Sijaintisi: Polyteekkari > Arkisto > PT 12/2008 > Autottomana päivänä sai käyttää bussia

Autottomana päivänä sai käyttää bussia

Tämä maanantai ei ole ihan tavallinen. Autottomana päivänä Helsingin keskustassa meuhkataan joukkoliikenteen ja kevyen liikenteen puolesta mutta muualla huristellaan täyttä häkää.

YTV:n busseilla ajetaan vuorokauden ajan alennetuin hinnoin. Opiskelija saa lipun Espoossa 50 sentillä. Polyteekkari hyppää bussin kyytiin ja selvittää muutaman reitin. Minne Otaniemestä pääsee ja matkustaako sinne kukaan?

Teksti: Janne Luotola

4 Otaniemi-Kivenlahti

Aamulla Otaniemestä nousee kyytiin vain yksi ihminen, joka lähtee pois jo TKK:n päärakennuksella. Koko matka suhahtaa nopeasti ohi. Edes Tapiolasta kukaan ei lähde matkaan. Länsiväylällä noustaan bussiin ja laskeudutaan siitä mutta Kivenlahteen bussi saapuu tyhjänä.

Ympärillä kohoaa valkoisia elementtikerrostaloja, joiden kivijalkoja värittävät ruskaiset pensaat. Rappukäytävän oven edessä olevasta katoksesta tupruaa savua. Elämää! Liikennemerkkiasentajat Jorma Tavi ja Timo Joensuu polttelevat tupakkaa.

"Me ollaan töissä, ei me asuta täällä", he toteavat. He ovat juuri vaihtaneet viereiselle pysäkille syksyn aikataulut ja päivittäneet pysäkkikyltin.

"Välillä joudutaan korjaamaan kylttejä, kun niihin on teippailtu vähän omia merkintöjä. Nuoret voisivat jättää leikkimättä niillä, kun joku joutuu ne kuitenkin korjaamaan", he ohjeistavat.

Jalkakäytävällä liikkuu juttelemiseen liian kiireisiä ihmisiä. Pysäkillä tunnelma on kuitenkin leppoisa. Opiskelija Anne Rahko odottaa bussia Helsinkiin.

"En ole kauaa täällä asunut. Tämä on ihan kiva paikka, luonnonläheinen, hyvät ulkoilumaastot ja meri lähellä", hän kuvailee.

Vaikka kouluun ja monille muille asioille pitää lähteä Helsinkiin, läheisessä kauppakeskuksessa, Lippulaivassa, on sentään keilahalli.

10 Otaniemi-Puolarmetsä

Aamupäivällä Otaniemestä nousee kyytiin yksi ihminen, joka hyppää pois TKK:n päärakennuksella. Tapiolan jälkeen muutama ihminen nousee bussiin ja muutama jää pois. Aurinko kimmeltää Haukilahdella.

Sitten alkaa meteli: kyytiin nousee 15 poukkoilevaa mukulaa ja 3 lastentarhatätiä. Kun bussi kaartaa, tätien kädet suojaavat, etteivät pienokaiset putoa penkiltä.

Viimein bussi pysähtyy Puolarmetsään. Metsän keskellä on pieni sairaala, parkkipaikka ja syksyn värittämiä istutuksia. Lastentarha jää pois ja katoaa kiireisesti jonnekin sairaalan taakse. He eivät ehdi puhua.

Sairaalan pihakatoksen alla huoltomies keräilee teleskooppipihdeillä tupakantumppeja. "Tämä on sairaalaa koko alue", Jyrki kertoo. Koko alueko? "No, menet 500 metriä tuonne päin, niin siellä on vanhainkoti."

Hetken miettimisen jälkeen muistuu mieleen, että sairaalan toisella puolella on pronssikautinen muinaishauta. Täytyypä käydä katsomassa! Hautaa ei löydy mutta Espoon kaupungin museon kyltti vahvistaa sellaisen olleen paikalla vähintään 2500 vuotta sitten.

15 Otaniemi-Jupperi

Iltapäiväruuhkan aikaan bussiin ahtautuu lähtöpysäkiltä kaksi ihmistä. Tapiolassa sisään lappaa 18 matkustajaa. Tämähän on jo joukkoliikennettä!

Reitti poukkoilee läpi Kauniaisten ja Viherlaakson, jossa viimeinenkin Otaniemestä lähtenyt jää pois. Jupperiin ei halua kukaan.

Ennen Jupperia häivähtää tielle Pitkäjärven kauneus mutta päätepysäkkiä kaunistavat ainoastaan tie, puut, jyhkeät aidat, omakotitalot ja autojen virta. Ihmisiä ei juuri näy.

Tietä ylittää kävelysauvoin sohiva Raija. Hän ei halua kuvailla aluetta, koska hän ei asu täällä. No, bussipysäkillä norkoilee seuraavaa vuoroa kaksi ihmistä.

"Jupperi on omakotitaloaluetta, täällä on varmaan pelkästään lapsiperheitä", Seija arvioi.

"Täältä joutuu lähtemään autolla joka paikkaan", Pertsa tuumii.

Niinpä, Seija ja Pertsa ovat kävelleet Vantaan puolelta, Pähkinärinteestä, kuntarajan yli Espoon pysäkille, koska heidän työpaikkansa on Espoossa. Jupperilaiset itse ajavat autolla.

Siirry sivun alkuun