla kesken. Likimain jokaisella lienee oma rästiin jäänyt kurssinsa, joka kummittelee kalenterissa tenttikaudesta toiseen. Onnistumisen tunteet ja palkitsevat hetket saattavat olla todella harvassa ja opiskelusta voi tällöin tulla jopa mielenterveyttä rassaava stressitekijä. Jos painolastina on vielä paineita töissä ja ihmissuhdekiemuroita, seilataan jo varsinaisessa Bermudan kolmiossa.

Onneksi ongelmat aina eivät ole näin vakavia, vaan yleisimpinä kompastuskivinä ovat oma jaksaminen ja joskus myös silkka saamattomuus. Kun ponnisteluista huolimatta kova työ ei tuota odotettuja tuloksia, vaatii luonnetta jaksaa eteenpäin ja uskoa itseensä.

TKK:lla tiedostetaan, että opiskelijat ovat kovilla ja uupuneille teekkareille pyritään järjestämään apua. TKK:n Rekrytointipalvelut järjesti TKY:n Mielen hyvinvointi -projektiin liittyvän motivaatiokurssin, jolla oli tarkoitus avata opiskelua haittaavia mielen umpisolmuja. Uraneuvoja Riitta Hoikkala-Holmin luotsaama pienryhmä eri opintojen vaiheessa olevia teekkareita kokoontui kahtena marraskuisena aamupäivänä pohtimaan yhdessä, mikä kenelläkin mättää ja miksi. Erilaisten pari- ja ryhmäharjoitusten avulla pyrittiin pureutumaan pulmien ytimeen ja löytämään samalla työkaluja ongelmanratkaisuun.

Syyt osallistua kurssille olivat moninaiset. Joidenkin elämäntilanteessa oli kaikki jumissa, jotkut olivat mukana itsensä kehittämisen takia. Yksi tuskaili diplomityön kanssa ja toinen oli turhautunut jatkamaan Polilla, kun toivottu opiskelupaikka muualla ei ollut auennut. Pahimmassa jamassa ollut osallistuja halusi blokata masennus-itsetuhoajattelunsa. Ammattiauttajan läsnäoloa pidettiin tärkeänä, koska on väärin vaivata ongelmillaan aina kavereita ja läheisiä. Samoin ajateltiin, että muiden ihmisten tilanteista ja ongelmista voi yrittää oppia. Monia helpotti jo tieto siitä, että muutkin painivat samankaltaisten pulmien kanssa.

Kurssilla käytettyjen harjoitusten tarkoitus oli tuulettaa luutuneita ajatusmalleja ja opetella suhtautumaan asioihin tuoreella tavalla. Keskusteltiin oman ajattelun ja asenteen merkityksestä ja niiden voimasta: Välillä sitä on itse motivaationsa Pahin Vihollinen nro 1, vaikka pitäisi päinvastoin olla itselleen kannustava kaveri. Kun ympäristö vaatii jatkuvaa tehokkuutta ja suorittamista, ajautuu helposti kohtelemaan itseään kohtuuttoman ankarasti. Eräs teekkari oivalsi, että motivaatio ei tule mistään taivaalta kosmisena säteilynä, vaan se muodostuu siitä, miten me kukin asioita itse omassa päässä kelaamme ja pyörittelemme.

Eniten ajatuksia herätti kurssilaisissa harjoitus, jossa pareittain tarkasteltiin omia tavoitteita ja suunnitelmia kolmelta eri kantilta: optimistin, kriitikon ja realistin silmin. Parin kanssa ensin maalailtiin optimistin ominaisuudessa ruusuisin mahdollinen tulevaisuudenkuva, sitten kriittisenä ammuttiin kaikki mahdollinen alas ja lopulta haettiin yhdessä realistinen kultainen keskitie, jota pitkin voi lähteä etenemään. Tämä harjoitus, jossa pääsi kaivautumaan oman pään sisään oli erään kurssilaisen mielestä erityisen hyödyllinen, koska kun pohti realistisesti päämääriensä toteuttamista, omat unelmat tulivat saavutettavammaksi eivätkä tuntuneet enää niin kaukaisilta.

Kurssilla pohdittiin myös arvoja. Jokainen kirjoitti lapulle jonkun tärkeäksi katsomansa asian elämässään ja tätä alettiin purkaa osiin: Miksi juuri tämä asia on tärkeä? Mitä se ilmentää? Mitä vielä tärkeämpää sen takana on? Kolmen iteraatiokierroksen tuloksena alettiin päästä jokaiselle tärkeisiin elämän perusasioihin ja -tarpeisiin. Tämä harjoitus muistutti erästä kurssilaista siitä, että tietääkö hän mitä oikeasti elämältään eniten haluaa. Kurssi antoi arkitohinoiden keskelle harvinaisen tilaisuuden pysähtyä miettimään syntyjä syviä, sillä ilman "pientä pakkoa" ei aina muista aloittaa näinkin tärkeitä pohdintoja. Kuva



Mitä motivaatiokurssista jäi käteen? Erään tyytyväisen osallistujan mielestä harjoitukset opettivat positiivista asennetta, optimismia sekä itsetuntemusta eli asioita, joita hän oli tullut hakemaankin. Puhdinantajana kurssi toimi myös opiskelijalle, joka vastoin tapojaan oli kurssin jälkeen istunut sinnikkäästi lukusalissa aamusta iltaan lukemassa tenttiin ja vieläpä ajoissa! Hänelle oli valjennut, että mitä enemmän asioita tekee, sitä enemmän se motivoi. Häkellyttävin muutos oli tapahtunut teekkarissa, joka tuli kurssille masennus-itsetuhoajatuksissa ja joka lopussa uskoi, että kurssin jälkeen hän uskaltaa uskaltaa tehdä mitä sitten haluaakaan!

Uraneuvoja, psykologi Riitta Hoikkala-Holm, mitä antaisit neuvoksi opiskelu- tai muiden ongelmien kanssa painivalle teekkarille? -Opiskelijoiden elämäntilanteeseen kuuluu jatkuva valintojen ja päätösten tekeminen suurista asioista. Omaa alanvalintaansa kuuluukin miettiä kriittisesti! Haasteet ja pikku kriisit kuuluvat normaalielämään, mutta se ei tarkoita, että ongelmat pitäisi kantaa yksin.

Jos opinnot tai elämän muut pulmat askarruttavat, älä epäröi ottaa yhteyttä! [email protected]

Kursivoidut kohdat ovat peräisin kurssille osallistujien haastatteluista

Lisää
>> PT 01/2002: Leppoisuutta lukujärjestykseen